Temat jest o tokarce.
Tokarka produkcji własnej
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Re: Tokarka produkcji własnej
tuxcnc pisze: Temat jest o tokarce.
Analogia i przekaz mojego postu jest naprawdę jasny i bardzo oczywisty. Nie wiem czy jej nie widzisz czy masz po prostu jakąś ogromną potrzebę żeby się do czegoś przyczepić...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Jeżeli nie rozumiesz różnicy, to spróbuj na tej swojej dykciance obrabiać stal głowicą ⌀200 ...
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Uwaga. Specjalnie dla Ciebie dopiszę interpretację mojego posta żebyś mógł spać spokojnie. Mianowicie:
bez doświadczenia w budowie maszyn można z powodzeniem zbudować całkiem pokaźną maszynę (czy to tokarkę czy frezarkę) Ale wymaga to naprawdę ogromnego nakładu pracy, wielu poprawek, dużego budżetu, przeczesywania internetów i pytania na forum ludzi którzy coś takiego robili. Daj że już spokój...
bez doświadczenia w budowie maszyn można z powodzeniem zbudować całkiem pokaźną maszynę (czy to tokarkę czy frezarkę) Ale wymaga to naprawdę ogromnego nakładu pracy, wielu poprawek, dużego budżetu, przeczesywania internetów i pytania na forum ludzi którzy coś takiego robili. Daj że już spokój...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Pokaż maszynę o podobnych możliwościach jak jego, oczywiście którą sam zbudowałeś, a jak nie to się po prostu zamknij. W większości postów odzywasz się jak totalny burak, który myśli że wie wszystko a reszta tylko czeka by spić mądrości z Twoich ust zaraz jak tylko zostaną przelane klawiaturą na forum.tuxcnc pisze:na tej swojej dykciance
Nie, nie podejmuje dyskusji, to jest ostatni post do Ciebie w tym temacie.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
No to tak.
Tokarka w zamyśle miala by obrabiać metale kolorowe (alu, miedź, mosiądz) stali jako takiej nie przewiduję choć pewnie coś by się trafiło.
Z innych bajek to poliamid, drewno.
Chęci mi nie braknie a kasę jak będzie trzeba to się skombinuje. Oczywiście z rozsądkiem.
Obecnie na wyposażeniu warsztatu jest.
Z maszyn.
Mała tokarka tsa, wiertarka stołowa (stara żeliwna konstrukcja) kilka frezarek (niestety ręcznych) migomat, elektrodówka.
Do tego kupę wszelkich innych narzędzi (ręcznych) i mierników.
Do wiertarki próbuję zdobyć stół krzyżowy żeby spróbować frezowania.
Miejsca w warsztacie nie brakuje.
Chciałbym żeby tokarka miała w okolicach 1.5-2 m łoża bo właśnie długie kawałki stanowią u mnie największy problem.
Tokarka w zamyśle miala by obrabiać metale kolorowe (alu, miedź, mosiądz) stali jako takiej nie przewiduję choć pewnie coś by się trafiło.
Z innych bajek to poliamid, drewno.
Chęci mi nie braknie a kasę jak będzie trzeba to się skombinuje. Oczywiście z rozsądkiem.
Obecnie na wyposażeniu warsztatu jest.
Z maszyn.
Mała tokarka tsa, wiertarka stołowa (stara żeliwna konstrukcja) kilka frezarek (niestety ręcznych) migomat, elektrodówka.
Do tego kupę wszelkich innych narzędzi (ręcznych) i mierników.
Do wiertarki próbuję zdobyć stół krzyżowy żeby spróbować frezowania.
Miejsca w warsztacie nie brakuje.
Chciałbym żeby tokarka miała w okolicach 1.5-2 m łoża bo właśnie długie kawałki stanowią u mnie największy problem.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Cześć , jeśli chcesz zrobić tokarkę o długości 2m toczenia w kłach to niestety koledzy mają rację odpuść , kup tokarkę a zrób piłę taśmową lub inną prostszą maszynę , wyjdzie taniej i lepiej.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
To jeszcze dodam od siebie.
Jeśli w wiertarce nie masz możliwości zaciągnięcia narzędzia szpilką (czy innym patentem do wrzeciona) a stare wiertarki stołowe tego nie miały; to frezowanie na niej sobie odpuść bowiem narzędzie będzie wiecznie wypadać. Temat wielokrotnie przerobiony również tu na tym forum.
P.S. piszesz, że masz dwie frezarki to jakie jeśli na nich nie możesz frezować?