Obróbka grafitu
Wpływ grafitu na organizm
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Re: Obróbka grafitu
Tu masz kartę charakterystyki pyłu grafitowego. Nie jest źle, chociaż w jednym z podpunktów jest zalecenia maski FPP1
https://www.carlroth.com/medias/SDB-761 ... zE2MDA3YmQ
https://www.carlroth.com/medias/SDB-761 ... zE2MDA3YmQ
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
W najgorszym wypadku pylica płuc, jeśli pyłu jest naprawdę dużo, oraz jest "odpowiednio" drobny.
Możesz poszukać na temat pylicy u górników- co prawda "na węglu" pyły to mieszanka pyłu węglowego, pyłu krzemionkowego i innych, ale ogólnie prowadzi to na dłuższą metę do uszkodzenia płuc, trudnościach w oddychaniu itp. Górnicy węgla kamiennego np. potrafią odkaszliwać dosłownie węgiel (oczywiście nie w formie lotnej, a wydzieliny z cząsteczkami węgla).
Możesz poszukać na temat pylicy u górników- co prawda "na węglu" pyły to mieszanka pyłu węglowego, pyłu krzemionkowego i innych, ale ogólnie prowadzi to na dłuższą metę do uszkodzenia płuc, trudnościach w oddychaniu itp. Górnicy węgla kamiennego np. potrafią odkaszliwać dosłownie węgiel (oczywiście nie w formie lotnej, a wydzieliny z cząsteczkami węgla).
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Spytaj górników ..... , i też nie bo pewnie pracują w maskach.
p s.
Obróbka grafitu bez wyciągów kiepska sprawa dla maszyny i obsługującego.
Swego czasu obrabiałem grafit na maszynie bez wyciągu ..... , ale sporadycznie i większego uszczerbku na zdrowiu nie doznałem.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
przynajmniej fizycznymWZÓR pisze: ale sporadycznie i większego uszczerbku na zdrowiu nie doznałem.

Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki