Użytkownicy AXYZ....

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

cnc3d
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7

Post napisał: cnc3d » 02 sie 2008, 23:37

A co ma być? Nie będzie teoretyzowania, która maszyna jest lepsza, a która gorsza, szybsza, dokładniejsza, sztywniejsza. Ludzie ścigają sie samochodami, rowerami, motorami, łodziami, a my możemy ścigać się maszynami. Każdy niech wystawi najlepszą ze swojej stajni i wio. Oczywiście powinny powstać kategorie. Servo, krokowe, grawerka, ploter, frezarka. W praktyce będzie można ocenić, które rozwiązania spisują sie najlepiej.

Tagi:

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: qqaz » 02 sie 2008, 23:47

Hm... z pewną taką nieśmiałością zauważam wiecej kategorii niż kandydatów :wink:

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kostner » 02 sie 2008, 23:50

cnc3d widac czegos nie zrozumiales. Nie chodzi zeby udowadniac ktora maszyna jest lepsza, najszybsza tylko o pewna uczciwosc. Ty caly czas probujesz nam wmowic ze kimla i nic innego i robisz to bardzo nachalnie i momentami bezczelnie. Nie wmowisz mi ze mold sam z siebie sie dzisiaj zarejstrowal i godzine pozniej wysmarowal posta ewidentnie przeciw ergwindowi - przy czym ja prosilem ciebie o ocene tych maszyn. ma555rek podal linka do forum cad.pl. Ja znalazlem tam taki temat:

http://www.cad.pl/wwwboard/about65241.html

Gdzie sam szef jak mniemam popisal sie wiedza z materialoznastwa heh.
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

cnc3d
Posty w temacie: 7

Post napisał: cnc3d » 03 sie 2008, 10:21

Widzę, że kol ewidentnie kibicuje innej drużynie, a może jest z tej innej drużyny?
Jeśli dyskusja ma być merytoryczna, to proszę o rzeczowe argumenty. Jeden drugiego szturchnął i wystarczy.

Ale co do rywalizacji to widzę, że nikomu się nie spieszy. Naprawdę nikt nie jest w stanie tej rękawicy podnieść? Czy to dla tego, że wszyscy uważają, że i tak z Kimla nie mają szans i z koniem sie kopać nie będą? I pomimo, że wiedzą, że w Polsce Kimla nie ma konkurencji, to się irytują, jak ktoś pisze, że są najlepsze. Więc zaproponowałem zawody, które to rozstrzygną.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 03 sie 2008, 14:26

Panie Przemku.
To nie tak. Jakość, konkurencja, możliwości maszynki... wszystkie te hasła na rynku są argumentami. Ale na rynku.
Gdy stanie Pan do porównania z producentami obrabiarek - bo tam Pańskie miejsce- to wtedy jest możliwość porównań. Pomijam wynik, może być dobry lub zły, z pewnością zależeć będzie od kryteriów.
Tutaj natomiast, jak parę razy już było sygnalizowane, nie jest Pan konkurentem. Bo i z kim? Z rzeszą pasjonatów którzy nieomalże samodzielnie piłują kulki do łożysk? Albo z mniej liczną grupą - mam nadzieję do niej należeć, która ma tokarkę czy frezarkę i dzięki temu może pozwolić sobie na lepsze/swobodniejsze projektowanie maszynki?
Ale jak sam Pan powiedział mechanika jedno, a sterowanie i napedy to drugie. Czy wiec mam być omnibusem który będzie umiał wszystko i to jeszcze bardzo dobrze? to bzdura.
Ale sam fakt że fabryka KIMLA mówi na tym forum o konkursie - mając pewność go wygrania - bardzo nobilituje treści tego forum a tym samym jego uczestników.
A co wynika z tego dla Pana? Kompletnie nic.
Potencjał technologiczny - zakładam że informacje są prawdziwe - powinien pozwolić na produkt u Pana w danej kategorii cenowej który poziomem konstrukcyjnym rzuci wszystkich na kolana. Tymczasem na stronie widzę w większości konstrukcyjną masówkę w kiepskim "dizajnie" - stado ploterków w róznych zabudowach. Jakie są tego nie wiem ale wygladem mijają się z moim wyobrażeniem o lekkiej frezarce - nawet wykonywanej w technologii spawanej.
Tak na marginesie ploter/plotery kol Pjuba to ten sam poziom rozwiązań i tu bijatyka kto zrobił lepszy jest nie rozstrzygnięta. Tym bardziej że dobra robota inżynierska polega właśnie na umiejętnym korzystaniu z istniejących rozwiazań. Tymczasem obie konstrukcje mają piętno roboty wykonanej z tego co jest pod ręką - główna cecha rozwiazań amatorskich. Zachwyt o którym Pan mówi dotyczy raczej otwartości w pokazaniu tego niż z oceny co zostało zrobione. ( Zresztą teraz już mniej jest zdjęć i żałuję że kol Piotr zaprzestał ich zamieszczania)
Ale wróćmy na forum. Ono, pomijając genezę jego założenia, miedzy innymi jest po to aby pomóc słabszym -wiedzą czy możliwościami przez co efekt ich pracy może być lepszy. I tu porażka pańskiego uczestnictwa bo zamiast podpowiedzieć rozwiazanie podtyka Pan siebie. No już boję się lodówki otworzyć bo znowu się dowiem że nie mam szans. Póki co od Pana nie dowiedziałem się jeszcze niczego nowego. A od innych owszem
Szanowne Forum
Jest okazja abym podziękował, gdyż bez Was z pewnością bym się nie zdecydował na tą zabawę jaką jest CNC.
Gdy zrobię porządek zamieszczę zdjęcia swojego dzieła albo założę temat gdzie bezkarnie będę się wymądzrzał jakie to jest wspaniałe
:wink: "A Kilmla może się schować :wink:"

