Szybkie zużycie narzędzi

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC
Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Szybkie zużycie narzędzi

Post napisał: WZÓR » 23 wrz 2020, 10:07

Blodi pisze:
20 wrz 2020, 18:59
Fi6 r3- Frez kulity Dormer Pramet
Na wierzchołku freza jest Vc 0 ..... , żaden frez kulowy w tym wypadku długo nie pochodzi.

Mariusz.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Tagi:

Autor tematu
Blodi
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Blodi » 23 wrz 2020, 19:58

Majster70 pisze:
23 wrz 2020, 09:14
Blodi pisze:Mianowicie chodzi mi o frezy kuliste. Mam rozumieć że jeśli ząb się świeci to narzędzie jest zużyte ( przede wszystkim chodzi o grafit)?
Na moich frezarkach nie mam odciągów i nie obrabiam elektrod grafitowych, to ci nie powiem szczegółowo o obróbce grafitu.
Co do ostrości freza, to przy pracy krawędź się ściera i zamiast "ostrej" krawędzi (pomijam szczegóły geometrii mikroostrzenia) robi się "łysinka" dobrze widoczna jak sobie poobracasz krawędź freza w dobrym oświetleniu.
Łysinke już zauważyłem tylko czasami wydaje mi się bardzo mała, chociaż może to jeszcze przez brak doświadczenia. Co przez małe byłszczenie się krawędzi w oświetleniu daje mi do zrozumienia że już coś może być nie tak przy obróbce. Daje przykładowe zdjęcie która krawędź zaczyna się błyskać podczas patrzenia na frez z góry lub trzymania go przed sobą nic nie widać, dopiero po obrocie na tej krawędzi którą zaznaczyłem na czerwono.

Obrazek

Dodane 3 minuty 32 sekundy:
WZÓR pisze:
23 wrz 2020, 10:07
Blodi pisze:
20 wrz 2020, 18:59
Fi6 r3- Frez kulity Dormer Pramet
Na wierzchołku freza jest Vc 0 ..... , żaden frez kulowy w tym wypadku długo nie pochodzi.

Mariusz.
O i to też bardzo trafne spostrzeżenie, zdarza się że kulka idzie najpierw po górze zbierając czubkiem a później przechodzi do obróbki całych krawędzi.

Dziękuję

rajubhaiya
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: rajubhaiya » 24 wrz 2020, 22:14

Co do tępienia freza przychodzi mi jeszcze taka możliwość, że masz złe naddatki na obróbkę wykańczającą, powinieneś mieć +- ok.0,1mm. Narzędzie będzie się szybciej tępiło jak będziesz miał za mały np 0,02mm jak również za duży - częsty to problem w narożach. Możesz mieć też problemy przy metalach kolorowych (szczególnie przy miękkich jak miedź) z ewakuacją wiórów, dobrze mieć obfite chłodzenie lub sprężone powietrze z odrobiną oleju. To tak na szybko co mi przychodzi do głowy.

Autor tematu
Blodi
Posty w temacie: 6

Post napisał: Blodi » 27 wrz 2020, 21:41

rajubhaiya pisze:
24 wrz 2020, 22:14
Co do tępienia freza przychodzi mi jeszcze taka możliwość, że masz złe naddatki na obróbkę wykańczającą, powinieneś mieć +- ok.0,1mm. Narzędzie będzie się szybciej tępiło jak będziesz miał za mały np 0,02mm jak również za duży - częsty to problem w narożach. Możesz mieć też problemy przy metalach kolorowych (szczególnie przy miękkich jak miedź) z ewakuacją wiórów, dobrze mieć obfite chłodzenie lub sprężone powietrze z odrobiną oleju. To tak na szybko co mi przychodzi do głowy.

Naddatki mam okej ale pokombinuje jeszcze z obrotami i posuwem.

Ostatnio jeszcze znalazłem program z tabelka uniwersalna vc dla różnych frezów, w którym jest tylko podział na rodzaje frezów. I do miedzi np frez walcowo czołowy ma vc 40-50. Co o tym myślicie, sprawdzą się te obliczenia. Jutro postaram się zrobić parę zdjęć jak to wygląda...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”