Tajemnica precyzji starożytnego cięcia.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 43
- Kontakt:
Re: Tajemnica precyzji starożytnego cięcia.
Co do tych unych piramid, to jeszcze jedno spostrzeżenie. Kiedyś na świecie żyli giganci, no tylko szkielety są od czasu do czasu znajdowane. No ale jeśli były takie osobniki mierzące sobie 12m czy więcej, to te piramidalne głazy to jakby takie troche większe cegiełki?
Jeśli ja jestem np w stanie podnieśc 50 kg, to dla takiego typa może to bylo np 50 ton? Ch wi, ale jakieś wytłumaczenie powstania budowli musi być.
Jeśli ja jestem np w stanie podnieśc 50 kg, to dla takiego typa może to bylo np 50 ton? Ch wi, ale jakieś wytłumaczenie powstania budowli musi być.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 22
Wytrzymałość kości i siła mięsni rośnie proporcjonalnie do powierzchni przekroju - pi razy oko proporcjonalnie do kwadratu "wielkości". 12m gigant jest - przy zachowaniu ludzkich proporcji ciała - 36 razy silniejszy od człowieka. Jeśli ty udzwigniesz 50kg to on da radę 1.8 tony. Aaaaaale - masa ciała rośnie proporcjonalnie do sześciu "wielkosci" czyli gigant będzie ważył 216 razy więcej niż człowiek. Przyjmując masę człowieka 80kg - gigant będzie ważył 17280 kg. Biorąc pod uwagę że całkowity udźwig człowieka to 80kg+50kg=130kg, a całkowity udźwig giganta jest 36 razy większy - całkowity udźwig giganta wynosi 4680kg... Gigant waży 17280 czyli jego efektywna zdolność dzwigania ciężarów jest ujemna...
-
- Posty w temacie: 31
I odwrotnie - mały owad udźwignie tyle, że proporcjonalnie człowiek nieomal sam by tę piramidę targnął..grg12 pisze: ↑03 lut 2021, 12:30Wytrzymałość kości i siła mięsni rośnie proporcjonalnie do powierzchni przekroju - pi razy oko proporcjonalnie do kwadratu "wielkości". 12m gigant jest - przy zachowaniu ludzkich proporcji ciała - 36 razy silniejszy od człowieka. Jeśli ty udzwigniesz 50kg to on da radę 1.8 tony. Aaaaaale - masa ciała rośnie proporcjonalnie do sześciu "wielkosci" czyli gigant będzie ważył 216 razy więcej niż człowiek. Przyjmując masę człowieka 80kg - gigant będzie ważył 17280 kg. Biorąc pod uwagę że całkowity udźwig człowieka to 80kg+50kg=130kg, a całkowity udźwig giganta jest 36 razy większy - całkowity udźwig giganta wynosi 4680kg... Gigant waży 17280 czyli jego efektywna zdolność dźwigania ciężarów jest ujemna...

Natomiast zastanawia mnie co innego - jeżeli ten człowiek(artykuł poniżej) do tego co w pojedynkę stworzył nie używał ponoć żadnego ciężkiego sprzętu (na co są podobno świadkowie i dokumenty) to, pomijając sensacyjne teorie, jak tego dokonał ?
(nazwiska naukowców wymienionych w tekście nie są zmyślone https://digitalcommons.calpoly.edu/bio_fac/29/ )
https://www.interameryka.com/2013/01/fl ... al-castle/
Dodane 33 minuty 13 sekundy:
https://www.tajemnice-swiata.pl/koralowy-zamek/
Przypadkowo przejeżdżając w tym czasie osobiście widziałem kręgi w zbożu nieopodal mostu na Wiśle w Fordonie(Bydgoszcz) chociaż te akurat nie były ponoć dziełem ufoludków tylko studentów https://pomorska.pl/to-nie-kosmici-wyko ... ar/7061005.
Z pewnością wiele z nich to też blaga czy psikus, ale wyobraźmy sobie logistykę takiego przedsięwzięcia gdyby mieli to wykonać jednej nocy(na co są dowody nawet satelitarne) ludzie przy wielkości, skomplikowaniu, niesamowitej dokładności geometrycznej, i sposobie wykonania
niektórych z odkrytych (na świecie) podobnych konstrukcji.Krąg dokonany nieznaną technologią jest pięknie położony. Wzory są dokładne. Nie ma złamanych kłosów, a jedynie zagięte.![]()

https://www.google.com/search?q=crop+ci ... 09&bih=936
https://www.google.com/search?q=kr%C4%9 ... irefox-b-d
Poza tym, który farmer zgodziłby się na taką dewastację zbiorów(niektóre powstały w fazie wzrostu roslin, a nie przed zbiorem) dla kilku godzin sławy...

