mini frezarka do stali - kilka pytań laika
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 21
- Kontakt:
Re: mini frezarka do stali - kilka pytań laika
Bosh i jego klon Parkside/Scheppach mają za małą moc, a dokładniej za mały moment na niskich obrotach. A sama kolumna jest cieniutka.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
Ja także przez kilka lat starałem się o frezarkę . Kupowałem podzespoły , części aby to skleić w całość ,zawsze wychodziło NIE tak . zazdrościłem kolegom którzy rozpoczynali prace i kończyli z efektem. Jak kupiłem coś fabrycznego ... to albo za duża ( do sypialni nie pasowała ) albo inny diabeł . Uzbrojony w cierpliwość czekałem . I pewnego dnia któryś z kolegów wrzucił jako ofertę na OLX-ie frezarkę/ korpus na baz pod cnc. Zobaczyłem .napisałem ,zakupiłem . Złożyłem ponownie . wymieniłem zasilanie na falownik i silnik na 750W 3 f. Mała tylko ingerencja w silnik ( dopasowanie średnicy osi wału pod zębatkę ). Jednak po świętach dopasuję drugi silnik o mniejszych obrotach ,bo ten ma 3400max przy 60Hz założę 900 obr przy 50Hz, maszyna to Hollzman BF 20 V.Poluj na coś podobnego A ja dziękuję kol.który Holzza wytropił .
To ten za 1700 zł? Bardzo się cieszę że komuś się link przydał
to była bardzo fajna oferta

Chętnie pomogę z mini lathe i toczeniem, modelami 3d w f360, odlewaniem epoxygranitu, frezowaniem CNC w podstawowym zakresie, skrobaniem, programowaniem i podłączaniem falowników liteon :)
-
- Posty w temacie: 9
Tak to tamta .oczywiście że fajna , Ta cena była wywoławcza , więc poszła taniej, a z Lublina do Leżajska droga nie daleka . Frezarka była kompletna ( no prawie ) . Wypada ,, Dziękuję ,, napisać ,link był przydatny.
-
- Posty w temacie: 12
Moc jest chyba najmniejszym problemem... Mam zabawkę - "centrum frezarskie" proxxona - bfb2000, stolik kt150 i wrzeciono bfw40e o mocy 250W. Da się tym obrabiać stal (najelpiej idzie z automatówką, da się też "ugryźć" marketowe płaskowniki, z C45 nie ma szans) oczywiście obróbka na poziomie dłubania zębach - frezy max. 6mm z zagłebieniem 0.5mm (co ciekawe "flycutter" o srednicy 20mm radzi sobie całkiem niźle).
Nigdy mi na tym nie brakowało mocy - zawsze stabilności.
Parę razy udało mi sie zablokować wrzeciono lub przegrzać zasilacz - ale głównie przy wierceniu. Nie zliczę ile razy musiałem redukować głebokość cięcia bo mi frez zszedł z kursu...
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 45
no dobra... a gdybym tak jak na początku pisałem - chciał zbudować taką maszynę od zera. kupiłbym stalowy stół krzyżowy, pospawał lub po prostu poskręcał grubą ramę z profili stalowych, do tego zamontował prowadnicę liniową, śrubę trapezową, na tym wózek z wrzecionem kompletnym np. takim... https://pl.aliexpress.com/item/32834289462.html... dołożył mocny silnik...
co byłoby słabym punktem takiego zestawu? co obniżałoby sztywność i precyzję tej konstrukcji w porównaniu z kupną frezarką za 5000 zł? dajmy na to, że rezygnuję np. z wysokiej kolumny i długich prowadnic, kosztem użycia grubszej stali w konstrukcji ramy, w końcu nie zależy mi na obróbce dużych przedmiotów. nie będę na tym planował głowic w silnikach, raczej obrabiał małe przedmioty typu koła zębate itp.
co byłoby słabym punktem takiego zestawu? co obniżałoby sztywność i precyzję tej konstrukcji w porównaniu z kupną frezarką za 5000 zł? dajmy na to, że rezygnuję np. z wysokiej kolumny i długich prowadnic, kosztem użycia grubszej stali w konstrukcji ramy, w końcu nie zależy mi na obróbce dużych przedmiotów. nie będę na tym planował głowic w silnikach, raczej obrabiał małe przedmioty typu koła zębate itp.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Stal też ma swoje naprężenia, spójrz na fabryczne produkcyjne maszyny - masywne żeliwo, żeliwo, żeliwo(ew. staliwo).... Pomyśl dlaczego?
Pomijając problemy z odprężaniem stali po obróbce, czy wyprowadzeniem geometrii płaszczyzn od których zależy dokładność, a nie wszystko da się zrobić prostymi narzędziami. Masz takie zaplecze obróbkowe i pomiarowe?
A możesz wierzyć wszystkim którzy coś sami konstruowali - ilość problemów do rozwiązania rośnie wraz z postępem prac. Poprawić coś już wykonanego - to zupełnie inny kaliber...
Oczywiście, nie jest moim celem Cię zniechęcać, tylko skłonić do przemyślenia wszystkich za i przeciw, czy efekt będzie wart takiego nakładu Twojej determinacji ?
Pomijając problemy z odprężaniem stali po obróbce, czy wyprowadzeniem geometrii płaszczyzn od których zależy dokładność, a nie wszystko da się zrobić prostymi narzędziami. Masz takie zaplecze obróbkowe i pomiarowe?
A możesz wierzyć wszystkim którzy coś sami konstruowali - ilość problemów do rozwiązania rośnie wraz z postępem prac. Poprawić coś już wykonanego - to zupełnie inny kaliber...
Oczywiście, nie jest moim celem Cię zniechęcać, tylko skłonić do przemyślenia wszystkich za i przeciw, czy efekt będzie wart takiego nakładu Twojej determinacji ?
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 15
Rafalgl pisze:co byłoby słabym punktem takiego zestawu?
Cena. Policzysz poświęcony czas i wymnożysz przez najniższą krajową. Dodasz koszt tych wszystkich szpejów i okaże się, że będziesz miał substytut maszyny która coś tam wydłubie w cenie kilkunastu tysięcy.
Nie wiem co tam planujesz na tym dłubać, ale pamiętaj, że jak maszyna nie cnc to żeby na tym coś zrobić to sztywność też musi iść w górę. Na cnc zapniesz frez fi6 i wydłubiesz sobie otwór fi50 bez problemu. Na manualnej to już jest gimnastyka. Wytaczadła i inne cuda a wiotka konstrukcja tego nie uciągnie.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Wrzeciono , to z aliexpres- 1000 + vat
prowadnice z wózkami- 400 + vat
silnik minimum- 200
falownik 3F 500
stół krzyżowy- 600
jakieś 100kg- stali po 4 zł to- 400
To już jest 3500 zł jak dojdą koszty usług i innych drobnych części to sie okaże ,że wsystko wyjdzie w okolicach gotowej chińskiej wiertarkofrezarki.