Hermle C800V - Duży luz wrzeciona
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Re: Hermle C800V - Duży luz wrzeciona
Na tokarce to można skopiować jedynie kształt a co z resztą? Co prawda to nie fotel katapultowy ale może słyszałeś czym skończyło się dorabianie do niego "takich samych" części...
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Petroholic ma rację. Myślę że jak dostsniesz ofertę z serwisu to wpierw się nogą przeżegnasz i wtedy zadzwonisz do mnie 
Tulejki aby były identyczne a dokładność grubości ścianki jest mniej ważna. Grunt aby równą miały wytrzymałość, żeby w razie kolizji razem się zgniatały. Jaka lokalizacja tej maszyny jest? Serio na pierwszy raz warto tego majstra wziąć. Pokaże co i jak a na drugi raz (czego Ci nie życzę oczywiście) sam ogarniesz to

Tulejki aby były identyczne a dokładność grubości ścianki jest mniej ważna. Grunt aby równą miały wytrzymałość, żeby w razie kolizji razem się zgniatały. Jaka lokalizacja tej maszyny jest? Serio na pierwszy raz warto tego majstra wziąć. Pokaże co i jak a na drugi raz (czego Ci nie życzę oczywiście) sam ogarniesz to

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 5
Na razie czekam na ofertę z serwisu. Zobaczymy czy alu będzie w cenie srebra czy złotaraffsoon pisze: ↑17 lut 2021, 11:54Petroholic ma rację. Myślę że jak dostsniesz ofertę z serwisu to wpierw się nogą przeżegnasz i wtedy zadzwonisz do mnie
Tulejki aby były identyczne a dokładność grubości ścianki jest mniej ważna. Grunt aby równą miały wytrzymałość, żeby w razie kolizji razem się zgniatały. Jaka lokalizacja tej maszyny jest? Serio na pierwszy raz warto tego majstra wziąć. Pokaże co i jak a na drugi raz (czego Ci nie życzę oczywiście) sam ogarniesz to![]()

Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Jeśli masz wymiary nowej niezgniecionej to nie widzę problemu dotoczyć na wzór... Jeśli ktoś bardzo martwi się "różnicą z oryginałem" to stara tulejka na spektrometr i zgrać stopy Aluraffsoon pisze:Tulejki aby były identyczne

Najpierw uklęknie bo mu się nogi ugnąraffsoon pisze:wpierw się nogą przeżegnasz

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
A tu się akurat nie zgodzę. Ten sam stop występuje w różnych stanach co ma spory wpływ na parametry wytrzymałościowe.Petroholic pisze: ↑17 lut 2021, 17:27
Jeśli masz wymiary nowej niezgniecionej to nie widzę problemu dotoczyć na wzór... Jeśli ktoś bardzo martwi się "różnicą z oryginałem" to stara tulejka na spektrometr i zgrać stopy AluZachowując idealne wymiary i materiał odchyłka wytrzymałości nie przekroczy 5%
W końcu te tulejki też ktoś robi, a nie magicznie się pojawiają znikąd
Łatwo przekroczyć te 5%. Inna sprawa, że dopóki nie będzie dzwona to nie ma znaczenia. A nawet jak będzie to w jakimś zakresie, pewnie wystarczającym, zadziała tak czy tak.
-
- Posty w temacie: 3
Bez przesady, większość maszyn nie ma żadnego zabezpieczenia poza przeciążeniem napędów, więc tu i tak jest dużo na plus.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
quote="lepi"]Łatwo przekroczyć te 5%...[/quote]

A jak ktoś już jest na 101% perfekcjonistą i dmucha na zimne dwa razy na w razie czego to można wziąć jedną oryginalną tulejkę na próby wytrzymałościowe w prasie na uczelnię i wtedy zrobić tulejki z dowolnego alu i plastyczność korygować grubością ścianki
Wtedy zbliżenie się do 1% błędu jest możliwe 
Zgodzę się w obu kwestiach ale jak atlc wyżej też napisał to i tak zadziała lepiej niż tego braklepi pisze:A nawet jak będzie to w jakimś zakresie, pewnie wystarczającym, zadziała tak czy tak.

A jak ktoś już jest na 101% perfekcjonistą i dmucha na zimne dwa razy na w razie czego to można wziąć jedną oryginalną tulejkę na próby wytrzymałościowe w prasie na uczelnię i wtedy zrobić tulejki z dowolnego alu i plastyczność korygować grubością ścianki

-
Ja dorabiałem tulejki na bazie rysunku z dawnych lat, niwsze wersje chyba były z grubszą ścianką ale czy materiał ten sam to nie wiem, jeśli nawet tak to znaczy tyle że wytrzymają większego dzwona...a czy to lepiej czy gorzej to już każdy sam musi sobie odpowiedzieć. 5k za naprawę to wg mnie sporo jak za taką robotę (wiem że wiedza kosztuje ale bez przesady), chłopak za pareset zł robi robotę razem z instruktażem i nawet dla takiej "płotki" jak ja jest w zasięgu portfela 
P.S. nawet jak zrobisz idealne tulejki a nierównym momentem je dokręcisz to du** z dokładnych tulejek
Można by i sprężyny zastosować i po kolizji tylko cofnąć krańcówkę i marker wyzerować i też by chroniło tak samo, tylko wtedy serwis byłby zbędny

P.S. nawet jak zrobisz idealne tulejki a nierównym momentem je dokręcisz to du** z dokładnych tulejek

Można by i sprężyny zastosować i po kolizji tylko cofnąć krańcówkę i marker wyzerować i też by chroniło tak samo, tylko wtedy serwis byłby zbędny

-
No zamiast tulejek z ALU włożyć jakieś twarde sprężyny, działało by tak samo tylko do przywrócenia sprawności maszyny niepotrzebny byłby serwis, operator by sobie poradził gdyby instrukcja zawierała przepis na usunięcie usterki