To zależy od wielu czynników. Ja np w produkcji jednostkowej nawet nie myślę o narzędziach przeznaczonych do jakiegoś tam materiału. Choć w aluminium robię dość dużo, ale nie używam specjalnych - ani nawet węglikowych narzędzi z wyjątkiem jakichś szczególnych przypadków czy wymagań. Do tworzyw zawsze zakładam nowe narzędzia ale też raczej HSS. A wydajność, to nie tylko czas ale też koszt wykonania.maciek95k pisze: ↑07 mar 2021, 13:40Dziękuję. Właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem. Pytałem w kontekście takim, czy jak ktoś w alu pracuje sporadycznie to warto kompletować drugi zestaw narzędzi czy może użyć tych do stali. Żeby się nie okazało, że to pozorna oszczędność bo na narzędzia nie wydasz, ale robota pójdzie 4 razy wolniej (przy sporadycznej pracy idzie przymknąć na to oko), jakoś kiepska a frezy zużyją się dwa razy szybciej![]()
Jeden robi robotę drogimi- przeznaczonymi do danego materiału narzędziami, z użyciem oprogramowania, na super ochnastoosiowym centrum w czasie 10 godzin a inny rzeźbi manualnie zwykłymi narzędziami, czasem bez CNC znacznie więcej godzin ale czasem sumarycznie taniej.