Jak Wywiercić otwór fi-6 w Stali Burtowej
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
podstawowe pytanie: czy ty chcesz to wiercic wiertarka reczna????
wiertlo fi 8mm z plytka widiowa kupilem jakis czas temu chyba za 30zl. bez problemu wiercilem nim w walku zahartowanym na ponad 60HRC. ustawilem maksymalne obroty jakie byly na frezarce (chyba 1900) i oczywiscie wiercilem BEZ CHLODZIWA.
wiertlo fi 8mm z plytka widiowa kupilem jakis czas temu chyba za 30zl. bez problemu wiercilem nim w walku zahartowanym na ponad 60HRC. ustawilem maksymalne obroty jakie byly na frezarce (chyba 1900) i oczywiscie wiercilem BEZ CHLODZIWA.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Bardzo słusznie. U mnie wiercili Hardoxa z dosuwem 4/20mm. Efekt wiertło 17 z centralną płytką z węglika zniszczoneDraco pisze:jestem przeciwny wierceniu na dwa razy. twarde stale zawsze wiercimy na raz

W rozmiarze siła: Hartford Blockbuster PRO-3210 - 3000x2100x1070,42kW,35t
-
- Posty w temacie: 5
ale co jak jest potrzebny w miare dokladny otwor fi6? obracajac wiertlo jesli dobrze to sobie wyobrazam rozbijesz ten otwor?nodnod pisze:Aby zapobiec zaklinowaniu wiertła (co na początku mi się zdarzało), obracam je cały czas pod kątem wokół otworu wywierconego mniejszą średnicą.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Jak najbardziej tak nie chodzi tu o dokładność bo ten otwór nie będzie niczemu służył chodzi tylko i wyłącznie o przewiercenie minimum fi-6 !!!nodnod pisze:Tak, oczywiście masz racje, otwór wywiercony tą metodą nie będzie dokładny. Ale wydaje mi się, że nie chodzi tu o dokładność tylko o sam fakt wywiercenia tego otworu.
Dlatego mam na to 30 minut myślę że ile prób podejme nie ma różnicy ma być otwór i tyle ale nie chce na zrobienie jego stracić nie wiem ile chajsu.
Ślusarze któży tobili w tym otwory fi-22 robili je palnikiem ale wcześniej wiercili fi 4 i gówno ( według mnie to jakieś typowe łajzy co używali wiertła za 1,20 zł ) ale nie dosyć że chcę to przewiercić i wygrać zakład to jeszcze chciałbym to zrobić szybko i bez problemów aby ośmieszyć kolegę !!!
Wszelkie spostrzeżenia, uwagi i tym podobne bardzo mile widziane !!!
Pozdrowienia i podziękowania dla wszystkich osób biorących udział w tym temacie !!!
-
oki wiec porad mysle, ze juz masz pod dostatkiem, bierz sie do roboty a my czekamy na relacje a pozniej podzial punkcikow i wygranej 

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
ok Proszę o ostatnią Porade czyli co i jak jak ktoś doświadczony niech wybierze wszystko co najleprze z tych postów i przedstawi mi w pkt.Draco pisze:oki wiec porad mysle, ze juz masz pod dostatkiem, bierz sie do roboty a my czekamy na relacje a pozniej podzial punkcikow i wygranej
1- Wiertło
2- Chłodzenie
3- prędkość wiercenia
4 jaki nacisk mam w to włożyć
Dziękuję Bardzo osobie która zrobi to dla mnie !!!
-
rozumiem wiec, ze wiertarka reczna?
1. HSS lub HSS-E
2. chlodziwo lub nafta
3. male obroty
4. duzy
1. HSS lub HSS-E
2. chlodziwo lub nafta
3. male obroty
4. duzy