[Produkcja]Części rowerowe

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

margor
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: margor » 12 maja 2008, 21:28

Chyba wszyscy jesteśmy normalni inaczej.
:)

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ARGUS » 12 maja 2008, 21:49

Witam
Wykonanie ramy to taki skok na głeboka wodę
Jeśli z metalu to spawanie i utrzymanie geometrii nie jest takie proste
Ale trzymam kciuki
Jak już coś zaczniesz to pochwal sie na forum

Autor tematu
Christius
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Post napisał: Christius » 12 maja 2008, 22:49

mike217 pisze:hmm tylko 3 czesci ale od razu najtrudniejsze.,, bedziesz potrzebiowac gietarki, tiga, szlifierki jakiejs dobrej, czegos do ciecia rur.. no i dostepu do rór wszelakich bo z tego co wiem zadko maja juz przekrój koła...
W tej chwili najlepsze ramy, widelce, kierownice sa romione z jednego metalu Cromo(4130 chyba)

Ps. rzadko*, rur*
Jaka giętarke polecacie?
Póki co kombinuje nad zestwem:
Tokarna CNC
Frezarka CNC
Spawarka tig- mam
Szlifierki warto dokupic nie wiem jaka
gietarka nie wiem jaka(http://www.tfm.pl/)

Naturalnie bede musial jeszcze przeczekac ze 3 miesiace do naplywu wiekszego budżetu.

Voor

Post napisał: Voor » 13 maja 2008, 00:05

Jeśli chodzi o szlifierkę to całkiem fajnym i niezbyt drogim rozwiązaniem może być GRIT . Szlifierki te mają budowę modułową i poręczne przystawki np. promieniową do szlifowania czoła rury które ma być spawane do boku innej rury.

Jeśli chodzi o "biznesplan" to moim zdaniem rzucasz się na głęboką wodę. 90 tys to nie dużo zakładając taki park maszynowy.
Kupisz drogie maszyny na których dopiero będziesz się uczył a nauka też kosztuje (materiały, narzędzia, plac dla maszyn itd...)
Myslę, że na początek najlepiej będzie jak dowiesz się wszystkiego o materiale jaki zamierzasz obrabiać. Z tego co piszesz wynika, że wiesz iż to stal chromomolibdenowa ale żeby ją obrabiać trzeba wiedzieć czego się po niej można spodziewać i czy jest dostępna w małych ilościach.
Np. może się okazać, że kupując giętarkę trzpieniową wg. parametrów do zwykłej stali nie ugniesz nią chromomolibdenu w takim profilu jaki będziesz wstępnie zakładał.
Można by znaleźć jeszcze tysiąc niewiadomych zanim należało by się rozglądać za maszynami.
Nie to żebym Cię zniechęcał, ale wydaje mi się, że nie od tej strony podchodzisz do tematu.
Chcesz robić coś o czym nie masz szczególnego pojęcia a nie wykorzystasz na początek tego co masz czyli znajomości tematu i kontaktów.
Po co na początku kupować właściwie mało przydatne Ci maszyny skoro stoją one do wynajęcia np. Allegro. Masz pomysł na produkt i znasz branże ? zleć wykonanie i sprzedaj.
Tak to właśnie działa, jedni produkują inni nalepiają logo i zajmują się dystrybucją.
Co potrafisz zrobić na dziś ??
W momencie gdy będziesz potrzebował tego tak dużo żeby park maszynowy się amortyzował w przyzwoitym tempie kupisz lepsze maszyny i zatrudnisz do nich ludzi.
Moim zdaniem powinieneś zacząć od atrakcyjnej strony internetowej ze sklepem, od przeszukania innych rynków i małego importu (złotówka droga - dolar leży).
Nie wiem nic na temat BMX (oprócz tego jak wygląda) ale raczej wszystko w tym temacie już pewnie produkuje Chińczyk a za oceanem można kupić za "dwa pięćdzieśiąt".

Pozdrawiam

P.S.
Tak się nawymądrzałem a sam przejmuję po kolei roboty od moich podwykonawców i dążę do tego aby wszystko robić sam. Wieczna udręka z nimi - a to termin, a to jakość a to cena...
Wiele się też nauczyłem od podwykonawców chociażby analizując ich błędy, podpatrując warsztat i rozmawiając na temat technologii.

JAREK-LT
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Kontakt:

Post napisał: JAREK-LT » 13 maja 2008, 12:57

WITAM--CHRISTIUS
Wobec tego ,że dążymy do tych samych celów a jestem bardzo głęboko w temacie rowerowym, chociaż inne materiały w planach -carbon- możemy porozmawiać jeśli jesteś pewny tego co tu napisałeś .
Ewentualny kontakt na PW lub
[email protected]
gogle-LUXTECH
http://luxtech-carbotech-lt.blogspot.com/
606-163-922...........Jarek :wink:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pukury » 13 maja 2008, 14:21

witam !
może Tobie kol. uwierzy :lol:
myślę sobie że przyszłość to raczej włókna węglowe .
są oczywiście problemy ( gdzie ich nie ma ? ) .
ale za to łatwość kształtowania ( profile ) no i wytrzymałość .
lepiej kupić dobrą pompę próżniową i badać sprawę .
" lepiłem " to i owo z węgla i jak to dobrze zrobić to efekty są świetne .
na rynku to raczej można wygrać technologią i pomysłem - chinoli nie przegonisz , jeżeli chodzi o cenę i niestety jakość .
pozdrawiam !
Mane Tekel Fares

Davido_olawa
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: Davido_olawa » 14 maja 2008, 12:43

Pytanie do autora tematu skąd czerpiesz informacje odnośnie produkcji elementów z włókna węglowego?Jakieś książki czy metodami prób i błędów...Widze że wykonałeś całą rame rowerową z włókna.Czy do tego celu wykorzystywałeś pompe próżniową?
De profundis clamo ad Te, Domine

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”