Materiał na wrzeciono
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
Re: Materiał na wrzeciono
Wiesz, te stare maszyny to dobrze kupować jak się ma park maszynowy na którym dorobisz brakujące części. No bo jak ktoś robi Ci usługę to musi zarobić na chleb, ZUS, podatek i jeszcze VAT dorzucić. Ewentualnie jak zapytasz małego tokarza to on może trochę mniej podatków dorzuci, ale za to on ma też koszty wyższe za materiały.
Sam kawałek stali kosztuje pewnie ze stówkę, bo ta jakościowa jest dużo droższa. Frezy też się zużywają, więc w kwocie 200zł to sam nie wiem czy byś to wykonał w swoim warsztacie.
Ja mam ZX7016, jako wiertarka średnie. Ponieważ trzeba by stół kordynacyjny odmontować. Ale po małych poprawkach za 100zł, wierciłem na niej otwory 23mm wiertłem i to takie grube wióry szły że ciężko je było wyciągać rękami.
To jest mit że chińszczyzna jest do niczego, jedynie jest mniej trwała. Co w Twoim przypadku może być faktycznie problemem jeśli chcesz wiercić całymi dniami.
Z drugiej strony taką WS-15 na produkcji też doprowadzisz dość szybko do stanu wymagającego remontu jakiegoś elementu.
Sam kawałek stali kosztuje pewnie ze stówkę, bo ta jakościowa jest dużo droższa. Frezy też się zużywają, więc w kwocie 200zł to sam nie wiem czy byś to wykonał w swoim warsztacie.
Ja mam ZX7016, jako wiertarka średnie. Ponieważ trzeba by stół kordynacyjny odmontować. Ale po małych poprawkach za 100zł, wierciłem na niej otwory 23mm wiertłem i to takie grube wióry szły że ciężko je było wyciągać rękami.
To jest mit że chińszczyzna jest do niczego, jedynie jest mniej trwała. Co w Twoim przypadku może być faktycznie problemem jeśli chcesz wiercić całymi dniami.
Z drugiej strony taką WS-15 na produkcji też doprowadzisz dość szybko do stanu wymagającego remontu jakiegoś elementu.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 27
Tyle, że wiertarka nie będzie pracować na produkcji, a jedyne co w tej wiertarce może się zużyć to właśnie gilza, albo wrzeciono i tylko to jest u mnie wadliwe. Reszta w porządku.strikexp pisze: ↑29 paź 2020, 11:37Wiesz, te stare maszyny to dobrze kupować jak się ma park maszynowy na którym dorobisz brakujące części. No bo jak ktoś robi Ci usługę to musi zarobić na chleb, ZUS, podatek i jeszcze VAT dorzucić. Ewentualnie jak zapytasz małego tokarza to on może trochę mniej podatków dorzuci, ale za to on ma też koszty wyższe za materiały.
-
- Posty w temacie: 10
Moduł 1.25, 1.75 itd to typowe moduły opisane w europejskich normach. Popularne w Polskich maszynach również.
Frezy ślimakowe, noże do dłutownic fellowsa występują w tych rozmiarach katalogowo.
Są mniej popularne, ale nie żadne "chińskie".
Nietypowym modułem byłoby np 1.34.
"Moduł" stosuje się po to, żeby wyeliminować Pi z obliczeń średnic kół i odległości osi.
Skąd wynika niechęć do Pi zapewne wiesz.
Kiedy zachodzi potrzeba zmiany odległości osi poza wartości wynikające z wartości modułu robi się to zmieniając kąt nachylenia uzębienia.
Ostatecznością lub celowym działaniem (żeby nie dorabiać kół poza serwisem) jest stosowanie przez producentów modułów nie opisanych w normach.
Frezy ślimakowe, noże do dłutownic fellowsa występują w tych rozmiarach katalogowo.
Są mniej popularne, ale nie żadne "chińskie".
Nietypowym modułem byłoby np 1.34.
"Moduł" stosuje się po to, żeby wyeliminować Pi z obliczeń średnic kół i odległości osi.
Skąd wynika niechęć do Pi zapewne wiesz.
Kiedy zachodzi potrzeba zmiany odległości osi poza wartości wynikające z wartości modułu robi się to zmieniając kąt nachylenia uzębienia.
