Problem z synchronizacją silników w systemie core XY
Dwa identyczne silniki. Jeden obraca się szybciej niż drugi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Re: Problem z synchronizacją silników w systemie core XY
Sprawdź napięcie na wejściach M0, M1, M2 każdego ze stepsticków. Przy pełnym kroku powinno tam być zero. CNC Shield V3 jumperami zwiera do +5V. Jeśli wyjmiesz jumper, to masz wysoką impedancję. Dla pewności można te trzy wejście podpiąć do masy małym rezystorem. Jak masz pewność, że zawsze ma być pełny krok, to wszystkie trzy jednym.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Sprawa wygląda tak, sprawdziłem napięcia na wszystkich pinach M0, M1, M2 osi X i Y i na jednym pinie osi X nie było napięcia. Po skolonowaniu osi X wszystko chodzi jak należy. Wydaje mi się, że to może być wadliwy egzemplarz shielda ale pewności nie mam. Gdybyście mieli jakieś uwagi to chętnie poczytam. Wasza pomoc była skuteczna.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Możesz pod spodem zmostkować ten jeden pin z dwoma pozostałymi, które mają 5V. Jak odwrócisz płytkę, to połącz dwa piny, które nie mają doprowadzonych żadnych ścieżek. Tylko te dwa, żeby móc ustawiać mikrokrok zworkami.
Dodane 4 minuty 48 sekundy:
Dodane 4 minuty 48 sekundy:
Przy założonych wszystkich zworkach, silniki pracują na mikrokroku 16, co daje 3200 impulsów na obrót. Przy napędzie paskowym to oczywiście dobre ustawienie.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Super teraz już mogę iść dalej, wielkie dzięki za pomoc. W przyszłości na pewno skorzystam kolejny raz z rad fachowców!