Narzędzia pomiarowe firmy L*mit

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

escaflowne
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Re: Narzędzia pomiarowe firmy L*mit

Post napisał: escaflowne » 22 wrz 2021, 10:38

Mogę polecić suwmiarki Wurtha. Cenowo w połowie drogi pomiędzy L*mitem a np M*tutoyo. Jakościowo bliżej im do M*tutoyo.

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Steryd » 22 wrz 2021, 13:15

A kto im to produkuje?
Można?
Morzna!!!

Autor tematu
KonradRybacki
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3

Post napisał: KonradRybacki » 22 wrz 2021, 19:27

strikexp pisze:
21 wrz 2021, 23:14
Że tak wtrącę bo chciałem się obkupić w limit. Jaka firma jest lepsza jakościowo i w rozsądnych pieniądzach?
Leżaki magazynowe zawsze mnie przerażają myślą że to ktoś zapakował i udaje że nieużywane.
Ostatecznie nabyłem parę brakujących drobiazgów - FWP, Somet, Suhl. Na mikrometrach "Suhl" piszą nawet: "Gewinde gehartet geschlifen" - wielkie oczy zrobiłem, takie rzeczy! Starałem się szukać nieużywanych w dobrej cenie - i rzeczywiście były nieużywane. W szale zakupów dobrałem też parę wybitnie wytłuczonych mikrometrów z przedziałów, które już miałem - ale za śmieszne pieniądze, żeby nówki nie śmigane leżały sobie grzecznie na regaliku do czystych prac a do smarowania w brudzie brać takie, których nie będzie szkoda. Luzy na śrubie wyczuwalne, ale sprawdzane na obu końcach zakresu - nadal mierzą jak trzeba.

Także ogólnie - nie bierz Limita, bo to chinina jak cała reszta, tyle, że droższa. Teraz widzę, że nie ma sensu. Albo bierz jakieś Yato, czy cokolwiek niedrogiego albo szukaj używek lub leżaków. Pamiętaj, że przy zakupach od firm przez internet masz prawo zwrócić towar do 14 dni. Ze "smartem" na pewnym portalu nic Cię to nie kosztuje, więc jak coś nie podejdzie, to...

Z ciekawych rzeczy, to jeszcze czeski "Kinex". Część z ich wyorbów na oko wydaje się identyczna jak kitajskie beznazwowe produkty, ale mają też duży zakład na Słowacji, gdzie produkują część swojego asortymentu. Póki co - jest dobrze. Wziąłem czujnik mikronowy, poziomicę ramową 0,02mm/m i głębokościomierz mikrometryczny. Produkcji nie otwieram, na moje potrzeby - mogą być. Cena dobra.

Dodane 2 godziny 21 minuty 23 sekundy:
Jeszcz tak mi się przypomniało, bo któryś z kolegów wspominał tu o firmie "Format" - swoją przygodę z tą marką zakończyłem na zakupie skrobaków ze "specjalnej stali chromowej", jak zaczynałem się brać za skrobanie. Cóż mogę powiedzieć, ten większy jest w sam raz, żeby się poskrobać między łopatkami, niestety wiek robi swoje i dłonią tam nie sięgam. Ma też taką własność, że na widok żeliwa tępi się sam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”