Programowanie z parametrem q

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

jerz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: jerz » 05 lip 2008, 22:00

Witam
Kolego rollaz -To wszystko jest jeden rodzaj sterowania, kontur się opisuje wartościami absolutnymi, przyrostowymi, parametrycznymi, łącząc i przeplatając zależnie od potrzeb.

Tagi:

rollaz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6

Post napisał: rollaz » 06 lip 2008, 07:16

wydaje mi sie kolego jerz ze chcesz mieć racje za wszelka cenę ja jednak będę upierał sie przy swoim bo temat dotyczy programowania parametrycznego a nie sterowania czy wartości absolutnych itp.
mam nadzieje ze to rozumiesz?
Pozdrawiam
Fachman

mocart4
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: mocart4 » 12 lip 2008, 13:31

Jak Waszym zdaniem, w jaki sposób najlepiej, najefektywniej nauczyć się programowania z Q parametrem? czyżby pozostawała tylko analiza już napisanych programów? czy jest ten rodzaj programowania opisany w jakichś podręcznikach?

rollaz
Posty w temacie: 6

Post napisał: rollaz » 12 lip 2008, 18:56

wszystko masz opisane w podręczniku heidenhaina
Fachman

Awatar użytkownika

zflaczały
Posty w temacie: 1

Post napisał: zflaczały » 12 wrz 2008, 01:51

słuchaj wiro, dla mnie to to całe pindolenie to jest jakaś masakra, kolesie próbują ci wkręcić że programowanie w Q jest "prawie" jak pilotowanie myśliwca (moja dygresja...) że trzeba najlepiej znać C++, no nie no to już bez komentarza zostawię... Koleś jerz wiek 56 lat nasmarował coś z czym się całkowicie zgadzam, facet ma swoje lata i doświadczenie o którym my możemy tylko pomarzyć (i mam taka nadzieje ... że w tym wieku nie będę robił w tym szambie :) ) że sterownik jest zrobiony dla prostego robola, kolesia który coś tam czai a nie jest magistrem matematyki (metafora... proszę nie cytować) bo jak by był taki genialny co co niby by robił przy maszynie... na trzeciej zmianie.
Ode mnie rada prosta, instrukcja w rękę i miłej lektury, nie przejmuj się że czegoś nie rozumiesz bo to przyjdzie z czasem i nie szukaj łatwej drogi na forach bo tu jej nie znajdziesz na pewno, o czym już zapewne wiesz...
ludzi nie ma, jedz drzem

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 12 wrz 2008, 10:08

Witam
zflaczały pisze:słuchaj wiro, dla mnie to to całe pindolenie to jest jakaś masakra,
Wcześniej pisaliśmy
rollaz pisze:wszystko masz opisane w podręczniku heidenhaina
easy2002 pisze: Nikt tu nie twierdzi że trzeba być matematykiem ale na pewno trzeba logicznie myśleć
Nikt tak nie twierdzi
Kolega widzę dawno temu się zalogował na forum
Dopiero ostatnio się rozpisał na temat HH
A jaj kolega jest tak dobry w te klocki może poradzi coś na mój problem z funkcją odpowiedzialną za zmiany w systemie z poziomu programu
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”