silniki krokowe
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
silniki krokowe
hej wszyscy. jestem tu nowy i chcialbym zbudowc amatorska maszyne cnc. pytanie mam odnosnie jakie silniki krokowe dobrac. na jakie paramety patrzec? maszyna mam nadzieje ze bedzie o wymiarach 1200x800. os z to mysle ze ok 250mm.dziekuje za pomoc.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: silniki krokowe
Zaprojektuj wstępnie z silnikami o osi dwustronnej fi 8mm, a potem pokaż projekt i dostaniesz kolejne podpowiedzi.
No i poczytaj forum. Wiele odpowiedzi już tu jest.
No i poczytaj forum. Wiele odpowiedzi już tu jest.

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Silniki dobierasz w zależności od potrzebnego momentu i oczekiwanej szybkości. Na szybkość i moment ma wpływ skok śruby i ew. przekładnie. Na moment dodatkowo masa przemieszczanych osi i opory przesuwania.
Tu masz kalkulator siły na śrubie.
https://www.ebmia.pl/wiedza/kalkulatory ... na-srubie/
Większy problem będzie z określeniem prędkości obrotowej. Silniki krokowe mają ją dosyć niską i tracą moment w miarę jej wzrostu. Ale największe prędkości zwykle są do ruchów szybkich, gdzie opory są mniejsze.
Tu masz kalkulator siły na śrubie.
https://www.ebmia.pl/wiedza/kalkulatory ... na-srubie/
Większy problem będzie z określeniem prędkości obrotowej. Silniki krokowe mają ją dosyć niską i tracą moment w miarę jej wzrostu. Ale największe prędkości zwykle są do ruchów szybkich, gdzie opory są mniejsze.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Witam nie wiem czy dobrze pytam ale potrzebuje zamiennika silnika 17HA705Y-1A nigdzie nie moge znaleźć parametrów tych silników
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Możesz użyć dowolnego silnika Nema17, tylko dostosuj prąd. Jak dasz za słaby, to po prostu stanie. Zacznij od najpopularniejszego 17HS4401
-
Do czego ?
Faktycznie trudno coś znaleźć o tym silniczku, ale najprawdopodobniej jest to ~0.2 Nm 0,5 A, czyli zabawka.