LinuxCNC na USB - pogadanka o tym ile kto powinien zarabiać. :)

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Re: LinuxCNC na USB - Poszukiwane chętne osoby do testu

Post napisał: senio » 08 gru 2020, 11:40

drzasiek90 pisze:
08 gru 2020, 11:13
Kupując w Chinach na osobę prywatną także ma się obowiązek zapłacić VAT.
Dlaczego ? Jesteśmy w UNI. Wolny przepływ towarów. Wpisujesz co Ci pasuje wybierasz kraj wysyłki z PL lub UE i leci. Pierwszy z brzegu z wysyłką z PL +/- 20 PLN - wybierz sobie tylko wysyłka z PL

W drugą stronę zobacz też na allegro. Z 50 % elektroniki sprzedają już Chińczyki z wysyłką z PL. Pierwszy z brzegu przykład

Aukcja numer 9967494479

Zobacz kto to sprzedaje z wysyłką z PL magazynu. Dalej twierdzisz, że jest obowiązek zapłacić VAT, Cło i co tam jeszcze ?

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 08 gru 2020, 12:02

tuxcnc pisze:
08 gru 2020, 11:36
NIE ZGADZAM się że ten który sprzedaje po 39 PLN robi to dlatego że VAT, cło i legalnie prowadzi firmę.
Gość szuka jelenia do wydymania i żadne zaklęcia tego nie zmienią.
Gość prowadzi biznes nie organizację charytatywną. Po to pracuje aby zarobić. Jeśli jest klient za taką cenę to byłby kompletnym idiotą sprzedając to taniej. Szukając pracy też idziesz tam gdzie za taką samą pracę otrzymasz większą stawkę. Czy to oznacza, że szukasz jelenia (pracodawcę) do wydymania?

Dodane 5 minuty 5 sekundy:
senio pisze:
08 gru 2020, 11:40
Zobacz kto to sprzedaje z wysyłką z PL magazynu. Dalej twierdzisz, że jest obowiązek zapłacić VAT, Cło i co tam jeszcze ?
Napisałem kupując w Chinach z myślą że z wysyłką również z Chin.
Oczywiście, że są towary z wysyłką z EU ale nie wszystkie i często drożej niż z Chin.
Nie twierdzę, że kupowanie w Chinach to zło, sam kupuję.
Jedynie uważam, że nazywanie kogoś złodziejem i oszustem tylko dlatego, że nałożył taką a nie inną marże nie jest uczciwe. Gdyby ktoś miał monopol na towar który Ci jest niezbędny do życia (np. lekarstwo) to wtedy można się oburzać, bo nie masz wyjścia i musisz u niego kupić. Ale jeśli chodzi o towary typu "gadżet" gdzie możliwości zakupu masz multum a i towar nie jest ci niezbędny to wogóle oburzenia nie rozumiem. Możesz kupić gdzie chcesz, gdzie taniej albo wogóle. Gość który sobie wystawia towar za drogo najwyżej nikomu nie sprzeda, nie wiem w czym problem.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: oprawcafotografii » 08 gru 2020, 12:13

tuxcnc pisze:
08 gru 2020, 10:54
...
No niestety, ale marże po 200-300% mają prawo oburzać.
Podaruje Ci gratis pomysł - otwórz sklep "marża tylko 25%"
i sprzedawaj wszystko jak leci ściągane z Chin z taką właśnie marżą...

Co? Nie masz czasu, albo nie Twoja branża? Tak myślałem :)

q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 08 gru 2020, 12:17

Za przykład podałeś pulsoksymetr i na nim opierała i opiera się ta wypowiedź. Do wyboru do koloru po +/- 20 zeta w wysyłką z PL więc po co stówę płacić ?. W tym przypadku można napisać otwarcie - jeśli po tyle je usiłują sprzedawać (bo nie sprawdzałem) to tak, szukają jeleni do skrojenia.

Natomiast od zawsze tak było, że towar jest warty tyle, ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić. Jeśli jest wybór za to samo zapłacić 20 zeta a nie 100 zeta, to normalny człowiek wybiera tańszy wariant. Ten co kupuje za stówę ma coś z głową nie w porządku.

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 08 gru 2020, 12:21

tuxcnc pisze:
NIE ZGADZAM się że ten który sprzedaje po 39 PLN robi to dlatego że VAT, cło i legalnie prowadzi firmę.
Wielu rzeczy nie rozumiesz.
Patrzysz ciągle przez pryzmat klienta indywidualnego zamawiającego towar prywatnie w małej ilości na własny użytek.
Zamawiasz z opcją najtańszej przesyłki, często przechodzi bez cła, bez VAT, masz towar tani. Jedyna niedogodność jest taka, że musisz dłużej poczekać. A co jak nie działa? Albo się zepsuje? Odeślesz do chińczyka na gwarancję?