Ostatecznością lub celowym działaniem (żeby nie dorabiać kół poza serwisem) jest stosowanie przez producentów modułów nie opisanych w normach.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 16
dobra sprawdzilem ten pasek ma napis 1,5 x 70 a podzialka wynosi 5,08 czy to tez masz w europejskich normach?
Dodane 2 minuty 6 sekundy:
Nie mów mi ze nie spotkałeś się z czymś takim jak chińskwi gwint M11 lub inny, osobisci enaprawiam tłok do przecinarki i tam jeden nypel jest na gwincie 12,8 ?? Czy jest to normatywne odpowiedz sobie sam.
Dodane 2 minuty 6 sekundy:
Nie mów mi ze nie spotkałeś się z czymś takim jak chińskwi gwint M11 lub inny, osobisci enaprawiam tłok do przecinarki i tam jeden nypel jest na gwincie 12,8 ?? Czy jest to normatywne odpowiedz sobie sam.
-
5.08 to podziałka zgodna z normami.
Podziałka calowa! 5.08mm * 5 = 25.4mm czyli 1".
Gwint M7 i M11 to gwint zgodny z normami.
To 12.8 które zmierzyłeś to zapewne gwint G1/4" czyli jeden najpowszechniejszych gwintów pneumatycznych (obok G1/8").
To że czegoś nie znasz, nie oznacza że jest to "chińskie" czy "dziwne".
Podziałka calowa! 5.08mm * 5 = 25.4mm czyli 1".
Gwint M7 i M11 to gwint zgodny z normami.
To 12.8 które zmierzyłeś to zapewne gwint G1/4" czyli jeden najpowszechniejszych gwintów pneumatycznych (obok G1/8").
To że czegoś nie znasz, nie oznacza że jest to "chińskie" czy "dziwne".
-
Pasków calowych masz ile chcesz chociażby w sklepie sponsora forum.
Strach myśleć co będzie jak trafisz kiedyś na gwinty PG.
Strach myśleć co będzie jak trafisz kiedyś na gwinty PG.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
Także zdarzyło mi się spotkać z elementami wykonanymi odrobinę inaczej niż norma. Odpowiedź prawdopodobnie znalazłem w stwierdzeniu jednego ze specjalistów od zamówień w Chinach.
Chińczycy to nie frajerzy jak zachód. Jeśli już jest jakaś fabryka to jest w stanie wyprodukować wszystko. Często sami robią śruby, czy narzędzia, aby być tańszymi (chińskie fabryki nie pracują stale, mają okienka pomiędzy zleceniami). I wszystko jest ok jak składają w fabryce. Ale potem przy remoncie się okazuje że ktoś spartolił ustawienia lub użył zdezelowanej maszyny. Przez co odstępstwo od normy jest tak duże że uchodzi to za gwint M11 a nie M10
Swoje rozmiary też oczywiście stosują. Bo oszczędność stali pomiędzy M12 a M11 daje właścicielowi nowego SUWa
A zapas wytrzymałości pozostaje prawidłowy...
Chińczycy to nie frajerzy jak zachód. Jeśli już jest jakaś fabryka to jest w stanie wyprodukować wszystko. Często sami robią śruby, czy narzędzia, aby być tańszymi (chińskie fabryki nie pracują stale, mają okienka pomiędzy zleceniami). I wszystko jest ok jak składają w fabryce. Ale potem przy remoncie się okazuje że ktoś spartolił ustawienia lub użył zdezelowanej maszyny. Przez co odstępstwo od normy jest tak duże że uchodzi to za gwint M11 a nie M10

Swoje rozmiary też oczywiście stosują. Bo oszczędność stali pomiędzy M12 a M11 daje właścicielowi nowego SUWa

Ostatnio zmieniony 29 paź 2020, 14:11 przez strikexp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 16
OK
to ciekawe czemu nikt ni ekupuje paska do mini lathe tylko przerabia całość
to kup mi mądralo nakrętkecalowa 5/8 " ale amerykanska nie musze ci tłumaczyc czemu nie chce brytyjskiej na pewno to wiesz
Dodane 1 minuta 26 sekundy:
ogolnie psialem ze jest to chinskie i dziwne nie dlatego ze nie da sie tego zdobyć, ale ze jest nietypowe i wykonanie czegoś takiego równiez kosztuje dodatkową kasę

Dodane 1 minuta 26 sekundy:
ogolnie psialem ze jest to chinskie i dziwne nie dlatego ze nie da sie tego zdobyć, ale ze jest nietypowe i wykonanie czegoś takiego równiez kosztuje dodatkową kasę