Problem z dymieniem

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Romek CNC
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Romek CNC » 18 maja 2008, 11:38

RomekB

Muszę zgodzić się z Chrisz-em, musisz podać wszystkie parametry twojego układu odciągowego, bo inaczej ta dyskusja będzie podobna do wróżenia z fusów

potrzebne są następujące parametry.
- wielkość (powierzchnia w m2) pojedynczej sekcji odciągowej (długość x szerokość)
- średnica przyłącza odciągowego w stole (króćca który łączy stół z filtrowentylatorem)
- średnica wlotu i wylotu powietrza w filtrowentylatorze
- wydajność filtrowentylatora w m3/h
- podciśnienie pracy wentylatora w Pa lub kPa
- ilość wkładów filtracyjnych i ich powierzchnia filtracyjna
- czy na wlocie do filtrowentylatora masz przepustnicę
- czy wiesz z jakiego materiału są wykonane twoje wkłady filtracyjne
- producent stołu i filtrowentylatora
- odległość filtrowentylatora od stołu odciągowego
- czy odciąganie odbywa się tylko z sekcji nad którą następuje cięcie a w momencie cięcia na łączeniu sekcji czy cięcie odbywa się z 2 sekcji (tearetycznie to standard, ale już różne cuda widziałem - np końcowa sekcja otwarta na stałe)

Tyle informacji powinno wystarczyć do szczegółowej analizy - tak więc podaj je na forum lub na e-mail a wtedy można będzie powiedzieć coś konkretnego.

RomanB
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6

Post napisał: RomanB » 19 maja 2008, 11:44

Stół 2mx6m

1. Wielkość sekcji odciagowej 2x1 m = 2m2
2. 380x400 mm
3. 315 mm
4. 8000 m3/h
5. 0,6 MPa
6. 4 wkłady 134,4 m2
7. Nie
8. WG DT-R Celuloza 80% Poliester 20%
9. Zakmet
10. około 1 metr
11. Z sekcji nad ktora odbywa się palenie, ale na łaczeniu stołów sekcyjnych "ciągnie" z dwóch sekcji.

Niby dostałem dokumentację z pomiarów zapylenia, ale zobaczymy co powiecie :cool:

Romek CNC

Post napisał: Romek CNC » 19 maja 2008, 23:17

- Moc filtrowentylatora masz dobraną dobrze tylko dla 1 sekcji - przy 2 załączonych jest ona za mała. Z
- sekcje o 1 metrowej długości są trochę kobylaste (lepsze byłyby 0,75 lub 0,5 m),
- średnica wlotu - nie ma się co czepiać tym bardziej że filtrowentylator stoi bardzo blisko i z tego powodu nie ma strat w instalacji odciągowej.
- podciśnienie 0,6 MPa - tu mi coś nie pasuje sprawdź czy nie 0,06 MPa. Normalnie świetnym wynikiem jest 2,5 - 4,5 KPa.
- powierzchnia filtracyjna - nie ma się czego czepiać - czym większa tym lepsza, ale ta powinna wystarczyć.
- przepustnica w początkowej fazie rozruchu filtra jest niezbędna, ale o tym napiszę ci na e-mail.

A więc co możesz zrobić na szybko:
1. Sprawdź czy tak jak mówiłem w ciągu 1 tygodnia filtry ponownie się zapchają - jeśli tak to daj znać i trzeba będzie zastosować inne radykalne rozwiązania. Jeżeli się nie zapchają to nie jest tak źle.
2. Dla stołów segmentowy dla uzyskania odpowiedniej skuteczności zasysania dymów co najmniej 80% powierzchni sekcji odciągowej, z której odbywa się odciąganie musi być przykryte blachą. Jeżeli położysz na stole cały arkusz blachy i pomimo to ze stołu się dymi, to masz problem, a raczej producent - ponieważ jego rozwiązania konstrukcyjne lub dobór parametrów są złe. Tak więc sprawdź jak u ciebie wygląda pokrycie stołu blachą.
3. sprawdź częstotliwość czyszczenia filtra strzałami sprężonego powietrza i zobacz jakim ciśnieniem "strzela" układ czyszczący.
4. Pamiętaj że po zakończonej pracy filtr powinien jeszcze przynajmniej przez 15-25 min doczyszczać się przy wyłączonym wentylatorze.
5. Jeżeli to nie pomoże to proponuję reklamować system odciągowy.

