AM26LS31 to poczwórny nadajnik danych szeregowych w standardzie RS422.
Jak kolega powyżej uważam, że można tego trackballa wykorzystać poprzez procesorek
odbierający dane szeregowe i generujący takty dla sterowników silników.
Nie wiem tylko czy dane są wysyłane jednym kanałem czy kilkoma.
Rozumiem, że obroty kulki są zliczane podobnie jak w myszce komputerowej przez 2 układy optyczne - więc z każdego układ może wysyłać dane jednocześnie (i pewnie tak jest bo nie widzę na zdjęciach innych scalaków).
Trzeba by wykorzystać procek z 2 wejściami RS422 lub zwykły AT89C2051 lub mały AVR z dwoma kostkami np. SN75176 lub MAX3088 do zamiany na TTL. Reszta to program, który zlicza impulsy oraz ewentualnie odstępy czasowe między nimi. Myślę też, że można ominąć AM26LS31 i zliczać bezpośrednio na wejściach procka te impulsy.
AM26LS31 prawdopodobnie miał sens przy większej odległości i zakłóceniach miedzy trackballem a częścią sterującą.
Trackballik jest fajny ale nie bardzo widzę sens sterowania nim maszyny CNC, chyba większe możliwości da podłączenie zwykłej klawiatury od PC (albo tylko części numerycznej) - skoro procek i tak miałby zarządzać całością. Procedury obsługi są ogólnie dostępne np w Bascomie.
Oczywiście pisząc powyższe miałem na myśli sterowanie bez komputera PC.