Zapędy cenzorskie w necie?

tylko dla tych którzy chcą wiedzieć ;)

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

oskaeg
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Re: Zapędy cenzorskie w necie?

Post napisał: oskaeg » 08 maja 2021, 19:12

emsc pisze:Wydawało mi się że nie, ale jednak rozmawiamy na zupełnie innych płaszczyznach i innych poziomach.
Ja o ogółach i źródłach. Ty o ludycznych marzeniach i z brakiem zaczepienia do rzeczywistości mylisz nawet pojecie błędu z przestępstwem. Ja o dudzie, ty o drucie. Czyli pieprzenia ciąg dalszy. I kolejny który ma zdanie takie jak w linku... :?

Zanim zaczniesz rozstrzeliwać wszystkich wokół, zrób sobie "rachunek sumienia" z dorosłego życia. Wygrzeb wszystkie grzechy i grzeszki a potem się osądź. Może będziesz w stanie. A może tak jak prawie wszyscy inni sobie wytłumaczysz, że Ty jesteś wyjątkowy i to co zmalowałeś wynikało z ważnych pobudek i generalnie winę ponosi ktoś inny. W ostateczności "szkodliwość czynu była znikoma".

Śmieszne to jest, na prawdę. Tak bardzo skupiacie się na szczegółach, ze zapominacie o sprawach najważniejszych.

To właśnie Wy się pogubiliście w tej nagonce na PIS, uważając ich za największe zło świata... A prawda jest taka, ze wszyscy politycy kłamią i kłamać będą, także na prawdę nie ma o czym dyskutować... Poza tym z tego co wiem, to PIS najbardziej nie pasuje tym, co np. jeszcze do niedawna VAT wyłudzali, po prostu kombinatorom.

Kiedyś za kradzież Państwowych pieniędzy, była kara śmierci dzisiaj mówi się o tym tydzień w telewizji, a potem się o tym zapomina.

Za poczynania polityków, odpowiadają ludzie, czyli ogół a jak widać ogółowi wszystko pasuje... No więc w czym problem, skoro jest super? Będzie tak jak było, jest dobrze. "Za komuny było lepiej..."

Poza tym, musisz wziąć pod uwagę jedną rzecz, ze urzędasy pod płaszczykiem "błędu" popełniają jawne przestępstwa, np. przestępstwo poświadczenia nieprawdy, przez urzędnika państwowego. Tylko to się nazywa pieszczotliwie błędem, a za błędy się przecież nie odpowiada.

Wszyscy młodzi "prawnicy" się śmieją z Konstytucji, mówią ze to jest tylko taka ozdoba, a Ty masz pretensje ze rząd łamie konstytucje? Prawo może być pięknie i przejrzyście rozpisane, ale co z tego, jak ludzie nie będą tego stosować?

W prawie jest napisane, ze: "Kto zabija człowieka,podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 8, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności."

Jak nie chcą kogoś posadzić, to sprawa w ogóle nie trafia do Sądu, rozumiesz? Facet ma 10 ran kłutych w plecach, a oni mówią ze to było samobójstwo, co ma do tego Konstytucja? Jak prawo swoje, a ludzie swoje...

Ja kiedyś też się bardzo mocno zagłębiałem w przepisy, ustawy, Konstytucje... Do czasu, kiedy odkryłem ze w Polsce, każdy interpretuje przepisy jak chce i jak mu wygodnie... Będziesz latami odkręcał "cudze błędy" (urzędowe), a oni w tym czasie będą robić to co chcą, na koniec nawet jak Ci się uda, to i tak nie poniosą za to odpowiedzialności. Poza tym dużo ludzi umiera, sprawy się przedawniają, także prawo jest tylko dla ludzi władzy, koniec kropka.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2021, 19:39 przez oskaeg, łącznie zmieniany 4 razy.