Firma która sprowadza towar w celu dalszej odsprzedaży nie kupuje na ali z darmową dostawą. Firma celowo zamawia dostawę (np firmą kurierską) i celowo zgłasza aby przesyłka została oclona aby dostać dokument celny w celu zaksięgowania. W takim przypadku sama dostawa jest droższa, usługa odprawy celnej przez agencję celną kosztuje, a do tego VAT i Cło. Dodatkowo sprowadzając sprzęt elektroniczny bez CE pewnie jeszcze musi dać łapówkę agentowi celnemu aby sprzęt odprawił. Oczywiście można się sprzeczać, że kupując większe ilości cena jest lepsza. Pewnie tak. Ale agencja celna skasuje więcej za usługę im więcej towaru sprowadzasz.
Dodatkowo taki importer sprzedający sprzęt bierze na siebie odpowiedzialność za wady produktu, za usterki, za zwroty. Jakaś część urządzeń jest uszkodzona, część uszkodzi się później i taka firma po prostu na gwarancji Ci to wymienia na nowe. To również musi wliczyć w koszty oraz wiele innych.

Kiedyś próbowałem zamawiać prowadnice i wózki z Chin. Zamówiłem FedExem aby mi zrobili odprawę celną i wysłali dokument. Przesyłka fedexem była droższa. Fedex skasował mnie również za odprawę. Do tego zapłaciłem Cło i Vat. Na końcu policzyłem, że wyszło mnie tyle samo co w Polskim sklepie, elegancko, z fakturką, z dostawą na drugi dzień.

Dodane 2 minuty 35 sekundy:
senio pisze:
08 gru 2020, 12:17
Natomiast od zawsze tak było, że towar jest warty tyle, ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić. Jeśli jest wybór za to samo zapłacić 20 zeta a nie 100 zeta, to normalny człowiek wybiera tańszy wariant. Ten co kupuje za stówę ma coś z głową nie w porządku.
Jeśli towar jest typowo dla użytku indywidualnego, niepotrzebna faktura to tak. Ale jak chcesz zaksięgować to często kupujesz w PL z fakturką nawet jak jest drożej. A jak nie działa to masz do kogo reklamować, święty spokój też kosztuje.

Dodane 4 minuty 15 sekundy:
A podam jeszcze taki przykład.
Kupiłem kamerkę do samochodu w PL na allegro. Oczywiście Chińczyk, 3 razy drożej niż na ali.
Kamerka przyszła, była zepsuta. Zgłosiłem, sprzedający przeprosił, przysłał drugą.
Druga kamerka działała, ale miała całkowicie zniszczony akumulator (nie trzymał ani minuty). Zgłosiłem to. Sprzedający przeprosił, zwrócił pieniądze, kamerki kazał zostawić.
Takich przypadków w handlu z towarem z Chin jest mnóstwo. Gdyby sprzedający zarabiał na tej kamerce 5 zł to nie mógłby sobie pozwolić na takie obchodzenie sie z klientem bo by go było na to nie stać.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: tuxcnc » 08 gru 2020, 12:28

drzasiek90 pisze:
08 gru 2020, 12:21
tuxcnc pisze:
Wielu rzeczy nie rozumiesz.
Patrzysz ciągle przez pryzmat klienta indywidualnego zamawiającego towar prywatnie w małej ilości na własny użytek.
Zamawiasz z opcją najtańszej przesyłki, często przechodzi bez cła, bez VAT, masz towar tani. Jedyna niedogodność jest taka, że musisz dłużej poczekać. A co jak nie działa? Albo się zepsuje? Odeślesz do chińczyka na gwarancję?

Firma która sprowadza towar w celu dalszej odsprzedaży nie kupuje na ali z darmową dostawą. Firma celowo zamawia dostawę (np firmą kurierską) i celowo zgłasza aby przesyłka została oclona aby dostać dokument celny w celu zaksięgowania. W takim przypadku sama dostawa jest droższa, usługa odprawy celnej przez agencję celną kosztuje, a do tego VAT i Cło. Dodatkowo sprowadzając sprzęt elektroniczny bez CE pewnie jeszcze musi dać łapówkę agentowi celnemu aby sprzęt odprawił. Oczywiście można się sprzeczać, że kupując większe ilości cena jest lepsza. Pewnie tak. Ale agencja celna skasuje więcej za usługę im więcej towaru sprowadzasz.
Dodatkowo taki importer sprzedający sprzęt bierze na siebie odpowiedzialność za wady produktu, za usterki, za zwroty. Jakaś część urządzeń jest uszkodzona, część uszkodzi się później i taka firma po prostu na gwarancji Ci to wymienia na nowe. To również musi wliczyć w koszty oraz wiele innych.

