Sterownik SSK-B04

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
kuba_k
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Sterownik SSK-B04

Post napisał: kuba_k » 18 sie 2008, 22:17

Witam wszystkich!

Mam taki problem: chcę wymienić układ sterowania w ploterze MultiCam 48 Plus. Są tam silniczki krokowe bipolarne dwufazowe, o parametrach pracy: U=2,2V, I=5,4A, chciałbym sterować nimi sterownikami SSK-B04, zamontowanymi na płycie głównej SSK-MB1.

Wrzeciono ma swoje sterowanie, którego nie chcę zmieniać, muszę jedynie podawać sygnały START/STOP, aby go obsługiwać, dlatego na razie nie mam z nim problemów (ale pewnie jeszcze się niejeden pojawi :wink:).

Całość ma być obsługiwana z komputera, z którymś MACHem.

Ze względu na niskie napięcie zasilające silniki nie jestem pewien czy taki zestaw będzie działał oraz czy jeden ze sterowników może obsługiwać dwa przeciwbieżnie działające silniki (na osi X), bez negatywnego wpływu na działanie całości i dlatego proszę o Waszą pomoc.

Jestem początkujący, więc proszę o jasne odpowiedzi i wyrozumiałość :wink:

Tagi:

bubels
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: bubels » 19 sie 2008, 07:34

Silnik krokowy możesz śmiało zasilać napięciem rzędu 40V ale ważne by nie przekroczyć wartości prądu deklarowanej przez producenta a więc tych 5,4A. Wtedy silnik będzie pracował dynamicznie i nie dojdzie do uszkodzenia (słowem pełnia mocy).

Nie jest dobrą praktyką podpięcie dwóch silników do jednego sterownika zwłaszcza że w twoim przypadku musiał by on mieć wydajność 11A.

Lepiej zastosuj dwa niezależne sterowniki ale wysteruj je z jednego źródła. Będą robiły to samo w tych samych jednostkach czasu a ustrzeżesz się anomalii.

Autor tematu
kuba_k

Post napisał: kuba_k » 19 sie 2008, 18:49

Dzięki za pomoc, na pewno się przyda.

Jeszcze tylko chciałbym o dwie rzeczy zapytać, mianowicie czy nie będzie problemu z tak dużą mocą na silniku (czy nie będzie się za bardzo grzał?) i czy połączenie szeregowe silników ze sterownikiem nie rozwiąże problemu? Jakby nie patrzeć, jest to spora oszczędność...

bubels

Post napisał: bubels » 19 sie 2008, 19:48

Sterownik powinien mieć regulacje prądu fazy tak więc prąd możesz regulować.

Pamiętaj że silniki w czasie pracy nie są równomiernie obciążone anomalie na jednym silniku wpływały by na pracę drugiego. Podobnie rezystancja i induktancja uzwojeń nie jest identyczna więc któryś pracował by inaczej zaburzając pracę drugiego.

Jest szereg zjawisk które mogły by występować podczas takiej pracy tak więc stanowczo odradzam.

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 19 sie 2008, 21:46

kuba_k pisze:czy połączenie szeregowe silników ze sterownikiem nie rozwiąże problemu?
Możesz podłączyć szeregowo dwa silniki o ile są identyczne i napędzają jedną oś maszyny. W takim wypadku napięcie zasilające powinno mieć minimum 45V. Problem jedynie w tym, że po wyłączeniu zasilania każdy silnik z osobna można przestawić ręcznie. Po uruchomieniu maszyny zgubimy geometrię. Napędy jednosilnikowe nie mają takiej wady.
Upewnij się czy fabryczne sterowanie nie miało jakiegoś systemu odrębnego bazowania silników w/w osi.
Jeśli możesz zamieść fotki sprzętu.

AndrzejJS
Posty w temacie: 1

Post napisał: AndrzejJS » 20 sie 2008, 09:36

Witaj kuba_k, dlaczego chcesz wymienic sterowanie tej maszyny? Pytam bo wlasnie przygotowuje sie do uruchomienia identycznej. Moj sasiad, stolarz, kupil przed wakacjami uzywana i bede mu pomagal zainstalowac ja, zrobic nowy stol prozniowy (te oryginalne ssawki sa do niczego) do tego dojdzie szkolenie opratora. Nigdy przedtem nie uzywali takich maszyn ani komputera wiec bedzie ciezko. Zdazylem pobawic sie ta ich maszyna i musze powiedziec ze jest to najlepsze sterowanie silnikami krokowymi jakie widzialem! Jest w miare szybka i pracuje niezwykle plynnie. Trudno bedzie zrobic lepsze sterowanie samemu o ile nie uzyjesz silnikow serwo. Udalo mi sie zebrac sporo dokumentow dotyczacych tej maszyny i programy sterujace nia. Nie bylo latwo bo maszyna ma okolo 10 lat. Napisz jesli ci czegos trzeba.

Pozdrawiam

AndrzejJS

Autor tematu
kuba_k

Post napisał: kuba_k » 21 sie 2008, 18:09

Dobra to mnie przekonało, będą dwa sterowniki :wink:

Silniki są identyczne na wszystkich trzech osiach, przy czym na osi X są dwa napędy i to właśnie o nie się rozchodzi. Jak tylko będę miał chwile, zrobię parę zdjęć i wrzucę na forum.

Wielkie dzięki za pomoc.

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 21 sie 2008, 18:19

kuba_k pisze:Dobra to mnie przekonało, będą dwa sterowniki
Odrębne sterowniki nie uchronią maszyny przed utratą geometrii po wyłączeniu zasilania. Proszę poczytać opinie o maszynach serii AXYZ.
Stosując jednak odrębne sterowniki można pokusić się o budowę układu synchronizującego bazowanie.

Autor tematu
kuba_k

Post napisał: kuba_k » 03 wrz 2008, 13:27

Witam ponownie!
Dzięuję wszystkim za pomoc!
Pojawił się kolejny problem, mianowicie połączenie falownika (od wrzeciona oczywiście :razz: )z płytą główną. Chcę sterować falownikiem sygnałami START/STOP. Do tego celu mam zamiar wykorzystać jeden z przekaźników PK1 lub PK2 na MB, ale nie do końca wiem które styki wykorzystać...
Tutaj podsyłam linka do dokumentacji falownika:

Kod: Zaznacz cały

http://www.yaskawa.com/site/products.nsf/products/Industrial%20AC%20Drives~PC3GPD333.html 

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”