Czytałeś uważnie (np.) post #6 ?
Mariusz.
Czytałeś uważnie (np.) post #6 ?
Grubość ciętej blachy nie jest jedynym ograniczeniem. Płaskownik albo wąski pasek blachy to 4mm da się na tym uciąć dość łatwo, ale przeciąć np na pół duży arkusz blachy 3mm to już duży problem bo do oporu cięcia dochodzi opór od sztywności blachy (trudno ją przegiąć by przesunąć głębiej na noże). W praktyce 1.5 - 2mm tnie się jeszcze w miarę wygodnie. Nóż z łukowym ostrzem stosuje się dla zmniejszenia oporu cięcia oraz by ułatwić długie cięcie po łuku. Ja mam ostrza ustawione bez luzu, jednakowo na całej długości, ale tak by przesuwały się bez większego oporu. Duży luz nie pozwoli ciąć cienkiej blachy.zyx5050 pisze: ↑02 paź 2021, 12:20Jaką grubość blachy stalowej jest w stanie uciąć gilotyna żeliwna z okresu PRL, jeżeli ma ok. 200 mm długość noży? Wszystkie tego typu gilotyny są w stanie ciąć blachy do max 4 mm grubości?
Mam na myśli gilotynę tego typu - https://ireland.apollo.olxcdn.com/v1/fi ... ;s=644x461
Metrowych arkuszy ciął nie będę, a jedynie jakieś formatki. Blachę 4 mm utną, pręt fi 6 również, to są nożyce produkcji VIS RNMg - 4c Szczecin.Wiktor57 pisze: ↑05 paź 2021, 07:02Grubość ciętej blachy nie jest jedynym ograniczeniem. Płaskownik albo wąski pasek blachy to 4mm da się na tym uciąć dość łatwo, ale przeciąć np na pół duży arkusz blachy 3mm to już duży problem bo do oporu cięcia dochodzi opór od sztywności blachy (trudno ją przegiąć by przesunąć głębiej na noże). W praktyce 1.5 - 2mm tnie się jeszcze w miarę wygodnie. Nóż z łukowym ostrzem stosuje się dla zmniejszenia oporu cięcia oraz by ułatwić długie cięcie po łuku. Ja mam ostrza ustawione bez luzu, jednakowo na całej długości, ale tak by przesuwały się bez większego oporu. Duży luz nie pozwoli ciąć cienkiej blachy.zyx5050 pisze: ↑02 paź 2021, 12:20Jaką grubość blachy stalowej jest w stanie uciąć gilotyna żeliwna z okresu PRL, jeżeli ma ok. 200 mm długość noży? Wszystkie tego typu gilotyny są w stanie ciąć blachy do max 4 mm grubości?
Mam na myśli gilotynę tego typu - https://ireland.apollo.olxcdn.com/v1/fi ... ;s=644x461