Ciekawostki filmowe...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 25
-
- Posty w temacie: 26
Re: Ciekawostki filmowe...
Ktoś tu niedawno szukał metody odlewania żeliwa.
A tu proszę jak sobie w Indiach radzą.
Ile razy oglądam relacje z tamtych rejonów z takich wytwórni, to mi się resztka włosów jeży na głowie
Szczególnie jak zestawiam to z opiniami co do tego, że rynek zawsze się sam reguluje.
No tam wygląda na wyregulowany jak byk.

A tu proszę jak sobie w Indiach radzą.
Ile razy oglądam relacje z tamtych rejonów z takich wytwórni, to mi się resztka włosów jeży na głowie

Szczególnie jak zestawiam to z opiniami co do tego, że rynek zawsze się sam reguluje.
No tam wygląda na wyregulowany jak byk.
-
- Posty w temacie: 25
Ale dają radę a jak tu się na forum ktoś spyta jak to coś odlać to zaraz dostanie milion rad, że to niemożliwe bez super zaawansowanej technologii odlewniczej.
czilałt...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 280
piromarek pisze:Ile razy oglądam relacje z tamtych rejonów z takich wytwórni, to mi się resztka włosów jeży na głowie
Dlaczego tam to jest możliwe, to wystarczy porównać tamtejszy i nasz socjal. Tam na jedno miejsce przy takiej robocie pewnie znajdzie się setki albo i tysiące chętnych, a u nas znalazłby się kto? Że o wynagrodzeniu nie wspomnę - spróbuj zaoferować takie naszym...

Dlatego wyrób z Indii może kosztować ułamek ceny adekwatnego wyprodukowanego w Europie. Z tego samego powodu - kosztu robocizny - wiele europejskich i światowych firm produkuje tam przyczyniając się niestety do powiększania bezrobocia tu.
Do tego dochodzi automatyzacja produkcji - inwestor mając do wyboru linię automatyczną która pracować może na okrągło i wymaga niewielkiego personelu do obsługi, albo 500 robotników którym trzeba płacić, dawać płatne urlopy, wymagają zaplecza socjalnego i działów kadr do obsługi, reżimu BHP, którzy chorują, tworzą braki, czasem strajkują - to jak myślisz, co wybierze?
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 280
Cudeńka CNC
Trochę się nie udało...
Kiedy silnik zgaśnie na przejeździe to pech, ale...
I dlaczego lepiej nie kupować "jamników"...
Trochę się nie udało...

Kiedy silnik zgaśnie na przejeździe to pech, ale...
I dlaczego lepiej nie kupować "jamników"...

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 26
RomanJ4 pisze:to jak myślisz, co wybierze?
Ja wiem co wybierze.
Pytanie czy to jest etyczne. Oczywiście retorycznie.
I nie mówię tu o jakichś wyimaginowanych górnolotnych wymaganiach tylko o szacunku do Człowieka.
Korporacje redukujące koszty, to wypisz wymaluj , struktury jak w przedwojennych i czasu wojennego Niemczech.
"Urzędnik" ukryty za cieniem biurka i etatu, za "oceanem" odległości... jeden podpis na jakiejś kartce, nieszczęście innego człowieka.
No tak. Ale przecież sam kupuję w Chinach czy tańszy towar w sklepie.
- Przecież to nie ja zatrudniam dzieci w Indiach przy zbiorach nasion pomidorów czy odlewaniu korpusów do urządzeń z "lidla".
Powiem.
Mogę się tylko usprawiedliwić, że sam konsument też nie do końca widzi przez pryzmat produktu , przysłowiową krwawicę wykonawcy.
Zleceniodawca już często tak.
Kupując zresztą drogie rzeczy wcale tego nie ominiemy.