Frezowanie koła od zewnątrz do środka tnc426
Problem z zatrzymywaniem
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Re: Frezowanie koła od zewnątrz do środka tnc426
Wypruboj ten program musi płynnie iść HH to HH niema opcji żebyś miał jakieś pizzy one się zdarzają jak program jest źle napisany
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Generalnie cykle dla starszych sterowań były pisane z wykorzystaniem tabel... ty musiałbyś napuszczać podprogram z wykorzystaniem FN 26, 27 i 28... starsze procesory(lub tańsze) potrzebują więcej czasy na przeliczenie wszystkich zmiennych, co powoduje przestoje... wykorzystując tabele wszystkie obliczenia wykonuje się przed rozpoczęciem cyklu/podprogramu... może tego nie zauważyłeś, ale przed rozpoczęciem cyklu następuje zacięcie, wtedy jest wszystko obliczane.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Kolega dostał program na tacy pod nos a podziękował tylko jednej osobie super.Moim zdaniem wszystkim nalezalo by podziękować za pomoc no ale to tylko moje zdanie
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 7
Kolego "rafa30". Czy czytasz uważnie moje posty??? Chyba w każdej wiadomości dziękowałem. Co do podania na tacy to jak już powtarzałem te funkcje które napisałeś u mnie nie działają poprawnie. JacekBelof dokładnie to wytłumaczył. Natomiast Ty usilnie próbujesz się przebić ze swoim programem który i tak mi nie pomógł(tak, testowałem). Powtórzę chociaż mam wrażenie, że i tak to nie dotrze - każde LBL CALL czy GOTO powoduje zatrzymanie maszyny aby mogła przeliczyć dany LBL. Taka ciekawostka mała.... Nawet FK jak ma za dużo do przeliczenia powoduje "crash" z alarmami i pozostaje restart. Procesor jest bardzo słaby i to jest powód tych dewiacji. Uwierz mi na słowo, że też programuje podobnie do Ciebie i takie makra tworzę. Nie jest to nic skomplikowanego ale nawet najlepsze makro nie "przeskoczy" problemów z działaniem maszyny. Kliknąłem jednej osobie pomógł bo faktycznie tylko jedna pomogła w rozwiązaniu problemu. Co nie znaczy, że nie dziękowałem innym za próby pomocy. Pozdrawiam!!!!