podnosnik dwukolumnowy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
podnosnik dwukolumnowy
witam,
czy ktoś z obecnych na forum budował może własny podnośnik dwukolumnowy do samochodu? Albo miał styczność z fabrycznym?
Czy do takiego podnośnika samoróbki można zastosować śruby trapezowe + nakrętki z brązu(ewentualnie stalowe).
Chciałbym sobie coś takiego zbudować, ale chcę się zorientować czy jest to op[opłacalne. Moje wstępne założenia wyglądają następująco:
-słupy z HEB 100,
-śruby tr20 ewentualnie tr 30 musiałbym to policzyć,
-całość postawiona na dwóch stopach fundamentowych wymiary w przybliżeniu 1mx0,5mx1m.
czy ktoś z obecnych na forum budował może własny podnośnik dwukolumnowy do samochodu? Albo miał styczność z fabrycznym?
Czy do takiego podnośnika samoróbki można zastosować śruby trapezowe + nakrętki z brązu(ewentualnie stalowe).
Chciałbym sobie coś takiego zbudować, ale chcę się zorientować czy jest to op[opłacalne. Moje wstępne założenia wyglądają następująco:
-słupy z HEB 100,
-śruby tr20 ewentualnie tr 30 musiałbym to policzyć,
-całość postawiona na dwóch stopach fundamentowych wymiary w przybliżeniu 1mx0,5mx1m.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: podnosnik dwukolumnowy
Używany dwukolumnowy jest w okolicach 5000 więc nie wiem czy jest sens robić samemu. Sam szukałem dla siebie hydraulicznego jakiś czas temu i były nawet takie po 3000 przy czym - " przywiezione z niemiec, nikt nic o tym nie wie, bierz albo spie...". Warto policzyć jednak popatrzeć na allegro /olx czy to się opłaca nie wspominając o tym, że coś nawet używanego raczej było solidnie sprawdzone zanim puszczono to w produkcję i jednak jest jakaś tam gwarancja, że dożyjemy końca wymiany tłumika.
Robiłem kiedyś komuś nakrętki do podnośnika nożycowego. Były z brązu robione, śruba była koło40mm średnicy ale taką po prostu miał ziomek.
Robiłem kiedyś komuś nakrętki do podnośnika nożycowego. Były z brązu robione, śruba była koło40mm średnicy ale taką po prostu miał ziomek.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Myślę podobnie. Ewentualnie kupić taki za 3 tyś. i zrobić mu solidny remont. Cena stali poszła w górę. Śruby Tr30 wcale nie będą zbyt masywne. Musisz je połączyć łańcuchem by zsynchronizować obroty. Za Tr40 z nakrętkami pewnie minimum wyjdzie z 1500zł, do tego napęd, osadzenie i łożyskowanie śrub, konstrukcja słupa (który musi być sztywny i przekrój 200 x 200 wcale nie wydaje się duży), ramiona z masywnymi zawiasami, itp. Myślę, że za same materiały i ewentualne prace zlecone wyjdzie 4 - 5 tyś. A gdzie Twoja praca.ak47 pisze:Używany dwukolumnowy jest w okolicach 5000 więc nie wiem czy jest sens robić samemu.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Sruba Tr20 w podnośniku dwukolumnowym? Pomysł samodzielnej budowy takiej konstrukcji to pomysł poroniony, nie trzeba tego nawet uzasadniać. Mam podnośnik SDO z Ostrowa więc wiem o czym mówię.
-
- Posty w temacie: 2
Po 6 tyśi to nowy można kupić.
https://www.google.com/search?q=podno%C ... =907&dpr=1
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
I to elektryczno-hydrauliczny z pełnoprawnym UDTAdam Domański pisze: ↑16 lis 2021, 14:40Po 6 tyśi to nowy można kupić.
-
- Posty w temacie: 2
andrejch2 pisze:a za 10 tys to mozna kupic nowe auto
Nie nowe tylko kolejne

-
Posiadam stary, niemiecki na śrubach trapezowych który odremontowałem kiedyś tam. Śruby trapezowe ok 40mm. Nakrętki z brązu. Jak ma to być bezpieczne, to nakrętki są dwie. Jedna główna, a druga pomocnicza. Jest specjalna szczelina przez którą mierzy się odległość między tymi nakrętkami i dzięki temu wiadomo, jak bardzo ta nakrętka główna jest zużyta. Gdyby nakrętka główna puściła, łapa oprze się na tej pomocniczej. Ta z kolei ma dodatkowo zapadkę dzięki której po takim incydencie samochód można tylko spuścić na dół a nie da się nic podnieść do góry.
Jeśli chodzi o samodzielną budowę, jak byś nie kombinował to na tym nie wyjdziesz. Lepiej zostać trochę dłużej w robocie i zrobić kilka nadgodzin a podnośnik sobie kupić. Bezpieczny i przemyślany. Może być nawet do remontu. Same części wyjdą więcej lub porównywalnie jak używka.
Jeśli chodzi o samodzielną budowę, jak byś nie kombinował to na tym nie wyjdziesz. Lepiej zostać trochę dłużej w robocie i zrobić kilka nadgodzin a podnośnik sobie kupić. Bezpieczny i przemyślany. Może być nawet do remontu. Same części wyjdą więcej lub porównywalnie jak używka.