jaki laser głównie do blachy ocynk,alucynk i czarnej do 5mm
laser do blachy ocynk, alucynk i czarnej do 5mm grubości
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 11
Re: jaki laser głównie do blachy ocynk,alucynk i czarnej do 5mm
A jak chciałby Kolega ciąć gilotyną gilotyną kształtki wentylacyjne, które mają łuki splajny i mnóstwo nieregularnych krzywych?
Ponadto, gdy warstwa lakieru pokrywająca blachą zostanie uszkodzona czy porysowana to w tym miejscu blacha zardzewieje.
Jednak gdy będzie to uszkodzenie warstwy cynku na blasze ocynkowanej wówczas nie zardzewieje, wie Kolega dlaczego?
Ponadto, gdy warstwa lakieru pokrywająca blachą zostanie uszkodzona czy porysowana to w tym miejscu blacha zardzewieje.
Jednak gdy będzie to uszkodzenie warstwy cynku na blasze ocynkowanej wówczas nie zardzewieje, wie Kolega dlaczego?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Pierwszy zadałem pytanie
A czy kolega wie jak działa wykrawarka .
Dodane 2 minuty 24 sekundy:
Jakoś przed erą super laserów też robiono elementy wentylacyjne . Ciekawe jak to było .
A czy kolega wie jak działa wykrawarka .
Dodane 2 minuty 24 sekundy:
Jakoś przed erą super laserów też robiono elementy wentylacyjne . Ciekawe jak to było .
-
- Posty w temacie: 11
Owszem robiono. W erze kamienia łupanego też ludzie żyli.
Świat idzie do przodu i nic nie poradzę na to, że wszyscy wykrawarki wyrzucają i kupują lasery.
Wszystkie firmy z branży wentylacyjnej które znam przeszły na lasery.
Laser fiber tnie taką blachę nawet 1m/sec niezależnie od kształtów i nie potrzebuje do tego specjalnych narzędzi.
Jak ktoś chce ciąć to wykrawarkami to przecież nikt nie zabrania. Może mają takie hobby.
Niektórzy lubią jeździć na koniach dla przyjemności, nawet ja.
Ale to nie znaczy, że używam konia do codziennego funkcjonowania.
Tyle tylko, ze zazwyczaj hobby pochłania pieniądze, a nie je zarabia.
Świat idzie do przodu i nic nie poradzę na to, że wszyscy wykrawarki wyrzucają i kupują lasery.
Wszystkie firmy z branży wentylacyjnej które znam przeszły na lasery.
Laser fiber tnie taką blachę nawet 1m/sec niezależnie od kształtów i nie potrzebuje do tego specjalnych narzędzi.
Jak ktoś chce ciąć to wykrawarkami to przecież nikt nie zabrania. Może mają takie hobby.
Niektórzy lubią jeździć na koniach dla przyjemności, nawet ja.
Ale to nie znaczy, że używam konia do codziennego funkcjonowania.
Tyle tylko, ze zazwyczaj hobby pochłania pieniądze, a nie je zarabia.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Ale zdajesz sobie sprawę, że porządnie zrobionym stemplem, to nie będzie 1m/s, tylko jeden wyrób na takt.
A w wielu terenach samochód nie ma szans w porównaniu z koniem, więc Twoje argumenty są dobre, jak chcesz sprzedać wycinarkę.
A w wielu terenach samochód nie ma szans w porównaniu z koniem, więc Twoje argumenty są dobre, jak chcesz sprzedać wycinarkę.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Posty w temacie: 4
Na konkretne pytanie otrzymuje odpowiedź w politycznym stylu .
Milion słów wymijająco , itd
Najlepiej odraz kupić dwa lasery albo 3 lasery
Ja zadałem konkretne pytanie
Jak np za 3 lata szeik który zlecił mojej firmie wykonanie elementów przyjrzy się że na krawędziach cięcia pojawiał się korozja to jak mam mu odpowiedzieć
1 cięte było najszybszym laserem wszystko jest ok idź do producenta blachy czy jak?
2 świat idzie do przodu za dwa lata i tak instalacja będzie do modernizacji nic się nie martw zrobim nową lepszą
A jak otrzymam taką odpowiedz że gwarancja jest 5 lat i to ja jej udzieliłem jako wykonawca i mam usunąć wszystkie elementy które są skorodowane
To co w tym wypadku odpowie mi producent blach ?
Milion słów wymijająco , itd
Najlepiej odraz kupić dwa lasery albo 3 lasery
Ja zadałem konkretne pytanie
Jak np za 3 lata szeik który zlecił mojej firmie wykonanie elementów przyjrzy się że na krawędziach cięcia pojawiał się korozja to jak mam mu odpowiedzieć
1 cięte było najszybszym laserem wszystko jest ok idź do producenta blachy czy jak?
2 świat idzie do przodu za dwa lata i tak instalacja będzie do modernizacji nic się nie martw zrobim nową lepszą
A jak otrzymam taką odpowiedz że gwarancja jest 5 lat i to ja jej udzieliłem jako wykonawca i mam usunąć wszystkie elementy które są skorodowane
To co w tym wypadku odpowie mi producent blach ?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Jaki nie weźmiesz to jego serwis będzie się z maszyną zabawiał. 21 wiek, takie życie.andy2024 pisze: ↑28 sty 2021, 09:45Pytanie jakich tu wiele, ale do chwili obecnej korzystałem z laseru na zasadzie usług. Z racji ilości faktur rozglądam się za czymś własnym - laser miałby pracować głównie na potrzeby własne - głównie blacha ocynk i alucynk do 2-3mm, czarna do 5mm, choć miło byłoby gdyby nierdzewkę i aluminium też mógł ciąć, a jakby jeszcze grawer potrafił zrobić to już byłby szczyt marzeń. Więcej jak 8 godzin dziennie by zwykle nie pracował. Stół też wystarczyłby 3x1,5, a jakby to było opłacalne cenowo to nawet mniejszy.
Mógłby ktoś polecić coś przyzwoitego w dobrych pieniądzach, co byłoby w miarę proste w obsłudze, trwałe i najlepiej niepsujące się wcale lub rzadko, zwłaszcza po okresie gwarancyjnym![]()
Fiber to dobra opcja. Musiałbyś się zabierać za 15mm i więcej żeby myśleć o CO2 (zresztą patrz na przyłącze mocy - 5kW laser CO2 potrzebuje 65kW mocy na przyłączu / fiber bierze "niewiele" poza swoją moc nominalną).
Nie wierz że źródło 2kW poradzi sobie z blachą 12mm w dobrej jakości i bez wyłączania (może tylko na pokazach producenta).
Stoły są różne, możesz znaleźć chińczyków nawet ze stołami 1250x1250 (widziałem stół na prowadnicach jak szuflada ręcznie wyciągany i wypalał 2mm nierdzewne).
Marki też przeróżne. Stawiałbym na Trumpf (z przyzwyczajenia ALE to jest drogie i to już nie jest to co 15 lat temu gdzie 3kW lasery chodzą po 20 lat i wystarczy harmonijki i ruszta wymieniać i sprzątać), Bystronic (dobry i szybko reagujący serwis, jest to i zaleta i wada