Kiedyś próbowałem zamawiać prowadnice i wózki z Chin. Zamówiłem FedExem aby mi zrobili odprawę celną i wysłali dokument. Przesyłka fedexem była droższa. Fedex skasował mnie również za odprawę. Do tego zapłaciłem Cło i Vat. Na końcu policzyłem, że wyszło mnie tyle samo co w Polskim sklepie, elegancko, z fakturką, z dostawą na drugi dzień.

Dodane 2 minuty 35 sekundy:
senio pisze:
08 gru 2020, 12:17
Jeśli towar jest typowo dla użytku indywidualnego, niepotrzebna faktura to tak. Ale jak chcesz zaksięgować to często kupujesz w PL z fakturką nawet jak jest drożej. A jak nie działa to masz do kogo reklamować, święty spokój też kosztuje.
Człowieku, co Ty pieprzysz ?
Dałem Ci linki do dwóch aukcji na Allegro, tego samego chińskiego towaru.
Na jednej 16 PLN na drugiej 39 PLN.
Uparcie mi wmawiasz, że ten co chce 39 to zapłacił VAT, cło i ma koszty ...
A ten drugi to nie ma ?
Towar jest warty 16 PLN, bo za tyle można go sprowadzić i uczciwie na tym zarobić.
EOT.

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 08 gru 2020, 12:37

tuxcnc pisze:
08 gru 2020, 12:28
Człowieku, co Ty pieprzysz ?
Dałem Ci linki do dwóch aukcji na Allegro, tego samego chińskiego towaru.
Na jednej 16 PLN na drugiej 39 PLN.
Uparcie mi wmawiasz, że ten co chce 39 to zapłacił VAT, cło i ma koszty ...
A ten drugi to nie ma ?
Towar jest warty 16 PLN, bo za tyle można go sprowadzić i uczciwie na tym zarobić.
EOT.
Ehh.. Nadal nie rozumiesz...
Koszty ma każdy kto pracuje uczciwie.
Towar jest wart tyle ile klient zapłaci.
Gość wystawił drożej niż inni bo chce zarobić więcej albo ma większe koszty (więcej pracowników, więcej im płaci, itd) Co w tym złego?
A może on sprowadził towar legalnie na firmę a ten co sprzedaje taniej kupił prywatnie i wystawił? Co to kogo obchodzi?
Chcesz taniej to kupujesz taniej. Nie masz pojęcia z jakiego powodu ktoś sprzedaje drożej więc na jakiej podstawie go oceniasz?

mentyl
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5

Post napisał: mentyl » 08 gru 2020, 12:44

Za support 250 to dosyć dużo jak to jest sprzęt hobby. nawet na forum linuxcnc była krytyka co do ceny i propozycja ceny podobnej do mojej :)

Tak, cena części (30 zł to na oko nie kwota wiążąca) + 50 zł brutto jestem chętny :) Fvat oczywiście.
To co potrzebuje to listę części, rysunki pcb gerbery i wsad do wgrania i inne potrzebne do wgrania, a których mogę nie wiedzieć. możesz podesłać na priv.

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

LinuxCNC na USB - Poszukiwane chętne osoby do testu

Post napisał: senio » 08 gru 2020, 12:53

@drzasiek90

Proszę czytaj ze zrozumieniem i nie idź w zaparte. Sam napisałeś, że awantura na FB bo jadą po tych co sprzedają po 100, a ludki prywatnie bez firm nie chcą tego bo można kupić to samo za 20. Tak było ?

Później wyskoczyłeś z podatkami dla ludków, Wiec wyjaśniłem, że podatku na terenie UE nie potrzeba płacić ludkom. Myślący "Kowalski" idzie tam gdzie jest taniej i nie chce być wydymany przez "zaradnego inaczej" na 500% marży. Przecież to jest proste i nie ma potrzeby tego dalej rozwijać.

Firma to co innego. O tym nie był przykład jaki podałeś, i nie mam zamiaru się do tego nawet odnosić.

Gwarancja - "ryzyko zawodowe". Za 100 jest pięć sztuk. Jak się ma farta pierwszy zadziała jak nie to drugi. Wychodzi i tak ułamek ceny.

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 08 gru 2020, 13:01

mentyl pisze:
08 gru 2020, 12:44
Tak, cena części (30 zł to na oko nie kwota wiążąca) + 50 zł brutto jestem chętny :) Fvat oczywiście.
Nie no wysyłam 80 zł brutto, przecież już wyceniłeś. Wypowiedziałeś się więc musisz się znać :)
350-80 = 270 zł dla mnie, czysty zysk nie? :) Masz łeb na karku.
Urządzenie w sumie zaprojektowało się samo, siadłem wieczór pół godziny to już nie będę tego liczył, bez sensu się spierać o... (czekaj czekaj, ile to cenisz godzinę pracy) 25 zł? To już podaruję.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”