Raczej szczeki są dobre, prowadnice szczek w uchwycie są źle wykonane.
Uchwyt 4 szczękowy, różnice na powierzchniach szczęk
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 7
Re: Uchwyt 4 szczękowy, różnice na powierzchniach szczęk
Uchwyt wymieniony na drugi. Po pomiarach okazuje się, że dwie szczęki są w płaszczyźnie, a kolejne dwie rozjechane. Jak przyłożę czujnik zegarowy do powierzchni czołowej szczęki i kręcę uchwytem (mały ruch, kilka stopni) to mam 8 setek różnicy na powierzchni jednej, tej samej szczęki. Tragedia.. a może to ja coś robię źle?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Przed pomiarem zaciśnij szczęki na czymś. Najpierw na pręcie , a potem na rurze od środka. W obu przypadkach kasujesz luzy i mierzysz tolerancję wszystkich możliwych sposobów mocowania. Myślę że to wiesz, ale piszę na wszelki wypadek...
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Wół nigdy bizonem nie będzie i stąd ta różnica w cenie.
-
Mierzyłem i tak i tak. Wyniki są takie same niezależnie od zaciśnięcia. Szczęki są dosyć ciasno osadzone i nawet jeśli je próbuję naginać (prostopadle do prowadnicy) to są nie do ruszenia - wartość na czujniku się nie zmienia. W poprzednim uchwycie były krzywe prowadnice wzdłuż ich osi, czyli szczęki wychodziły na zewnątrz podczas ich regulacji (masakra). A teraz to wygląda jakby szczęki/prowadnice były przekręcone wokół osi prowadnic co powoduje, że płaszczyzny czołowe szczęk są pod kątem do płaszczyzny czołowej uchwytu.MrWaski pisze:Przed pomiarem zaciśnij szczęki na czymś.
Ten uchwyt dostałem z tokarką. Wolałbym nie wydawać kasy na inny zanim nie spróbuję ogarnąć tego co mam. Ale co racja to racja.Grzegorz53 pisze:Wół nigdy bizonem nie będzie i stąd ta różnica w cenie.
Zastanawia mnie jak się wykonuje takie uchwyty, chyba szczęki są szlifowane po zamontowaniu w uchwycie? Nie rozumiem zatem jakim cudem powierzchnie czołowe szczęk mogą być nierówne.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
ahabich pisze:a sprawdzałeś prostopadłość przesuwu poprzecznego do osi wrzeciona? to też może dawać błąd
Można* sprawdzić to prostym choć mniej dokładnym, i dla niewielkiej odchyłki prawie niezauważalnym, sposobem przez przetoczenie (splanowanie) w lewych szczękach uchwytu czoła dużej średnicy krążka materiału(im większa tym dokładniejszy będzie pomiar)

i przyłożenie do niej liniału.
Przy zwichrowanej osi sanek poprzecznych uzyskamy albo wklęsłą, albo wypukłą płaszczyznę splanowania - analogicznie jak przy skręceniu wrzeciennika do łoża i prostopadłych sankach(patrz rys. niżej)

Innym, mierzalnym kątomierzem(3.) sposobem może być splanowanie(2.) zamocowanym w uchwycie** nożem tokarskim czoła materiału przytwierdzonego do sanek poprzecznych po uprzednim równoległym ustawieniu(na czujnik - 1.) jego ścianki podłużnej do osi łoża/wrzeciona.

Kąt powinien wynieść 90°
* - jeśli mamy pewność, że oś wrzeciona naszej tokarki jest równoległa do osi łoża(!) Jeśli takiej pewności nie mamy, to najpierw należy to sprawdzić i ew. skorygować.. Bez tego pomiar prostopadłości sanek do osi toczenia będzie nierzetelny.
** - nóż mocowany między szczękami podobnie jak do planowania spodu https://pfmrc.eu/applications/core/inte ... cf351837be
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Nie, ale to nie powinno mieć znaczenia bo ja kręcę samym uchwytem, a support stoi w miejscu.ahabich pisze:a sprawdzałeś prostopadłość przesuwu poprzecznego do osi wrzeciona? to też może dawać błąd
Dzięki, może się przydać, ale tutaj jest chyba inny problem.RomanJ4 pisze:Można* sprawdzić to prostym choć mniej dokładnym, i dla niewielkiej odchyłki prawie niezauważalnym, sposobem przez przetoczenie
Ja mierzę w taki sposób:

Przykładam czujnik do szczęki i kręcę uchwytem, żeby przejechać czujnikiem po powierzchni szczęki. Okazuje się, że trzy szczęki mają takie samo pochylenie, a jedna ma odwrotne. Mierzyłem też czoło samego uchwytu i mam bicie w granicach setki, także uchwyt jest w osi.