Witam grono,
Buduję ploter frezujący z ruchomą bramą i mam pytanie odnośnie osi Y. Napęd miał być realizowany poprzez listwy zębate i silniki umieszczone prostopadle do osi Y. W zamyśle było podłączenie silników do dwóch osobnych sterowników, które byłyby sterowane równolegle z tych samych pinów step/dir. Jednak w takim połączeniu silniki będą kręcić się w tym samym kierunku, więc ustawienie ich naprzeciwko siebie wyklucza możliwość takiego montażu.
I teraz moje pytanko czy ktoś wie czy można jakoś odwrócić sygnał dir aby jeden z silników kręcił się w drugą stronę?
Kontroler jaki zastosowałem to DDCS v3.1
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Podłączenie dwóch sterowników do jednego wyjścia kontrolera
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Podłączenie dwóch sterowników do jednego wyjścia kontrolera
Silniki nie muszą się kręcić w tym samum kierunku. O tym decyduje m.in. To jak podłączysz silnik do sterownika. Możesz nawet do jednego sterownika silniki podłączyć tak, żeby kręciły się w przeciwnych kierunkach.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Tak, zamiana miejscami przewodów od jednej cewki (np A- dajesz w miejsce A+, oraz oczywiście A+ w miejsce A-) spowoduje że silnik się będzie kręcił w drugą stronę
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Łączenie mechaniczne silników jest uciążliwe i jest wiele strojenia aby równo jechały nie mówiąc o krokowcach. Lepszym jest rozwiązanie z jednym silnikiem na środku napędzającym dwie śruby po bokach.