Re: Koronawirus mix 2

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 52

Re: Re: Koronawirus mix 2

Post napisał: strikexp » 06 lis 2020, 19:50

Ale to już było w historii :P
Obrazek

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 58

Post napisał: szopenn » 06 lis 2020, 19:57

nie będę jej bronił wręczą ją obronie, każdy kto w tym momencie jest antypisosystemowy zasługuje na jakiś szacunek, hitler na karkasie tej pani to jedynie symbolizuje brak wiedzy na temat hitlera osobnika który to domalował. Jakiś dzieciak z młodzieżówki pisowskiej pewnie. Zeby kto mi nie mówił, że ja nienawistny, trzeba mu wybaczyć, zmanipulowany przez jarosława. Ty zas mówisz, że żalujesz że nie czytałeś sołżenicyna, ja już go przerobiłem zanim trafiłem do klasy maturalnej. Przeczytaj, ale wątpie że ci to poprzemienia w głowie, bardzo wątpię, a jest co po tej lekturze wnioskować. Sam sołżenicyn wstydziłby się przyczepiać hitlera do kogokolwiek, po prostu to przeżył i nie pozwoliłby sobie na to, nawet jeśli oponent miałby poglądy pro aborcyjne, tak ludzko.
Ostatnio zmieniony 06 lis 2020, 20:11 przez szopenn, łącznie zmieniany 1 raz.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 52

Post napisał: strikexp » 06 lis 2020, 20:09

To Ty widocznie jesteś tak niedouczony i nie skojarzysz że chodzi o tzw prowokację Gliwicką. Jak to potem Hitler twierdził że Polacy napadli na Niemcy i przegrali.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 06 lis 2020, 20:12

hola hola, zawsze dzieli nas przeczytany i nieprzeczytany sołżenicyn, nadrabiaj. Dziwne jest, że śledzisz takie prowokacje, oj dziwne - no i jeszcze masz z tego radoche a kto wie czy nie uciechę. To że nie skojarzyłem biorę za dobrą monetę..

PS. nie mam czasu na głupoty, zgłębiam rodzaje szwów na turbanach tureckich, mam kilka wątpliwości, miałem pytać ale boje się zagajać do autorytetu? :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 06 lis 2020, 20:23 przez szopenn, łącznie zmieniany 2 razy.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26

Post napisał: pukury » 06 lis 2020, 20:14

Hej.
No i jest wielce pouczająca książka - Zbrodnia i Kara.
Też warto przeczytać i starać się zrozumieć.
pzd.
Mane Tekel Fares

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 06 lis 2020, 20:17

pukury pisze:Hej.
No i jest wielce pouczająca książka - Zbrodnia i Kara.
Też warto przeczytać i starać się zrozumieć.
pzd.

żeś oszalał, to ma być proste a tam przez 500 stron o sumieniu. Strikowi nie włączy się sumienie bo nie musiał nigdy dokonywać wyboru, dlatego łatwo mu krytykować czyjś wybór, tylko co z tego że on to przeczyta, i tak nic nie zrozumie.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26

Post napisał: pukury » 06 lis 2020, 20:30

Hej.
Powinien więc rozpocząć od zakupienia stosownej siekiery :mrgreen:
Dalej już "z górki" !
pzd.
Mane Tekel Fares

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 06 lis 2020, 20:34

oj i to nie, jak widać woli wersje obrazkowe i komiksy. Zasugerowałbym ebook, ale do tego trzeba mieć warunki, jak sam poprzednio zauważył, minimum to choćby usiąść przy młocie hutniczym (stania wymagać nie będę), trzeba mieć po prostu warunki no i czas, wtedy przyjdzie rozumienie w pełni.
Ostatnio zmieniony 06 lis 2020, 20:46 przez szopenn, łącznie zmieniany 1 raz.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50

Post napisał: jasiu... » 06 lis 2020, 20:38

emsc pisze:
06 lis 2020, 17:26
1. Rząd stwierdził, że nie ma już problemu, że wirus latem zanika. Zachęcano ludzi do masowego "wypoczynku", który wiadomo jak u nas wygląda: ścisk, smród i hałas.
Budka, opozycja chciała przełożenia wyborów prezydenckich na jesień, bo wtedy to już zapomnimy o wirusie.
emsc pisze:

2. Następnie rząd nie wprowadził powakacyjnej kwarantanny w szkołach, na przykład 2 tygodniowej. Żeby wirus wygasił się naturalnie w rodzinach które go załapały na wakacjach.
Zafascynowali się Niemcami, które szkół nie zamykają, bo zbadano, że to nie jest największe ognisko wirusa. Podobnie wyjazdy wakacyjne nie są. Na marginesie, w czasie największego popłochu, na początku sierpnia byłem w Katalonii. Wróciłem zdrowy.
emsc pisze:

3. Następnie rząd, mimo ze już było widać że zakażenia rosną, ponowne nie zamknął szkół na okres kwarantanny.
Czyli dokładnie tak, jak w Niemczech. Dziś 21 506 nowo zainfekowanych i 166 zmarłych i nikt nie proponuje zamykania szkół.
emsc pisze:

4. Rząd nie wprowadził istotnych ograniczeń w kościołach, gdzie gromadzą się ludzie szczególnie narażeni.
To tak, jak w Niemczech. Tutaj obostrzenia w kościołach wprowadziła Konferencja Episkopatu. Np. żeby skrócić do maksimum nabożeństwa, że w kościołach nie wolno śpiewać.
emsc pisze:

5. "Godziny dla seniora" są totalną masakrą. W sklepach w tych godzinach jest nieprawdopodobny ścisk.
Może seniorzy wierzą, że ich rówieśnicy starają się zachować higienę i wolą ten ścisk od luzu, kiedy paru młodych niedowiarków kupuje prowiant na kolejne covid-party? Nikt seniorów nie zmusza, żeby wówczas korzystali ze sklepów. Mogą i w innych godzinach. Czemu nie chcą?
emsc pisze:

