Zbudowałem maszynkę frezarkę do metalu i mam problem z linuxem .
chodzi o to , że nie wraca on na pozycję. Napisałem sobie procedurkę do wycinania otworów oczywiście wszystko sparametryzowane.

Gdy w konsoli MDI zadałem jej ruch osi z od pozycji 0,0 do -70 to dojechała na dół idealnie do materiału czyli tak jak miało być następnie wpisałem G0 Z0 no i pojechało po czym z powrotem zadałem G0 Z-70 i maszyna wbiła frez w materiał . za każda taką operacja jest coraz niżej wrzeciono i nie mam pojęcia co jest grane .
Z pozostałymi osiami jest dokładnie to samo .
%
#<srednica_frezu> =6
#<srednica_otworu> =29
#<srodek_x> =0
#<srodek_y> =20
#<predkosc_posuwu> =480
#<zaglebienie_narzedzia> =0.4
#<glebokosc_otworu> =16
#<glebokosc_poczatkowa_Z> =-10
G21 G90 G61 G40
G0
G28
(przygotowanie)
G0
Z[#<glebokosc_poczatkowa_Z>]
(zjazd osi z na odpowiedni pozycje do startu)
X[#<srodek_x>]
y[#<srodek_y>+[1/2*#<srednica_otworu>]-1/2*#<srednica_frezu>]
(przygotowanie pozycji frezu w zależności od pozostałych parametrów jest to potrzebne ponieważ w procedurce podajemy tylko współrzędne środka okręgu oraz promień)
G91 G17 F[#<predkosc_posuwu>]
(przejście do współrzędnych przyrostowych)
G2 X0 Y[0-#<srednica_otworu>+#<srednica_frezu>] R[1/2*#<srednica_otworu>-1/2*#<srednica_frezu>] Z-0.5
G2 X0 Y[0+#<srednica_otworu>-#<srednica_frezu>] R[1/2*#<srednica_otworu>-1/2*#<srednica_frezu>] Z-0.5
(start właściwego programu , początek łagodne wejście w materiał)
O001 repeat [[[#<glebokosc_otworu>-[#<glebokosc_otworu>mod#<zaglebienie_narzedzia>]]/#<zaglebienie_narzedzia>]/2]
(główna pętla właściwe drążenie dziurska)
G91 G17
F[#<predkosc_posuwu>]
G2 X0 Y[0-#<srednica_otworu>+#<srednica_frezu>] R[1/2*#<srednica_otworu>-1/2*#<srednica_frezu>] Z[-#<zaglebienie_narzedzia>]
G2 X0 Y[0+#<srednica_otworu>-#<srednica_frezu>] R[1/2*#<srednica_otworu>-1/2*#<srednica_frezu>] Z[-#<zaglebienie_narzedzia>]
O001 endrepeat
G91 G17
G2 X0 Y[0-#<srednica_otworu>+#<srednica_frezu>] R[1/2*#<srednica_otworu>-1/2*#<srednica_frezu>] Z[-1/2*[#<glebokosc_otworu>mod#<zaglebienie_narzedzia>]]
G2 X0 Y[0+#<srednica_otworu>-#<srednica_frezu>] R[1/2*#<srednica_otworu>-1/2*#<srednica_frezu>] Z[-1/2*[#<glebokosc_otworu>mod#<zaglebienie_narzedzia>]]
G90 G0 G21
Z[#<glebokosc_poczatkowa_Z>]
X[#<srodek_x>]Y[#<srodek_y>]
(koniec i powrót na pozycje wejściową czyli na współrzędne środka okręgu)
%
Tak wygląda procedurka.
Niestety nie mogę tutaj dodać filmiku krótkiego z elementu frezowanego a zdjęć nie mam. Zgóry dziękuję za podpowiedzi.