Ostatnio zmieniony 03 lut 2021, 14:46 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 43
- Kontakt:
grg12 pisze:Gigant waży 17280 czyli jego efektywna zdolność dzwigania ciężarów jest ujemna...
plus egzoszkielet i twoja teoria idzie sie paść.
wiemy coś o historii sprzed Sumerów? Tylko domysły z datowaniem izotopem wegla.
Ostatnio zmieniony 03 lut 2021, 14:47 przez bartuss1, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Posty w temacie: 16
To nie jest trudne do zrobienia, tylko musisz trochę wcześniej pomyśleć. Na zasianym zbożu na wiosnę wysypujesz wzór z nawozu azotowego. Miejscowe przenawożenie azotem spowoduje, a sam sobie sprawdź efekt. Możesz na początek na trawniku.
-
- Posty w temacie: 22
Egzoszkielet naturalny - taki jak u owadów? Nie słyszałem żeby coś takiego wykopano - zdjęcia z "wykopalisk" zawsze pokazują szkielet zbliżony proporcjami do ludzkiego. Z kolei "Giganci" o nieludzkich proporcjach to żadna sensacja - takie coś zwykle nazywa się słoniem albo żyrafą...
Egzoszkielet sztuczny - co było najpierw gigant potrzebujący egzoszkieletu żeby wstać, czy egzoszkielet pasujący na giganta? Oczywiście przy odrobinie fantazji można takie problemy ominąć. Powiedzmy - wysoce zaawansowana technicznie cywilizacja - Atlantyda. Atlanci żyją na dnie morza gdzie ciężar nie jest problemem a wręcz się przydaje bo dzięki mniejszemu stosunkowi powierzchni zewnętrznej do masy łatwiej jest utrzymać temperaturę ciała w silnie chłodzącej wodzie.
Wyjasnia to też dlaczego nigdy nie znaleziono artefaktów tej cywilizacj...
Pozostaje oczywiscie pytanie dlaczego istota żyjaca na dnie morza jest człekokształtna

Trzecia możliwość - "its magic". Można w ten sposób wytłumaczyć absolutnie wszystko, łącznie z ziejącymi ogniem smokami...
Ostatnio zmieniony 03 lut 2021, 15:15 przez grg12, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty w temacie: 20
No ale jak to się ma do wygniatanek powstających w ciągu jednej nocy?To nie jest trudne do zrobienia, tylko musisz trochę wcześniej pomyśleć. Na zasianym zbożu na wiosnę wysypujesz wzór z nawozu azotowego. Miejscowe przenawożenie azotem spowoduje, a sam sobie sprawdź efekt. Możesz na początek na trawniku.
czilałt...
-
- Posty w temacie: 21
jasiu... pisze:Na zasianym zbożu na wiosnę wysypujesz wzór z nawozu azotowego.
No chyba nie o tym jest tu mowa. Wzór zasiany a wzór z prawie dojrzałego zboża które jest w jakiś sposób wyłożone to dwie różne rzeczy.
Z tego co ja wiem to Jerzy Szpulecki był jedynym człowiekiem w Polsce który widział powstanie piktogramu-oczywisci tego prawdziwego a nie wygniecionego deskami.

Posłuchaj co mówi w 25 minucie filmu.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 23
Kilka kilometrów od miejsca gdzie mieszkam też pojawiły się kręgi w zbożu, byłem tam aby je zobaczyć.
Ale miało to miejsce około 18 lat temu i wówczas nie wiedziałem na co zwracać uwagę przy ich oględzinach.
Ludzie mieszkający w tej miejscowości również wspominali o jakichś światłach nad tym polem.
Dziwne i nie wyjaśnione zjawiska się zdarzają co jakiś czas, ale ja niestety nigdy nie byłem świadkiem czegoś takiego.
Co nie sprawia że neguję możliwość ich istnienia.
Ale miało to miejsce około 18 lat temu i wówczas nie wiedziałem na co zwracać uwagę przy ich oględzinach.
Ludzie mieszkający w tej miejscowości również wspominali o jakichś światłach nad tym polem.
Dziwne i nie wyjaśnione zjawiska się zdarzają co jakiś czas, ale ja niestety nigdy nie byłem świadkiem czegoś takiego.
Co nie sprawia że neguję możliwość ich istnienia.
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.