6. Rząd ZUPEŁNIE nie przygotował szkół na ewentualne jesienne problemy z wirusem. Jest dokładnie taki sam bajzel jak na wiosnę, tak samo nie ma sprzętu, procedur i oprogramowania. Gminy radzą sobie same, jak mogą. Mnóstwo dzieci nie ma dostępu do internetu o przepustowości pozwalającej na choćby mierną łączność video. Mnóstwo dzieci w ogóle nie ma komputerów i uczą się na telefonach. Nauczyciele są zostawieni samym sobie. Kto sobie poradzi ten sobie poradzi, pozostali nie prowadza zajęć albo udają że to robią.
No tak, tyle że w Polsce za szkolnictwo są odpowiedzialne samorządy. Wiem, że nie zajrzysz, ale niech tam: http://www.bc.ore.edu.pl/Content/772/Ja ... szkoly.pdf
emsc pisze:

7. Rząd w ogóle nie przygotował służby zdrowia na jesień, choćby na miarę istniejących możliwości. Nie zaplanowano budynków na tymczasowe szpitale, nie zapewniono sprzętu, ludzi do pracy. Nic. Tak jakby w ogóle nie było problemu. Ludzie z innymi chorobami niż covid zostali zupełnie na lodzie, tak jakby ich w ogóle nie było. jeśli będziesz miał ostry atak wyrostka dziś, to możesz tego nawet nie przeżyć.
Masz rację, ale służba zdrowia to słaba strona każdego rządu, chyba od Rządu Mazowieckiego zaczynając.
emsc pisze:

8. Rząd "grzecznie podziękował" sąsiednim Niemcom za ofertę pomocy dla terenów przygranicznych. Bo nie będą nas hitlerowcy leczyć, już lepiej niech ludzie umierają.
A wiesz, ile by to kosztowało? Niemcy ostatnio otrutego Nawalnego ratowali. I wystawili rachunek co do centa. Ja znam warunki w niemieckich szpitalach, podejrzewam, że tu jeden pacjent kosztuje tyle, ile w Polsce pół oddziału. To rząd grzecznie podziękował.
emsc pisze:

9. Rząd nie ma rzetelnych badań dotyczących rozwoju sytuacji w Polsce. Spekulują danymi żeby wykazać wzrost lub spadek przypadków, kiedy im to wygodne. Prognozy opierają się o dane zebrane prywatnie przez 19-latka z Torunia.
Rozwoju sytuacji to nie zna żaden rząd. Wszystko, to spekulacje, oparte na jakichś algorytmach. Czy o dane zbierane przez nastolatka, nie wiem. Przecież mogą sięgnąć tam, gdzie sięga ten nastolatek. Ministerstwo cyfryzacji zbiera te dane i publikuje.
emsc pisze:

10. Rząd zamiast kupować respiratory od producentów i ich przedstawicieli, zamawiał sprzęt za bajońskie kwoty od jakichś aferzystów z siedzibami w obdrapanych ruderach, ale za to w tajemniczy bandycki sposób powiązanych z ludźmi pis (facet który okradł rząd nadal sprzedaje maseczki na Orlenie). I nadal tych respiratorów nie ma, kasy też nie (70 milionów złotych?).
No cóż, na temat afer w Polsce za wszystkich rządów można napisać wiele tomów akt. Zawsze się trafi szuja, która sytuację wykorzysta. Tym bardziej, że w pewnym okresie nie było można po prostu wejść do producenta, kupić respirator. Trzeba było przekonać, żeby sprzedał akurat tobie. I z tym wicepremier, nawet Gowin w kolejce po respiratory mógłby sobie nie poradzić. Dlatego szuka się specjalistów, którzy taki zakup zrealizują. W końcu mleko też kupujesz w sklepie, a nie bezpośrednio od krowy w oborze.
emsc pisze:

11. Niektóre branże, między innymi kulturalna, zostały praktycznie skazane na zagładę. czyli po wszystkim bądą się budować od nowa. Albo i nie.
A to tak, jak wszędzie. W Niemczech też.
emsc pisze:

12. Rząd nigdy nie przyznał się do popełnienia jakiegokolwiek błędu czy zaniechania. Zawsze winny jest ktoś inny.
MAŁO? Masz to w "innych krajach"?
PR jest ważny.

I nadal odpowiedzi na pytanie, czy za obecną sytuację odpowiada Rząd, czy każdy inny Rząd w ten sam sposób by się zachowywał i na te same problemy trafiał?

Bo jakby tak była pani premier Ewa Kopacz, albo i nawet premier Leszek Miller to chorych byłoby o połowę mniej? A może o 80 procent mniej zgonów?

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 06 lis 2020, 20:40

jasiu... pisze:Budka, opozycja chciała przełożenia wyborów prezydenckich na jesień, bo wtedy to już zapomnimy o wirusie.

tylko chcieli, ale nie zapominajmy.. rządzi i zarządził pis. Jeśli można mówić że to wina PO, to można i mówić że to wina PIS - no chyba że nie można? :D
jasiu... pisze:Bo jakby tak była pani premier Ewa Kopacz, albo i nawet premier Leszek Miller to chorych byłoby o połowę mniej? A może o 80 procent mniej zgonów?

tego nie można na 100% wykluczyć, bo nie rządzą. POwyższe było do zrealizowania, wszakże jesteśmy lepsi od niemiec - wystarczy nie kraść.
Ostatnio zmieniony 06 lis 2020, 20:45 przez szopenn, łącznie zmieniany 2 razy.

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”