Poszukuję książki
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Poszukuję książki
Witam,
Czy może mi ktoś polecić dobrą książkę na temat materiałoznawstwa ? Przy czym zaznaczam, żeby to było coś na zasadzie podstaw, tak żeby można było się wdrażać od podstaw w temat.
Czy może mi ktoś polecić dobrą książkę na temat materiałoznawstwa ? Przy czym zaznaczam, żeby to było coś na zasadzie podstaw, tak żeby można było się wdrażać od podstaw w temat.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Re: Poszukuję książki
Numer 1 jeśli chodzi o literaturę do materiałoznawstwa to Dobrzański - „Podstawy nauki o materiałach i metaloznawstwo. Materiały inżynierskie z podstawami projektowania materiałowego”. Chociaż ciężko powiedzieć, że to tylko podstawy, bo ta książka ma prawie 1600 stron.
Inni autorzy z tej dziedziny godni polecenia: Blicharski, Przybyłowicz.
Inni autorzy z tej dziedziny godni polecenia: Blicharski, Przybyłowicz.
-
Tylko prosiłbym o konkretną pozycję, żebym nie wziął czegoś, od czego nie powinienem zaczynać. Jestem studentem transportu, więc nie ma jakiegoś nacisku na ten temat, niemniej jednak będzie ten przedmiot, więc chciałbym już zacząć troszkę się przygotowywać.
-
Zdobądź Dobrzańskiego to w zasadzie niczego więcej nie będziesz potrzebował do materiałoznawstwa. Ta książka jest nie tylko bardzo obszerna, ale też przystępnie napisana.
-
-
-
Spoko
Najlepiej sprawdź jeszcze co prowadzący zaleca jako literaturę do tego przedmiotu. Często wykłady są praktycznie żywcem brane z książek i wtedy może się przydać jakiś konkretny podręcznik, niekoniecznie uznawany w branży za najlepszy, ale np. napisany przez prowadzącego 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Aby ta ksiazke "przerobic", musisz posiadac pewna wiedze juz.Kormoran91 pisze: ↑10 sie 2021, 16:30Tylko prosiłbym o konkretną pozycję, żebym nie wziął czegoś, od czego nie powinienem zaczynać. Jestem studentem transportu, więc nie ma jakiegoś nacisku na ten temat, niemniej jednak będzie ten przedmiot, więc chciałbym już zacząć troszkę się przygotowywać.
Np. Chemia, Fizyka, Matematyka, Mechanika techniczna.
Bez tego kazda ksiazka bedzie dla ciebie "czarna magia".
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...
-
To fakt. Z Fizyką, Matematyką jestem na bieżąco w miarę. Gorzej z chemią bo nie wiele z niej wiem, poza tym na moim kierunku tej chemii nie ma prawie w ogóle. Trzeba by się wrócić do podstaw z chemii, żeby dobrze tą książkę przerobić - masz rację. Ale na logistyce inżynierskiej to nie ma za bardzo czasu, wiadomo jak jest. Zobaczymy jak to pójdzie. Mechanikę techniczną będę miał w tym roku, to znaczy 2 rok. Z tego co wiem, to Pani mówiła o skupieniu się na statyce i dynamice - wytrzymałościówka. A i tak przy okazji, jeśli ktoś zna jakieś dobre książki na temat tej mechaniki, o której napisałem to śmiało może podać tytuły.