emsc pisze:Ależ pieprzysz i nabyta tresurą ciemnota z ciebie wyłazi.
dokładnie to samo robisz w dalszej części tego co napisałeś wyżej.

nie jesteśmy jeszcze wolni jak zwierzęta i póki co możesz sobie co najwyżej wybrać któremu panu służyć i u którego będzie ci lepiej. to taka forma koniunkturalizmu.
nie widzisz tego?
wszędzie jesteśmy policzeni i każdemu nadano numerek, może niedługo będą go wypalać na du...e, wolał bym nie ale nigdy nie wiadomo co się panu zamarzy.
ty w mieszaniu narodów dopatrujesz się postępu, a ja patrząc na historię widzę podstęp.
zawsze tam gdzie były mieszanki kulturowo etniczne tam po jakimś czasie dochodziło do konfliktów. (kraje kolonialne, a teraz nawet usa w nagrodę chyba)
a sen o swobodnym podróżowaniu po świecie niczym wolne ptaki to będziesz mógł urzeczywistnić jak zostanie zlikwidowana obecna forma władzy (zarządzania trzodą?). myślisz że dożyjesz?
emsc pisze:Oczywiście, jak ktoś spiskował przeciw władzy, był karany. Tak jest w każdym państwie, ale to byłoby tyle.
to nie spiskuj i przyjmuj pod swój dach braci bandery i suchewycza, tam pamięć o nich wiecznie żywa. nic nie mam przeciwko spokojnym i uczciwym ukraińcom bo i takich spotykam. ale tu gdzie mieszkam to mundurowi mają najwięcej roboty właśnie z napływowym elementem. chcesz się od nich czegoś uczyć i podpatrywać? tylko rozsądnie, nie trać przy tym głowy.

jak lubisz różnorodność to zaproś może jeszcze afro-europejczyków, czy kogo tam chcesz, ale do siebie i weź za nich odpowiedzialność. bo ludzi dawniej nie musieli się obawiać czy ich córki wrócą bezpiecznie do domu. chcesz podpatrywać dobrych handlowców przy pracy, no cóż będziesz miał komu spłacać odsetki od odsetek.
różnorodność faktycznie jest godna pochwały.
emsc pisze:Przyroda nie zna czegoś takiego jak NARÓD
tu pełna zgoda, ale póki co to nie prawom natury podlegamy, a prawom upadłych ludzi dla których każda metoda jest dobra aby kontrolować hodowane stada.
ucz się na historii, a nie propagandzie sukcesu świata zachodu, który pod grubą warstwą pudru najzwyczajniej w świecie gnije.
jasiu... pisze:On po prostu, jak Kilkujadek twierdzi: Sęk w tym, że my potrzebujemy wszystkich. I tych co chcą, i tych co się wahają.
dziecinniejesz jasiu.
podobno w dzień dziecka idziesz po swoją dawkę, może to nagroda za poprawną obywatelską postawę
ponoć chcącemu nie dzieje się krzywda, więc pewnie wszystko będzie jak należy.
wiem co chcesz przekazać, ale czy musisz się posługiwać cudzą twórczością intelektualną aby przekazać własną myśl?
emsc pisze:Owszem, są ograniczenia - jeśli sobie gdzieś nie radzisz, to znaczy że to nie jest miejsce dla ciebie.
czyli co?
nieudacznicy wyjechali z kraju nad wisłą bo tu mieli za trudno i sobie nie radzili?
a dalej na zachód zrobiono ułatwienia i sobie lepiej radzą i dla tego teraz to jest ich miejsce?
naprawdę myślisz że to tak działa?
bo ja myślę że jedną ze składowych tego stanu rzeczy jest wygodnictwo i koniunkturalizm, ale nie tylko to.
o ciemnocie i tresurze coś wspominałeś?
WZÓR pisze:To zależy jak się wnuki zachowają w przyszłości.
mamy na to jakiś wpływ, ale niestety coraz mniejszy
może to przypadek? ale ponoć w takich sprawach przypadek to iluzja.
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.