Autor tematu
amator7
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 50

Post napisał: amator7 » 08 maja 2021, 19:30

jasiu... pisze:Myślisz, że we Włoszech ojcowie chrzestni płacą swoje rachunki kartą, czy gotówką?

nie znam żadnego z nich to i nie wiem jakie mają zwyczaje,
ale z pewnością mają gotówkę aby opłacić służących im ludzi.
gotówka traci swą wartość dopiero tam gdzie można ją bezproblemowo kreować, natomiast całą resztę w tym i "ekspertów" można kupić.
dlatego zasada śledzenia przepływu gotówki jest istotniejsza niż myślisz.
za 'pinionde i ksiunc' się modli ;)
orion32 pisze:Jeśli coś negujesz, zaproponuj coś w zamian. Ocenimy

proponuję popierać tylko ludzi o których wiemy że są uczciwi a nie tych o których tak mówią w telewizji
nie popierać i uwiarygadniać całego tego łajna parającego się polityką.
oprawcafotografii pisze:Prostytutki są uczciwe

pozostańmy przy tym że uczciwsze ;)
IMPULS3 pisze:A tak poza tym to co to jest za system gospodarczy to co jest obecnie? Ma to jakąś definicję czy określenie?

socjalistyczno partyjna dyktatura?
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 35

Post napisał: jasiu... » 08 maja 2021, 19:51

amator7 pisze:
08 maja 2021, 19:30
nie znam żadnego z nich to i nie wiem jakie mają zwyczaje
A widzisz, a ja parę razy miałem okazję rozmawiać z mieszkańcami Apulii, Kalabrii, Sycylii i wiem, jak to działa. Jeśli Don X przychodzi na obiad do restauracji, to restaurator jest szczęśliwy, że wybrał jego restaurację.

A czym jest gotówka? No to czym jest np. weksel? A zapis magnetyczny na serwerze bankowym, który mówi o stanie twojego konta? To są wszystko środki umożliwiające nabywanie dóbr. I tu dochodzimy do sedna. Jeden kupuje działkę za 100 zł za metr, inny za złotówkę. Nie, nie miałem nikogo konkretnego na myśli :mrgreen:
oskaeg pisze:
08 maja 2021, 19:12
A prawda jest taka, ze wszyscy politycy kłamią i kłamać będą, także na prawdę nie ma o czym dyskutować..
Dokładnie, jeśli ktoś rwie się do rządzenia, a nie do konkretnej roboty, to o czym to świadczy?

Jeszcze jedno. Można mówić, powinno się zrobić to, powinno tamto, tylko po co mówić? Przecież nikt tego nie słucha, a nawet gdyby słuchał, to przecież nie zwolni swojego dziecka, w ramach ograniczania biurokracji. To po co mówić?

Przez ile lat ludzie giąć będą kark,
Nie wiedząc, że niebo jest tuż?
Przez ile łez, ile bólu i skarg,
Przejść trzeba i przeszło się już?

No właśnie, wiatru słuchaj, może to będzie partner do dyskusji.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: IMPULS3 » 08 maja 2021, 20:03

jasiu... pisze:Jeszcze jedno. Można mówić, powinno się zrobić to, powinno tamto, tylko po co mówić? Przecież nikt tego nie słucha, a nawet gdyby słuchał, to przecież nie zwolni swojego dziecka, w ramach ograniczania biurokracji. To po co mówić?

Lepiej bić brawo i kciuk do góry? Jasiu, chciałbyś abym publicznie bił Ci brawo a w prywatnych wiadomościach do Twoich znajomych oczerniał Cię? Bo mam takie nieodparte wrażenie ze to robią politycy w stosunku do obywateli a co gorsza swoich wyborców. To oczywiscie tylko analogia.
amator7 pisze:socjalistyczno partyjna dyktatura?

Mysle że nikt tego nie jest już w stanie poprawnie określić a co gorsza brnie sie w tę slepą uliczkę na której końcu nie wiadomo co jest. Jedno jest pewne że jedziemy ze ślepymi i pijanymi kierowcami.

Autor tematu
amator7

Post napisał: amator7 » 08 maja 2021, 20:08

jasiu... pisze:A czym jest gotówka?

jest informacją.
jasiu... pisze:I tu dochodzimy do sedna. Jeden kupuje działkę za 100 zł za metr, inny za złotówkę. Nie, nie miałem nikogo konkretnego na myśli

to nic odkrywczego, od zawsze były ceny uczciwe i ceny bandyckie, pod definicję bandyckich łapią się również te sztucznie regulowane.
jasiu... pisze:eśli Don X przychodzi na obiad do restauracji, to restaurator jest szczęśliwy, że wybrał jego restaurację.

