grubościówka krzywo hebluje
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
grubościówka krzywo hebluje
witam
niedawno kupiłem sobie taka grubościówkę:
http://allegro.pl/item340564848_strugar ... ktura.html
Generalnie nie narzekam.. Silnik mocny, zbudowana też jest porządnie.. Jednak nie hebluje tak jak powinna... Czasami deski wychodzą z niej grubsze na końcach. Problem jest później przy ich klejeniu.. bo w środku zostaje szpara. Wydaje mi się, że może jest niewyregulowana.. Może wałki posuwu za mocno dociskają?? Czy ktoś może mi coś doradzić? Nie chciałbym jej w ciemno rozkręcać bo wtedy straci gwarancję.
niedawno kupiłem sobie taka grubościówkę:
http://allegro.pl/item340564848_strugar ... ktura.html
Generalnie nie narzekam.. Silnik mocny, zbudowana też jest porządnie.. Jednak nie hebluje tak jak powinna... Czasami deski wychodzą z niej grubsze na końcach. Problem jest później przy ich klejeniu.. bo w środku zostaje szpara. Wydaje mi się, że może jest niewyregulowana.. Może wałki posuwu za mocno dociskają?? Czy ktoś może mi coś doradzić? Nie chciałbym jej w ciemno rozkręcać bo wtedy straci gwarancję.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Nie mam takiej, ale to musi być związane z prowadzeniem materiału, na poczatku i końcu deska jest wypychana do góry, więc płaszczyzna strugana opada. Nie widzę innego wyjaśnienia, pod warunkiem, że konstrukcja jest odpowiednio mocna i po prostu się nie wygina. Ja mam strugarkę z ramą z odlewu AL i nic takiego nie zachodzi.
Mam pytanie, czy noże są z HSS czy widia ?
Mam pytanie, czy noże są z HSS czy widia ?
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Re: grubościówka krzywo hebluje
To nie wina opadających końcówek, że deska jest grubsza na końcach,krzaqx pisze:Czasami deski wychodzą z niej grubsze na końcach. .
Tu jest odwrotnie wprowadzając deske, opiera się ona na rolce wspomagającej, która jast wyżej od poziomu stołu i wchodzi pod wał pod pewnym kątem do stołu roboczego a wychodząc znowu ją podnosi na tej rolce z tyłu.
Najlepiej to sprawdzić kładąc prostą łata na końcach rolek wspomagających i jażeli są wyżej od stołu to tak będzie zawsze , że końcówki będą grubsze.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Witam.Nierównomierność heblowania w tym przypadku leży po stronie tylko i wyłącznie prowadzenia materiału.Generalnie zakłada się że długość elementów prowadzących powinna być co najmniej dwie trzecie długości materiału tak przed jak i po stronie obrabiarki. To co widzę na zdjęciu jest to heblarka wyłącznie dla majsterkowiczów chociażby na system prowadzenia materiału kóry w tym przypadku jest bardzo istotny.Tak więc trudno wymagać od takiego narzędzia aby deska była równiutka na całej płaszczyżnieJedynie co to proponuję usunąć bezsensowne cieniutkie blachy a zastąpić je długą masywną konstrukcja (może być nawet bez rolek końcowych) a napewno poprawi to skuteczność heblowania i losową nierówność materiału. Pozdrawiam Jarek
[ Dodano: 2008-04-04, 09:20 ]
Wszelka regulacja w tym wypadku NIC NIE DA.Temat przerabiany wielokrotnie na innym forum.
[ Dodano: 2008-04-04, 09:20 ]
Wszelka regulacja w tym wypadku NIC NIE DA.Temat przerabiany wielokrotnie na innym forum.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Witam wszystkich . Musze przyznać że kolega Kazek 168 ma słuszna racje .Główną przyczyna nie równomiernego strugania deski są żle wyregulowane wałki pomocnicze.Maja one zmniejszyć siły tarcia o dolny stół.Deska strugana przy wejściu na przeciwległy wałek nieco sie podnosi i powoduje niepożądany efekt.Proponuje opuszczenie wałków pomocniczych a następnie wykonanie prób .Miałem ten problem w swojej maszynce choc innego producenta.Pozdrawiam!