styrodur projekt

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
guda
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

styrodur projekt

Post napisał: guda » 01 sie 2008, 08:06

Witam, mam zamiar zrobic swoj pierwszy ploter, nie mniej jednak jestem laikiem w tym temacie wiec jak na razie zbieram informacje. Moja slaba strona jest mechanika, mam zamiar zrobic wlasny projekt sterowania wlacznie z oprogramowaniem ale potrzebuje model, na ktorym bede przeprowadzal badania. Chcialbym kupic gotowy projekt z rozwiazana kwestia mechaniki. Moze ktos mi cos polecic? Moze dodatkowo jakies materiały. Pozdrawiam

Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 01 sie 2008, 08:39

zalezy jakie parametry pola pracy Cię interesują oraz ile chcesz wywalic kasy na mechanike
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Autor tematu
guda

Post napisał: guda » 01 sie 2008, 12:39

Pola pracy to ok X=1250 Y=750 Z=300.
Jeżeli chodzi o kase to na mechanike gdzies 1500 - 2000zł

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 01 sie 2008, 16:04

2000 z bólem na elementy moze wystarczyc, w zasadzie to tu specjalnego projektu nie potrzeba chyba ze ktoś jest zupelnym lajkonikiem i nie potrafi sobie wyobrazic jak to sie zachowuje w przestrzeni,
zasada jest prosta - rama stacjonarna ktora robi za oś X taki prostokat, na górze jedna prowadnica podparta na dole druga i łozyska liniowe w obudowie, w rozstaw pomiedzy łozyskami montujemy ramkę o szerokości 350mm - ramka porusza sie wzdluz osi X, napęd osi X to np dwa wałki ułozyskowane prostopadle do kierunku ruchu bramki, na czopach walków po jednym kole zebatym pasowym, i jesli wałki sa po obu stronach to ma sie rozumiec łączymy je wzdłuz osi X paskiem zębatym, przy czym konce łączymy na bramce, no i jeden wałek ma czop do sprzęgła silnika napędowego, podobnie robimy z małą ramką, z tą róznicą że na strone potrzeba po 2 wałki podparte a lozuyska w obudowie polączone z kawalkiem pasa blachy tworza karetkę do której przytwierdzamy drut tnący, proste :D
chcesz to Ci wykonam mechanike, kwestia dogadania sie :D
cos w tym guscie
http://www.allegro.pl/item410379405_plo ... czny_.html
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”