beznajdziejna sytuacja;((((((((((((((

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
damcyk1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

beznajdziejna sytuacja;((((((((((((((

Post napisał: damcyk1 » 05 sie 2008, 21:47

Potrzebuje pomocy. Uderzyłem w sondę do pomiaru narzędzia w Mori Seiki NH 4000. Maszyna stanęła, jakoś ją tam z serwisu uruchomili z powrotem. Zrobiłem to w ten sposób,że podałem orientacyjną długość narzędzia błędnie( zbyt krótką) i na szybkim wiertło uderzyło w sondę i maszyna się zatrzymała. Z tego co pomierzył doświadczony operator sonda jest przestawiona w kierunku Z- 0 0.8. Chętni wysłucham jakiś rad na ten temat. Zastanawiam się jeszcze nad jednym jak w takiej maszynie mogło się stać coś takiego?(może tej sondy nie da sie uszkodzić?) Dziękuje z góry za każdy komentarz.

Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: adam Fx » 06 sie 2008, 17:14

sonda gdy jest aktywna ma zabespieczenie umnie wrazie najazdu na nia w takiej sytuacji jak piszesz dostaje komunikat palec sądy wychylony (kasuje bład i recznie cofam Z do góry ............. ja skalibrowac sąde -- w płaszczyznach X i Y na czujnik diatest wycentrowac i zapisac wyświetlone wartości w parametrach maszyny (umnie trzeba znac hasło zeby tam wejść) a Z to najlepiej sprawdzic narzedziem znanej długości i skorugować o błedna wartość ..
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Autor tematu
damcyk1
Posty w temacie: 2

Post napisał: damcyk1 » 01 wrz 2008, 09:52

wielkie dzięki przyjacielu
:)

krank1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: krank1 » 04 wrz 2008, 14:06

Jeśli nie masz diatestu możesz skalibrować położenie sondy poprzez pomiar narzędzia. Kalibrując pochylenie np w osi X mierzysz narzędzie w jednym i drugim końcu grzybka sondy (wzdłuż osi X oczywiście) i patrzysz jakie są różnice we wskazaniach. Korygujesz błąd i powtarzasz tę czynność aż uzyskasz żądaną dokładność. To samo dla osi Y. Metoda troche pracochłonna ale ja skalibrowałem sondę do wskazań około 2-3 mikronów w zależności od położenia punktu pomiarowego na grzybku. Oczywiście te 2 mikrony to już tylko wskazanie maszyny bo jej dokładność jest na poziomie 0,01mm jednak aby ją utrzymać sonda musi być skalibrowana dużo poniżej 0,01 mm

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”