tuxcnc pisze: ↑08 gru 2020, 11:36
NIE ZGADZAM się że ten który sprzedaje po 39 PLN robi to dlatego że VAT, cło i legalnie prowadzi firmę.
Wielu rzeczy nie rozumiesz.
Patrzysz ciągle przez pryzmat klienta indywidualnego zamawiającego towar prywatnie w małej ilości na własny użytek.
Zamawiasz z opcją najtańszej przesyłki, często przechodzi bez cła, bez VAT, masz towar tani. Jedyna niedogodność jest taka, że musisz dłużej poczekać. A co jak nie działa? Albo się zepsuje? Odeślesz do chińczyka na gwarancję?
Firma która sprowadza towar w celu dalszej odsprzedaży nie kupuje na ali z darmową dostawą. Firma celowo zamawia dostawę (np firmą kurierską) i celowo zgłasza aby przesyłka została oclona aby dostać dokument celny w celu zaksięgowania. W takim przypadku sama dostawa jest droższa, usługa odprawy celnej przez agencję celną kosztuje, a do tego VAT i Cło. Dodatkowo sprowadzając sprzęt elektroniczny bez CE pewnie jeszcze musi dać łapówkę agentowi celnemu aby sprzęt odprawił. Oczywiście można się sprzeczać, że kupując większe ilości cena jest lepsza. Pewnie tak. Ale agencja celna skasuje więcej za usługę im więcej towaru sprowadzasz.
Dodatkowo taki importer sprzedający sprzęt bierze na siebie odpowiedzialność za wady produktu, za usterki, za zwroty. Jakaś część urządzeń jest uszkodzona, część uszkodzi się później i taka firma po prostu na gwarancji Ci to wymienia na nowe. To również musi wliczyć w koszty oraz wiele innych.
Kiedyś próbowałem zamawiać prowadnice i wózki z Chin. Zamówiłem FedExem aby mi zrobili odprawę celną i wysłali dokument. Przesyłka fedexem była droższa. Fedex skasował mnie również za odprawę. Do tego zapłaciłem Cło i Vat. Na końcu policzyłem, że wyszło mnie tyle samo co w Polskim sklepie, elegancko, z fakturką, z dostawą na drugi dzień.
Dodane 2 minuty 35 sekundy:
senio pisze: ↑08 gru 2020, 12:17
Natomiast od zawsze tak było, że towar jest warty tyle, ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić. Jeśli jest wybór za to samo zapłacić 20 zeta a nie 100 zeta, to normalny człowiek wybiera tańszy wariant. Ten co kupuje za stówę ma coś z głową nie w porządku.
Jeśli towar jest typowo dla użytku indywidualnego, niepotrzebna faktura to tak. Ale jak chcesz zaksięgować to często kupujesz w PL z fakturką nawet jak jest drożej. A jak nie działa to masz do kogo reklamować, święty spokój też kosztuje.
Dodane 4 minuty 15 sekundy:
A podam jeszcze taki przykład.
Kupiłem kamerkę do samochodu w PL na allegro. Oczywiście Chińczyk, 3 razy drożej niż na ali.
Kamerka przyszła, była zepsuta. Zgłosiłem, sprzedający przeprosił, przysłał drugą.
Druga kamerka działała, ale miała całkowicie zniszczony akumulator (nie trzymał ani minuty). Zgłosiłem to. Sprzedający przeprosił, zwrócił pieniądze, kamerki kazał zostawić.
Takich przypadków w handlu z towarem z Chin jest mnóstwo. Gdyby sprzedający zarabiał na tej kamerce 5 zł to nie mógłby sobie pozwolić na takie obchodzenie sie z klientem bo by go było na to nie stać.