Używam Mach3 i przynajmniej dwa razy udało mi się przypadkiem wcisnąć przypadkową kombinację klawiszy.
Raz skończyło się na długim szukaniu odpowiedzi (a wystarczyło przejść na inny ekran i tam był przycisk na wierzchu), a drugi raz otworzyłem drugi profil maszyny i przeklepałem ustawienia maszyny- i problem znikł i nie wnikam. W obu przypadkach obyło się bez bicia piany na forum

Przeinstalowanie Mach3 to też raczej liczymy w kwadransach niż godzinach.
Kolegę musiało dopaść chyba przy ważnej robocie, że się tak zirytował na błahostkę na nasz brak zrozumienia i kompetencji
Ja faktycznie nie zrozumiałem o co chodzi Koledze bo tak mam normalnie ustawioną funkcjonalność klawiszy.
Tzn. jak chce ruszać osią Z to używam PgUp PgDn z klawiatury numerycznej z Shitfem ruch 100% bez Shifta ruch krokowy po 0,01mm - to wszystko przy wyłączonej klawiaturze numerycznej
Żeby wpisać komendę np G00 X10 Z5 włączam sobie klawiaturę numeryczną - i przy włączonej klawiaturze numerycznej, jak nie jestem w oknie w którym można wprowadzić jakieś znaki to klawisze 9 i 3 z Shiftem czy bez przesuwają mi Oś Z krokowo o 0,01mm.
A producent Macha (tu wyłącznie zgaduje) o wersjach 3 pewnie najchętniej już by zapomniał, a i ludzie w centrach serwisowych też raczej mają tyle nauki przy nowej wersji, że o trójce zapominają.