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 03 sie 2008, 15:02

a słyszalem cosik ze firma pana Kimli nie produkuje maszyn na Polski rynek tylko na zachodni bo są za drogie, na marginesie nasz rodzimy rynek nie pcha sie na jakośc szybkośc itd tylko maksimum oszczędności, to ze wykona dany detal godzine dłuzej to w zasadzie nie ma wiekszego znaczenia, oczywiscie nie mowie o fabryce tylko o klientach którzy w wiekszosci nalezą do grupy agencji reklamowych i rzemieślników i raczej mało kogo stać na wywalenie od razu 100 kzl zeby nauczyc sie pracowac na maszynie, jesli mialbym sie trzymac na silę nie wiadomo jakiej jakości, szybkosci itd to na rynku maszyny pochodzenia chinskiego nie mialyby racji bytu, kilku drobnych wytwórców miedzy innymi i ja tez nie mielibysmy racji bytu a jednak się kręci
a to co slyszalem to notabene od sąsiada p.Kimli ktory zamawial u mnie maszynke :P
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Autor tematu
jendrol9
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6

Post napisał: jendrol9 » 04 sie 2008, 21:20

No prosze,nie było mnie dwa dni....czy mi sie wydaje,czy odbiegliście od TEMATU ??? :?: :evil:

[ Dodano: 2008-08-13, 21:33 ]
To forum jest troche żałosne...-albo nic nie piszecie ,albo się kłocicie...

krank1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: krank1 » 20 sie 2008, 19:16

Interesowałem się kiedyś troche AXYZ'em ale na szczęście o wadach owych maszyn opisanych w tym wątku udało mi się dowiedzieć przed kupnem :)
Co do maszyn z Częstochowy to zakupiłem drugą (ploter wielkoformatowy). Kiedyś zarzekałem się że nie kupię już nic u Kimli, ale rynek najlapiej weryfikuje produkty. Okazało się że maszyny Kimla na dzień dzisiejszy są chyba najbardziej konkurencyjne. Nie mówię że są bez wad bo wg mnie nowa maszyna mogłaby pod niektórymi względami wypadać lepiej. Co do konstrukcji to został poczyniony bardzo duży postęp. Znakomita większość wad konstrukcyjnych jakie miałem w pierwszej maszynie została poprawiona. Największym plusem jak dla mnie jest strona serwisu. Maszyna miała kilka niedociągnięć na starcie jednak zostały one usunięte praktycznie z dnia na dzień. Serwis przyjeżdżał zazwyczaj na drugi dzień od reklamacji a sprawy softu rozwiązywane były drogą mailową nawet tego samego dnia.
Porównując te obrabiarki do obecnych na rynku maszyn Chińskich i zachodnich konstrukcji mają najlepszy współczynnik jakości do ceny.
Wielkoformatowych ploterów z wybrzeża nie miałem okazji oglądać (widziałem jednak średnią grawerkę ErgWind i pod względem konstrukcji jak i działania wygląda super) pytałem o ploter również i tam jednak termin był jak dla mnie kosmiczny. Ciekaw jestem czy maszyny pana Piotrka mają tak duże wzięcie czy moce produkcyjne pana Przemka są tak duże :)

Autor tematu
jendrol9
Posty w temacie: 6

Post napisał: jendrol9 » 22 sie 2008, 23:10

krank1 pisze:Interesowałem się kiedyś troche AXYZ'em ale na szczęście o wadach owych maszyn opisanych w tym wątku udało mi się dowiedzieć przed kupnem
Nie ma to,jak zbadać rynek przed zakupem :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 11 lut 2009, 22:29 przez jendrol9, łącznie zmieniany 1 raz.

AndrzejJS
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 12

Post napisał: AndrzejJS » 23 sie 2008, 01:10

Witaj jendrol9, sytuacja nie jest tak tragiczna jak sie wydaje :wink: . Duzo mozna poprawic samemu. Odpowiadajac pierwszy raz na twoje pytanie, kiedy zalozyles ten temat, myslalem ze rozpocznie sie wymiana doswiadczen i pomyslow na ulepszenia ktore pomoga uzywac AXYZ wygodniej i z lepszymi wynikami. Tych maszyn jest w Polsce na pewno kilkadziesiat albo nawet moze powyzej setki. To niemozliwe zeby wszyscy uzytkownicy byli z nich w pelni zadowoleni a tylko nas kilku z tego forum narzekalo na nie. Ci zadowoleni mogliby nam, pewnie, pomoc przeciez ich maszyny dzialaja wspaniale.

Jesli masz jakis problem pisz do mnie na PW, moze znajdzie sie jakies rozwiazanie.
Oczywiscie pytania innych uzytkownikow tez sa mile widziane!

Pozdrawiam wszystkich

AndrzejJS

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”