A nawiertak, np. 3,15 mm nada się też do zrobienia nakiełka pod wiertło np. fi 23, albo 28, czy musi być większy rozmiar bo z tego co widzę to nawiertaki są do 6,3 mm.rdarek pisze: ↑15 paź 2020, 11:46Masz spory rozrzut zależy jak głęboko będziesz nawiercał.
Poszedłem zmierzyć co tam mam pod ręką i dla przykładu: "nakiełkiem"
(d1) 2mm możesz zrobić nawiercenie pod wiercenia od 2 do (d2)5mm
natomiast (d1) 3mm pozwoli od 3 do (d2) 8mm, (d1) 4mm do (d2) 10mm
oczywiście ze względu na budowę głębokość nawiercenia rośnie wraz ze wzrostem średnicy nawiertaka.
Te dane nie mają oczywiście zastosowania w przypadku nawiercania do podparcia materiału kłem w procesie toczenia.
P.S. Skąd jesteś?
Nawiertak z wiertła
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
Re: Nawiertak z wiertła
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Popularne tak, ale są i 30stki do porządnych wałów 
Jak jesteś w stanie zrobić większy wlot niż szerokość ścinu, to starczym prawidłowo taki otwór już powinno się robić na 2 razy więc teoretycznie problem nie występuje, a w praktyce jest jakk jest, zawsze można przynajmniej ,,poprawić" nakiełek cieńszym wiertłem dla zdrowotności.

Jak jesteś w stanie zrobić większy wlot niż szerokość ścinu, to starczym prawidłowo taki otwór już powinno się robić na 2 razy więc teoretycznie problem nie występuje, a w praktyce jest jakk jest, zawsze można przynajmniej ,,poprawić" nakiełek cieńszym wiertłem dla zdrowotności.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
Z kupna nawiertaków rezygnuję, bo te głównie przydają się do robienia nakiełków na wałkach, a mnie interesuje precyzyjne nawiercanie na blachach, kształtownikach itd, więc ze zwykłego wiertła zrobię po prostu taki nawiertak o odpowiednim kącie rozwarcia. Całkiem dobry patent pokazali na tym filmie.Steryd pisze: ↑03 lis 2020, 21:21Popularne tak, ale są i 30stki do porządnych wałów