nie każdy 'ekspert' to capo di tutti capi żeby mógł obywać się bez gotówki, dla tego tak istotne jest to kto komu płaci i czego w zamian oczekuje.
IMPULS3 pisze:Jedno jest pewne że jedziemy ze ślepymi i pijanymi kierowcami.

przypuszczam że którym nawet nie powiedziano dokąd nas wiozą
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: IMPULS3 » 08 maja 2021, 20:37

amator7 pisze: nie powiedziano dokąd nas wiozą

Bo nie powiedziana. Będzie niespodzianka, tylko czy miła? :)

emsc
Posty w temacie: 17

Post napisał: emsc » 08 maja 2021, 21:54

oskaeg pisze:
08 maja 2021, 19:12
Śmieszne to jest, na prawdę. Tak bardzo skupiacie się na szczegółach, ze zapominacie o sprawach najważniejszych.
Niebywałe! piszesz do kogoś, czy sam do siebie? Bo właśnie ty się skupiasz na szczegółach. Na epizodach i szczególnych przypadkach.
Ogół, to jest następujący: wszyscy muszą przestrzegać prawa, które w całości oparte jest na Konstytucji. Koniec ogółu. Reszta to pochodne.
To właśnie Wy się pogubiliście w tej nagonce na PIS, uważając ich za największe zło świata... A prawda jest taka, ze wszyscy politycy kłamią i kłamać będą, także na prawdę nie ma o czym dyskutować... Poza tym z tego co wiem, to PIS najbardziej nie pasuje tym, co np. jeszcze do niedawna VAT wyłudzali, po prostu kombinatorom.
Pieprzenie typowe dla rozpaczliwej obrony swoich topniejących racji, wyborco Jarosława albo tego satelickiegio durnia Kukiza.
NIKT, powtarzam nikt przed PIS-em tak bezczelnie, jawnie i z grubej rury nie łamał obowiązującego prawa i zapisów Konstytucji. Nie próbuj tu symetryzować win, ględzeniem że "wszyscy kradną" i "politycy to świnie", bo się nie da. PiS idzie na całość. Działa antyustrojwo i antypaństwowo w sensie demokratycznego państwa prawa. To się kwalifikuje pod zamach stanu, zdradę i pluton egzekucyjny (obecnie dożywocie). Za takie numery jakie dziś PiS odwala, w dawniejszych czasach byłby stryczek albo rozstrzelanie po krótkim procesie albo i bez.
A kradzież zasobów, która się przy tym odbywa, to już techniczny szczegół. Choć jest to kradzież równie spektakularna. Przypominam że z samej kasy SKOK zniknęło 4,5 MILIARDA złotych, wielokrotnie więcej niż ukradł Amber Gold. Pamiętasz, czy "zapomniałeś", jak piszesz?
masz pretensje ze rząd łamie konstytucje? Prawo może być pięknie i przejrzyście rozpisane, ale co z tego, jak ludzie nie będą tego stosować?
Owszem, mam pretensje. A jeszcze być może większe mam do MATOŁÓW którzy mimo to wybrali ich na drugą kadencję. Nie ma dla tego żadnego usprawiedliwienia. Absolutnie żadnego!
co ma do tego Konstytucja? Jak prawo swoje, a ludzie swoje...
I właśnie przez takie podejście do sprawy jesteśmy ŻADNYM SPOŁECZEŃSTWEM a ten cały kraj jest wart tyle co waży.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 09 maja 2021, 08:50

IMPULS3 pisze:
08 maja 2021, 20:03

Lepiej bić brawo i kciuk do góry?
Żonę też albo namiętnie kochasz, albo z całej siły bijesz? Czemu tak zero-jedynkowo traktujesz życie. Jest bardzo dużo rzeczy, które się ludziom nie podobają. Wiele z tych rzeczy można zmienić, ale czy można zmienić ludzką naturę?

