Proces technologiczny wała Pomocy

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Seba-Jongen
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Seba-Jongen » 01 cze 2008, 22:44

kolego Bbuli, pomóc i owszem, ale może jakieś konkretne, PRZEMYŚLANE pytanie????
Bo z tego co widzę
DsxSoft pisze:Proces ma się składać z kart technologicznej i kart zabiegowych.
Jakie obrabiarki zastosować jak uzyskać chropowatości, jakie zamocowanie itp.
to tu trzebaby cały proces zrobić!
no i
DsxSoft pisze:Żeby było to dobrze bo

Tagi:

kaleena
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: kaleena » 02 cze 2008, 08:50

Ok! Przyznaję, że z pośpiechu zapomniałem o produkcji seryjnej :oops: - mea culpa, biję się w pierś. Tokarka wyposażona w podwrzeciono załatwi sprawę naddatku na długości i nieszczęsnego przecinaka. Chyba, że toczymy na dwie strony. Wykonując jedną sztukę i tak, nie mając podwrzeciona, zrobiłbym to przecinakiem o szerokości 4 lub 5mm (żeby było z jednego zamocowania), z końcówki półfabrykatu jakąś tuleję. Wałówka to tzw. skrót myślowy (ostatnio modne :smile: ), bo oczywiście chodziło o szlifierkę kłową.
Pozdrawiam wszystkich specjalistów, których stać na słowa krytyki, a nie mają odwagi dać coś od siebie. Zapomniał wół, jak cielęciem był. Ciekawe, czy wszystkiego nauczyli się z książek, nie podpatrując starszych kolegów. Nie jestem zwolennikiem podawania wszystkiego na tacy, ale jedynie ogólnego zarysowania tematu.

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: numerek » 02 cze 2008, 17:45

dla porządku ....... nie wiem jak to zrobić
nie umiem i tyle

szanowny kolego poczekamy kilka miesięcy i zobaczymy czy tak chętnie będziesz pomagał nieukom ......czy też zapomnisz jak cięlęciem byłeś ?

zawsze chętnie pomoge o ile wiem komuś kto choć odrobinę coś wniósł do tego forum chociażby kilka nieważnych postów
ale nie będę pomagał leniom !

jak będę miał potrzebę zrobić coś na maszynie cnc z dajmy na to mosiądzu wartego kilka tyś zł i trafię na takiego bezmózga to co ?
powie mi że akurat tego w szkole nie przerabiał bo mu się nie chciało .albo że tego nie znalazł na googlach ..........

jak nie wiem to szukam informacji -nie zawsze w googlach jak nie rozumiem to pytam na forach .ale do głowy mi nigdy nie przyszło aby żądać rozwiązania zadania za mnie !!!

każdy kto w pierwszym poście prosi lub żąda odpowiedzi jest dla mnie nieukiem i skończonym leniem ...

jak dla mnie EOT

mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mike217 » 02 cze 2008, 18:04

Ja tez twierdze że jak pacjent sam dojdzie do tego to sie raz na całe zycie nauczy. Widze teraz jaki poziom jest w szkołach to.... Dzis kupowąłem 3 butelki wody w spożywczym i pan musiał na kalkulatorze policzyc 3x1,8..... zgięło mnie jak potem policzył ile musi mi wydac z 6zł... wszystko na temat. większośc ludzi idzie na dany profil studiów z czystego przypadku bo gdzies trzeba iśc,.. potem tylko na sztuke zaliczają. Gdyby naszego pacjenta naprawde interesowało to co robi to by wymyslił...Pewnie dostał temat i ma gdzies co i jak i chce dostac zalke... za kilka stów mozna by pomyslec... :mrgreen:

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: CNCRob » 05 cze 2008, 14:19

moze cos wtrace do gorace dyskusji. w koncu widze, ze wszechmocna "wladza" forum i najmadrzejsze glowy zauwazyly to o czym ja tu od dawna pisze a mianowicie pytania zadawane przez zwyklych leniow. mnie za to karcono i wiele osob mnie tu za to nie lubi. krytykowalem osoby ktore pytaly o cos a nie chcialo im sie samemu doszukac najprostrzych rzeczy. i co z tego mialem? to, ze do dzis uwazaja mnie tu za przemadrzalego chwalipiete. w tym watku za to moge smialo policzyc i powymienia bledy ortograficzne pisane przez tych co to niby wszystko potrafia a ja im tu tylko przeszkadzam.

no i abym dal odpowiedz na temat:
kaleena pisze:zrobiłbym to przecinakiem o szerokości 4 lub 5mm (żeby było z jednego zamocowania)
nie chce sie juz za bardzo czepiac ale troche przepracowalem na tokarkch i nie uzyskasz za zadne skarby z przecinaka powierzchni wymaganej na takim wale. tymbardziej, ze akurat to zatoczenie podales jako takie ktore chcesz zrobic na gotowo bez szlifowania.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

kaleena
Posty w temacie: 3

Post napisał: kaleena » 05 cze 2008, 14:31

Draco pisze:tymbardziej, ze akurat to zatoczenie podales jako takie ktore chcesz zrobic na gotowo bez szlifowania
Nie miałem zamiaru już do tego wracać, ale przejrzałbyś pierwszą stronę:
...
7. Szlifowanie średnic w tolerancji j6 na szlifierce kłowej

Loser

Post napisał: Loser » 05 cze 2008, 14:33

Draco pisze:
nie chce sie juz za bardzo czepiac ale troche przepracowalem na tokarkch i nie uzyskasz za zadne skarby z przecinaka powierzchni wymaganej na takim wale. tymbardziej, ze akurat to zatoczenie podales jako takie ktore chcesz zrobic na gotowo bez szlifowania.
Trochę sie czepiasz bo napisał wyrażnie że tam będzie naddatek i szlifowanie na szlifierce.

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: CNCRob » 06 cze 2008, 04:35

przyznaje, troche nie doczytalem, ale dla mnie toczenie tego przecinakiem to zupelny bezsens i strata czasu.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Loser

Post napisał: Loser » 06 cze 2008, 08:36

W sumie to zależy jak leży, bo jeżeli pokusił byś sie o zrobienie przecinakiem do toczenia wzdłużnego to potem zostanie tylko usunięcie czopika i nakiełkowanie co można zrobić szybciej na manualnej.

pepe_87
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: pepe_87 » 06 cze 2008, 11:53

nie mozesz kupic sobie projektu? u nas na uczelni kosztuje 50 zl, jest troche roboty, ale nie lepiej sie pomeczyc dwie noce samemu i miec jakiekolwiek pojecie o tym? wziac sobie Felda do reki, czy poradnik obrobki skrawaniem i da sie rade zrobic

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”