therion pisze: ↑21 paź 2020, 12:22
Jeden kolor, i to nie jest do zdjęcia "fhd 4k 8k i jakosc NASA", bardziej jako znakowanie a nie obraz. Efekt ma być podobny jak się robi np oznaczenia na kablach elektrycznych. Tyle że kropki lepiej mniejsze i kształt zbliżony do prostokąta.
Czyli źle zrozumiałem twój wpis, nie chodzi Ci o przejście koloru tylko o przejście tonalne.
To jeszcze będzie wykonalne ale raczej nie stochastycznym tylko rastrem klasycznym (jak na wcześniejszym filmie).
Najlepszy efekt otrzymasz przy kącie rastra 45 ° a i tak przejście będziesz miał ograniczone tak na oko od 20 do 80% po prostu powyżej tego 80% może Ci się rozpadać to twoja matryca.
Szczególnie dla stochastyka odległości pomiędzy otworami mogą być tak małe, że podczas wiercenia po prostu się wszystko rozsypie.
Dodatkowo ta powierzchnia nie ułatwi sprawy

ale i tak czekam na efekty
Dodane 17 minuty 23 sekundy:
cinematic2 pisze: ↑21 paź 2020, 12:41
Już sama nazwa (Raster Image Procesor) informuje że na wyjściu dostaniesz bitmapę a nie wektor

Potrzebna by była rozdzilczość "gazetowa". Taka jaką miały 40 lat temu zwykłe gazety. Nie wiem ile to było, 50 dpi? Mniej?
Nie tłumacz mi tego

nie musisz pracuję w tej branży gdy jeszcze RIP-y były sprzętowe

a w prawdzie w polsce ich prawie nie było.
Po pierwsze dla osoby z poza branży tłumaczenie tej nazwy nie daje takiej pewności - Procesor rastrujący obraz - czy obraz = bitmapa?
Po drugie czy gdzieś użyłem rozwiniętego zwrotu RIP?
Po trzecie nie DPI tylko LPI i to jest do załatwienia od ręki a nawet niższa liniatura jak sprawdzę to napiszę Ci jaką najniższą liniaturę mogę uzyskać dla rastra flexo dla eliptyka będzie nie osiągalna

Po czwarte nadal takie liniatury się używa ale w specyficznym wykorzystaniu (np. Billboardy oczywiście nie wszystkie) tam retusz poszczególnych kropek rastra możesz robić markerem

i to grubym
Dodane 1 godzina 58 minuty 15 sekundy:
"jak sprawdzę to napiszę "
FlexoN 25 LPI
Gravure 65 LPI
Adobe Accurate 85 LPI
Takimi najniższymi liniaturami służę jeśli ktoś zainteresowany wykonaniem naświetleń