Tokarka do drewna
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Tokarka do drewna
Witam mam zamiar zbudować tokarke do drewna, długość toczenia do 1000 mm, od czego zacząć, i czy wogóle sie to opłaca gdyż takie tokarki mozna już zakupić od 500zł, do tokarki chciałbym zamontować silnik od pralki typu wiatka. Oczekuje sugestji i porad.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
witam !
jeżeli to ma być " klasyczna " tokarka do drewna ( jedziemy dłutem ) to chyba się nie opłaca robić - lepiej kupić .
silnik z wiatki jest zdecydowanie za słaby - nie przypuszczam że masz zamiar toczyć ołówki na 1500mm .
wg. mnie to silnik 1.1kW /2800 obr/min .
jak policzysz koszt materiałów / czas na wymyślanie / konstrukcję / itp to chyba lepiej pozbierać przez ten czas złom i kupić gotowca - zawsze to na świeżym powietrzu robota ( zbieranie złomu ) .
tak sobie myślę .
pozdrawiam !
jeżeli to ma być " klasyczna " tokarka do drewna ( jedziemy dłutem ) to chyba się nie opłaca robić - lepiej kupić .
silnik z wiatki jest zdecydowanie za słaby - nie przypuszczam że masz zamiar toczyć ołówki na 1500mm .
wg. mnie to silnik 1.1kW /2800 obr/min .
jak policzysz koszt materiałów / czas na wymyślanie / konstrukcję / itp to chyba lepiej pozbierać przez ten czas złom i kupić gotowca - zawsze to na świeżym powietrzu robota ( zbieranie złomu ) .
tak sobie myślę .
pozdrawiam !
Mane Tekel Fares