RomanB

Post napisał: RomanB » 20 maja 2008, 06:36

Romek CNC,
dzieki za odpowiedzi.
Przepustnicy nie ma na 100%
Dziś będę pracował nad wyprowadzeniem wyciagu na zewnątrz, bo całe "przefiltrowane" powietrze trafia mi narazie na hale :/

Dziś sprawdzę czystość filtrów, bo około tygodnia temu czyściłem filtry.
Jak jest arkusz blachy położony na stół to dymienie ustaje, ale jak jest na łaczeniu dwóch sekcji, to przez ten "komin" tworzące go kątowniki wydmuchiwany jest tak jakby dym.

Ciśnienie "odstukiwania" 5,5 Bar max mogę ustawić 6 Bar. Częstość strzałów... dziś sprawdzę.

Acha w instrukcji jest napisane. Co 7 dni należy sprawdzić czystość filtrów, jeśli są one zabrudzone - strzepnąć szczotką. Można też wyprać taki filtr w słabych detergentach....

Pozdrawiam,
Roman

[ Dodano: 2008-05-20, 07:56 ]
Odbicie pyłów jest co 25 sekund około.

Co do osadzania się pyłów to na filtrach jest troche syfu. Ale nie tak jak poprzednio, może trzebaby wyprać te filtry co?

chrisz1796
Posty w temacie: 7

Post napisał: chrisz1796 » 24 maja 2008, 00:20

RomanB, zrób sobie prosty test:
- skieruj wylot pyłów na zewnątrz
- wyjmnij na jakiś czas filtry
- dokonaj podsumowania tego co zrobiłeś

pozdro4all

Romek CNC

Post napisał: Romek CNC » 25 maja 2008, 12:03

Na razie nie pierz.Jak już to wyjmij, otrzep i przedmuchaj sprężonym powietrzem.

undy
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Post napisał: undy » 05 cze 2008, 15:55

chcialem sie zapytac - co robicie z pylem po paleniu? ja na swojej plazmie mam system donaldson torit DCE -ma 2 pojemniki na wlasnie ten pyl. Niewiem co mam z nim zrobic- wywalac do pojemnika ze zlomem czy z wiorami moze ktos to utylizuje ? prosze o pomoc bo juz nie mam miejsca na hali od tych workow z pylem ;)

chrisz1796
Posty w temacie: 7

Post napisał: chrisz1796 » 05 cze 2008, 21:28

sprzedajemy kolego sprzedajemy tak jak i zgary

pozdro

RomanB

Post napisał: RomanB » 06 cze 2008, 10:20

undy pisze:chcialem sie zapytac - co robicie z pylem po paleniu? ja na swojej plazmie mam system donaldson torit DCE -ma 2 pojemniki na wlasnie ten pyl. Niewiem co mam z nim zrobic- wywalac do pojemnika ze zlomem czy z wiorami moze ktos to utylizuje ? prosze o pomoc bo juz nie mam miejsca na hali od tych workow z pylem
Ja bym tego nie gromadził tylko na złom. Ale ale koleś jak wywoził odpady na złom i wsypywałem do pojemnika zgary, pył i cała reszte co zostaje po cięciu. To miał problem na złomie bo chcieli mu liczyć za całość mniej :!:
Dlatego kazano mi zsypywac to do jednego pojemnika - innego niz grube odpady. i wywozone to na złom, ale jako gorszej "jakości".

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”