bo albo chodzi dobrze albo szybko naprawiają

Jeszcze do głowy mi przychodzi jakaś nowoczesna plazma, używa się tego rodzaju wycinarek do grubszych blach niż laser (25mm i więcej) i jakość jest niezła, może przy cienkich blachach różnica była by niezauważalna.

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel
-
- Posty w temacie: 2
Tutaj kolega chyba bardzo dobrze to wypunktował:
lasery-kimla-wycinaja-za-darmo-t108001-100.html#p746750
lasery-kimla-wycinaja-za-darmo-t108001-100.html#p746796
lasery-kimla-wycinaja-za-darmo-t108001-100.html#p746845

Zdecydowanie odpowiedni serwis to dzisiaj podstawa. Ale taki rzeczywiście znający się na rzeczy i mający profesjonalne podejście, a nie tylko mówiący na ładnych banerach, że jest "najszybszy" i "najlepszy".

Trump tez coś takiego kiedyś dawno temu produkował, nazywało się Trulaser 2530 i miało stoły 2,5x1,25m
Tak, teraz to już nie to co kiedyś...
Wszyscy tak teraz robią. Więc zalety laserów fiber obszernie przedstawiane tutaj na forum dotyczą w zasadzie wszystkich ich producentów. Dodatkowo pomalutku rośnie w źródłach chińska konkurencja i kto wie, co będzie za chwilkę...
Plazma, nawet nowoczesna, przy cienkich blachach, poniżej 2mm pozostawia nieładną krawędź. Nierdzewka jest spalona i odbarwiona, a przy czarnej masz nadlewki.
"Śpieszmy się czytać posty na forum, tak szybko znikają..."
-
- Posty w temacie: 2
W mojej firmie tna po kilka ton blachy ocynkowanej miesiecznie, nawet firma KALI nie blachy ocynkowane laserem. Osobiscie testowałem blachy ocynkowane cięte laserem, test polegał na wystawieniu na warunki atmosferyczne po dwoch latach takiego lezakwoania pojawił się nalot na krawędziach.HUD pisze: ↑30 sty 2021, 22:05Po pierwsze zadałem pytanie czy zasadnym jest cięcie laserem blach ocynkowanych pod kątem korozji - przede wszystkim.
Po drugie nigdzie nie napisałem jakim laserem cięte, faktycznie miałem na myśli CO2, i jak sam napisałeś nie jest to super fajne cięcie.
Ale kwestie gazów mamy wyjaśnione, w jednych są w innych nie ma.
Nigdzie nie widzę abym jakąś głupotę palną.
Aby pouczać innych trzeba od siebie zacząć, ale to chyba nie realne.
A jak z korozją na krawędzi ciętej ?
Dodane 5 minuty 48 sekundy:
w komoże solnej wytrzymały 192 h po 240 h pokazał sie nalot rdzy
Dodane 21 sekundy:
zdjęć nie mogę udopstępnić