jakie studia?
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
kolego z PP to u nas jest wydzial technologiczny? chyba budowa maszyn a jesli chodzi o mechatronike to wczesniej byla to specjalnosc na kierunku mechanika i budowa maszyn, ostatnio slyszalem od ludzi z mechatroniki ze maja ograniczona mechanike a z elektroniki prawie nic nie maja, ci co sie zajmuja obrabiarkami opiekuja sie specjalnoscia konstrukacja i automatyzacja z kierunku mechanika i budowa maszyn
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
No to dla kolegi w gwoli ścisłości: na Politechnice Poznańskiej znajdują się dwa wydziały mechaniczne: Wydział Budowy Maszyn i Zarządzania oraz Wydział Maszyn Roboczych i Transportu. I ten pierwszy jest wydziałem właśnie technologicznym. Faktycznie do tej pory mechatronika była specjalnością na kierunku mechanika i budowa maszyn, ale od samego początku bardzo duża część zajęć jest prowadzona oddzielnie, również przez to, że mechatronika ma oddzielny program. Traktowana jest u nas jako oddzielny kierunek. Nie wiem co słyszałeś ale uważam, że zajęć związanych z przedmiotami typu elektronika jest wystarczająco dużo i już na pewno żeby zrozumieć problem CNC. Na automatyzacji maszyn zajmują się prawie wyłącznie mechaniką.
-
tylko nie myl konstrukcji i automatyzacji z automatyzacja i i nformatyzacja bo skrotowo automatyzacja to ta druga specjalnosc a tam sie zajmuja obr. skrawaniem, montazem.... mozliwe ze po zrobieniu mechatroniki jako osobny kierunek zwiekszyli ilosc elektroniki, ja sie teraz dostalem na konstrukcje i jestem ciekawy co sie tam naucze...
-
Chodzi mi o specjalność konstrukcja i automatyzacja maszyn. Jest tam mało przedmiotów związanych właśnie z szeroko rozumianą automatyką, jest to specjalność nastawiona na konstrukcję. Ja studiuję na kierunku mechanika i budowa maszyn specjalność mechatronika (jak już wcześniej wspomniałem). Poza przedmiotem w którego nazwie pojawia się słowo "elektronika" (dokładnie analogowa) jest też szereg innych związanych z tym tematem (np. układy cyfrowe, języki programowania, techniki mikroprocesorowe).
-
ale na konstrukcji masz cos takiego jak napedy maszyn cnc, technike wspolzednosciowa, ogolnie na co by nie isc to mozna sobie powybierac przedmioty ktore teoretycznie powinny byc na innych specjalnosciach. jest badanie cnc, sensory i przetworniki, sterowniki przemyslowe, robotyzacja procesow technologicznych , przedmioty typowe dla diagnostyki, metrologi. najwazniejsze to powybierac sobie przedmioty zeby stanowily jakas sensowna calosc i zeby jeden przedmiot uzupelnial drugi a nie brac przedmiotow ktore ida w roznych kierunkach. w sumie podstawa to wlasne zainteresowanie tematem, bo bez tego to tylko sie zalicza
-
Tylko co tobie chociażby po takim przedmiocie jak sensory i przetworniki pomiarowe czy sterowniki przemysłowe bez solidnych podstaw z wymienionych już przeze mnie automatyki, elektroniki analogowej, układów cyfrowych czy programowanie w językach wysokiego poziomu itd. Większości z tych przedmiotów nie ma na pozostałych specjalnościach. Nie chodzi mi w tym miejscu o ich krytykę, nie mam tego w zamiarze. Wybierając mechatronikę wybierasz też określone przedmioty, także z listy tzw "obieralnych". I na koniec jeżeli na tym forum mówimy o obrabiarkach CNC to mówimy o typowych urządzeniach mechatronicznych.
-
chodzi o to zeby wiedziec gdzie co zamontowac i pod co podlaczyc a czy ja bede wiedzial jak zbudowac czujnik albo jak zmontowac plytke drukowana to juz mniejszy problem bo tego jest na rynku wystarczajaco duzo a poza tym zawsze mozne sie samemu douczyc jakis podstaw. zaraz jade na wakacje to moze jeszcze pogadamy pod koniec wrzesnia
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Hmm... moim zdaniem dobrym wyborem są studia techniczne. Uważam, że wybór projektowania, konstrukcji lub budownictwa jest bardzo ciekawy. Są to kierunki, na których zdobywa się nie tylko wiedzę teoretyczną ale przede wszystkim praktyczną. Oczywiście łatwiej jest też później znaleźć pracę, która gwarantuje odpowiednie wynagrodzenie. Sam zamierzam skłonić się w tym kierunku... Ostatnio znalazłem ciekawy konkurs organizowany przez jedną z bydgoskich firm "B-act". Należy zaprojektować inteligentny, bądź ekologiczny domek jednorodzinny, zwycięzcą firma gwarantuje opłatę czesnego podczas trwania studiów oraz możliwość podjęcia pracy. Pod linkiem http://www.b-act.com.pl/konkurs znajdują się wszystkie niezbędne informacje związane z tą inicjatywą.