Powiedzcie proszę z własnych doświadczeń co potrafią lasery o danych mocach. Chodzi mi o to ile Wat mocy potrzebne jest do sensownego wypalenia czegoś lub do przecięcia danego materiału.
Druga sprawa to rozróżnienie czy mowa o chińskim produkcie z niepotwierdzalnymi parametrami czy jakimś lokalnym zakupie.
Kolejna sprawa to jak to jest z używaniem lasera względem powierzchni wypolerowanych na lustro. Czy grozi to uszkodzeniem lasera poprzez odbicie promienia czy po prostu do takich materiałów potrzebna jest "realnie" większą moc?
Zastanawiam się nad zakupem 15W lasera od chińczyka (wiem że moc samego cięcia to nie jest ta podana na nim wartość) aby mieć zapas mocy i nie używać go na więcej niż 70-80% mocy i nurtuje mnie temat czy nie będzie to przerost formy nad treścią.
Moc lasera a jego możliwości.
Co realnie potrafi dana moc lasera?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Moc lasera a jego możliwości.
Soczewki są pokryte warstwą "antyodbłyskową" Po odbiciu i tak jest za duże rozproszenie żeby coś zrobić.
Inna rzecz że nie wszystkie przezroczyste rzeczy przepuszczają promień a nie przezroczyste go zatrzymują.
Jak te metalowe soczewki
Inna rzecz że nie wszystkie przezroczyste rzeczy przepuszczają promień a nie przezroczyste go zatrzymują.
Jak te metalowe soczewki