Jeśli ktoś nie krzyczy "veto", to wcale nie oznacza, że bije brawo i daje lajka. Czasem po prostu wie, że takie krzyki co najwyżej zachrypniętym gardłem się skończą, bo opcji innej nie ma. Znasz grabie, które grabią "od siebie"?
IMPULS3 pisze:
08 maja 2021, 20:03
Jedno jest pewne że jedziemy ze ślepymi i pijanymi kierowcami.
A widzisz i tu nie masz racji. Mój wnuczek ma od dziadka miniaturę mercedesa na baterie. A jego tatuś ma pilota, dzięki któremu może w tym mercedesiku sterować jazdą w przód i w tył. Ty widzisz tylko tego, przed kierownicą. Pytanie, kto trzyma tego pilota, który pozwala jechać. Na pewno jednoosobowo miłośnik kotów z Żoliborza? W to to ja raczej nie uwierzę, jednego dałoby się obejść. To bardzo ciężki pilot do tego auta i musi ich być wyraźnie więcej. Może nawet nie w Polsce siedzą właściciele pilota, może raz w USA, raz w Brukseli?
emsc pisze:
08 maja 2021, 21:54
NIKT, powtarzam nikt przed PIS-em tak bezczelnie, jawnie i z grubej rury nie łamał obowiązującego prawa i zapisów Konstytucji.
Masz krótki życiorys, albo krótką pamięć. Falandyzacji prawa nie wymyślił PiS, że się już do lat, kiedy nieboszczka PZPR rządziła nie będę odwoływał. Ale nawet wówczas, nie było ważne, że się księdza do rzeki wrzuca. Ważne było, żeby licencję na Berlieta, czy Fergusona sprzedać, żeby tanio mięso czy węgiel kupić. Dziś jest to samo, tyle że może chodzić, czy Airbus, czy Boeing na przykład, reszta, to drobiażdżek. Gdyby PiS kupił te śmigłowce, może inaczej Francja by na polską praworządność patrzyła.

Autor tematu
amator7

Post napisał: amator7 » 09 maja 2021, 09:59

jasiu niby dobrze prawi i co nieco zauważa,
ale nie jest gorący ani zimny a jedynie ciepły, jak to niektórzy z ambony mawiają.
konsumuje co mu system daje, ma swoją strefę komfortu, którą chroni kosztem swych przekonań i dokona żywota jak miliony przed nim.
czy jasiu kiedyś się zastanawiał skąd tu przychodzimy, po co żyjemy i dokąd zmierzamy? (nie o forum pytam ;) )
jasiu... pisze:Jest bardzo dużo rzeczy, które się ludziom nie podobają. Wiele z tych rzeczy można zmienić

można ale ogół tego nie robi bo albo o tym nie wie, albo uważa że się nie opłaca, a ci którzy chcą to zrobić nie mają dostatecznego poparcia wśród tej pierwszej grupy.
dopóki będzie ciepła woda w kranie dopóty nic się nie zmieni.
ale pogadać można, bo warto ;)
jasiu... pisze:Masz krótki życiorys, albo krótką pamięć.

czyli uważasz że wszyscy łamią prawo i wszyscy w takiej sytuacji są przestępcami? ;)
uważasz że watro takich uwiarygadniać dając swoje poparcie?

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 09 maja 2021, 10:51

amator7 pisze:
09 maja 2021, 09:59
czy jasiu kiedyś się zastanawiał skąd tu przychodzimy, po co żyjemy i dokąd zmierzamy? (nie o forum pytam ;) )
Jasiowi mniej zostało, niż innym i jasiu sobie z tego zdaje sprawę, dlatego jasiu, korzystając z wspomnień wie, co miało sens, a co było absolutnie bez sensu. Starsi ludzie tak mają, chociaż nie wszyscy. No ale to już od sklerozy zależy.

Nie, nie chodzi o żadne poparcie. Chodzi o rozsądek. I o przekonanie, że Julian Tuwim, pisząc "Do prostego człowieka" miał rację. Szczególnie ostatnie słowa wiersza - Zawołaj broniąc swej krwawicy: "Bujać - to my, panowie szlachta!" - są prawdziwe.

Fajnie jest mieć przekonanie, że moja osoba zmienia świat na lepsze. Tylko że zawsze później przychodzi ta zgaga i to poczucie, że znowu ktoś, wdrapując się po profity na naszym grzbiecie, nas zwyczajnie zrobił w konia, wykorzystał. Murzyn zrobił swoje, murzyn może odejść. Ja wiem, jak skończyli moi znajomi, dzięki którym PZPR musiało zrezygnować z wpisu w konstytucji (z 1976 roku), że Polska jest krajem socjalistycznym. Naprawdę wiem, ile dali ze swojego życia, żeby tak się skończyło i co za to od zwycięzców otrzymali.

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”