Witam szanownych forumowiczów! Na wstępie powiem, że od jakiś 2 miesięcy pracuję na tokarce Haas ST20, do tej pory prawie 4 lata pracowałem wylącznie na frezarkach. Ale mus to mus , z racji tego że nie bardzo mam od kogo zdobyć wiedzę na temat tokarek, narzędzi, programowania itp postanowiłem poszukać jej na forum. Podczas pracy rodzi się wiele pytań, często może i banalnych ale jak się zaczyna to chyba tak po prostu jest. Wiadomo internet dużo informacji, dużo wszystkiego ale nie zawsze znajdę konkretną odpowiedz dlatego zakładam temat na forum.
I tak przejdę do pytań:
1. Znam już podział, że nóż tokarski może być lewy i prawy, wiem jak je rozróżnić ale na zakładzie na jednych maszynach pracuje się tylko na nożach lewych, na mojej tylko na prawych. Od czego to zależy? Czy ja mogę używać i lewych i prawych noży?
2. Tutaj może bardziej pytanie do osób pracujących na tokarkach Haas z podajnikami prętów, jak wygląda u Was dokładność podawania prętów przez podajnik (czyt. popychacz) bo nie ukrywam, że mam spore problemy z zachowaniem powtarzalności wymiarów. Gdzie szukać źródła problemu? Próbowałem ostatnio ponownie ustawiać punkt referencyjny podajnika, lecz pomogło to nieznacznie.
3. Istnieje jakieś źródło, opisujące w jasny i przystępny sposób jak dobierać narzędzia do konkretnej obróbki? Np ostatnio zastanawiałem się o nacinaniu gwintu, ale jak tu dobrać odpowiednią płytkę, jaki nóż?
4. Jak wygląda pomiar narzędzia bez użycia sondy do pomiaru narzędzi? Czy powszechnym jest to, że oś X jest zawsze w osi wrzeciona? Jak to jest, że po pomiarze sondą nie trzeba uwzględniać w offet wymiaru średnicy obrabianego wałka, co chyba konieczne jest przy pomiarze klasycznym.
5. Ostatnio miałem taki problem, że podczas toczenia robił się owal. Czy powodem mogło być zbyt dalekie wysunięcie pręta? Czy zbyt duże parametry skrawania?
6. Kiedy powinno się stosować stała prędkość skrawania G96? Bo programy, które odziedziczyłem po poprzednikach są napisane właśnie w ten sposób.
Na tą chwilę to chyba tyle, w miarę będę uzupełniał liste pytań.