tak to będzie tosasii pisze: ↑05 gru 2021, 20:22Tu masz chyba taki sam
https://www.ebay.com/itm/24-Vinyl-Cutti ... 4590478303
Cutting plotter
problem z działaniem
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Cutting plotter
Jeżeli to jest klasyczna konstrukcja, a najprawdopodobniej jest, to obsługuje dwa formaty, HPGL i własny.
HPGL to typowy format pliku, Prawie każdy program graficzny ma opcję eksportu, tylko są różne formaty.
Własny format służy do wodotrysków, jak np. pomiar materiału, co jest przydatne, ale można się bez tego obyć.
Przykładowo, wysłanie następującego kodu, np. przez program terminala, powinno spowodować wycięcie kwadratu:
Z powyższego wynika, że podstawową funkcjonalność plotera można uzyskać na absolutnie dowolnym komputerze z absolutnie dowolnym systemem operacyjnym, byleby miał port szeregowy ustawiony na właściwe parametry transmisji.
Natomiast program Artcut ma własne wymagania i może tu być poważny problem z kompatybilnością.
HPGL to typowy format pliku, Prawie każdy program graficzny ma opcję eksportu, tylko są różne formaty.
Własny format służy do wodotrysków, jak np. pomiar materiału, co jest przydatne, ale można się bez tego obyć.
Przykładowo, wysłanie następującego kodu, np. przez program terminala, powinno spowodować wycięcie kwadratu:
Kod: Zaznacz cały
PD100,0,100,100,0,100,0,0;
PU0,0;
Z powyższego wynika, że podstawową funkcjonalność plotera można uzyskać na absolutnie dowolnym komputerze z absolutnie dowolnym systemem operacyjnym, byleby miał port szeregowy ustawiony na właściwe parametry transmisji.
Natomiast program Artcut ma własne wymagania i może tu być poważny problem z kompatybilnością.
-
- Posty w temacie: 2
Rzadko używam Windows, ale z tym problemem się spotkałem.
Nowe drivery nie obsługują podrabianych chipów.
Wyjścia są dwa, albo zainstalować stare drivery, tylko nie wiadomo które, albo kupić kabel na innym chipie.
Tak czy inaczej, dopóki nie będziesz miał pewności że przejściówka działa prawidłowo, to sobie temat odpuść, bo szkoda czasu i nerwów.
-
- Posty w temacie: 1
Tak czy inaczej przejściówka z chipem profilic może nie zadziałać, stare sterowniki nie powinny w niczym przeszkadzać.
Spróbuj na poczatek czegoś z wbudowanym RS232.
Drruga sprawa, to parametry transmisji. Muszą być zgodne w komputerze i w urządzeniu. Inaczej wysyłasz dane do kabla.
Spróbuj na poczatek czegoś z wbudowanym RS232.
Drruga sprawa, to parametry transmisji. Muszą być zgodne w komputerze i w urządzeniu. Inaczej wysyłasz dane do kabla.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 10
Siema ! przez chwile się poddałem ale wróciłem do tematu kupiłem dzisiaj USB RS-232 UGREEN wszystko się elegancko zainstalowało tamten kabel po prostu był jakiś chiński, w artcut pozaznaczałem tak jak powinno teoreczynie wysyła jakies polecenie ale program chyba fatycznie sie do niczego nie nadaje bo po chwili go wywala a pliter ma chęć działać bo nic sie na nim nie dało zrobic gdy artcut próbował..
Tu jeśli dobrze zrozumiałem pusciłem ten kod przez windows terminal kopij wklej odpowiedź :tuxcnc pisze: ↑05 gru 2021, 21:21Jeżeli to jest klasyczna konstrukcja, a najprawdopodobniej jest, to obsługuje dwa formaty, HPGL i własny.
Przykładowo, wysłanie następującego kodu, np. przez program terminala, powinno spowodować wycięcie kwadratu:Kod: Zaznacz cały
PD100,0,100,100,0,100,0,0; PU0,0;
Przez jaki program mogę jeszcze próbować z tym ustrojstwem? corel ?At line:1 char:6
+ PD100,0,100,100,0,100,0,0;
+ ~
Missing argument in parameter list.
+ CategoryInfo : ParserError: (:) [], ParentContainsErrorRecordException
+ FullyQualifiedErrorId : MissingArgument
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Chodziło o terminal szeregówki. Ja jak jeszcze korzystałem w windows to używałem do tego Docklight, możesz wybrać dowolny. Wybierasz port, parametry transmisji, otwierasz port i możesz ręcznie wpisać i wysłać przez port dane do urządzenia które masz podłączone do tego portu.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 10
Pisałem do gościa od którego go kupiłem Nie miał zainstalowanych do niego zadnych sterowników tylko sam artcut.
wszystko poustawiałem tak jak trzeba ale gdy ma już ciąć wywala brak odpowiedzi zamykałem z menadzera i aplikacja widze ma 32 bity ja mam system 64.. Pytanie jakim programem mogę to jeszcze odpalić innym niż ten śmieszny artcut
wszystko poustawiałem tak jak trzeba ale gdy ma już ciąć wywala brak odpowiedzi zamykałem z menadzera i aplikacja widze ma 32 bity ja mam system 64.. Pytanie jakim programem mogę to jeszcze odpalić innym niż ten śmieszny artcut