Lista narzędzi Makro
Makro do zarządzania narzędziami na frezarce
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Re: Lista narzędzi Makro
Δ Ale chodzi o to, zeby po wpisaniu numeru nie zapomniec o zmianie korektora. Jak go nie ma to sie nie zapomni. Jak nie znam numeru narzedzia w trakcie generowania programu to wpisuje taki, ktory wywali blad.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Jak go nie ma na starym Fanucu (Haasowym) to puszczasz kolejne narzędzie z korektą z poprzedniego = w wersji optymistycznej jedzie w powietrzulepi pisze:Jak go nie ma to sie nie zapomni.

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Jak to z korektą poprzedniego? Nie odwołujecie kompensacji H/D przed wymianą narzędzia?
Co do numeru korekcji to nie za bardzo rozumiem w czym problem.
Na każdej obrabiarce macie inny numer korektora do poszczególnych narzędzi że trzeba modyfikować program na maszynie?
Choćby było kilkadziesiąt frezarek - Najkorzystniej jak tworzy się transparentny spis narzędzi dla wszystkich z przypisanymi korektorami.
Technologowi też taki spis się udostępnia. I CAM generuje plik tak że nie trzeba nic poprawiać.
Sam czasem program poprawiam w kwestii numeracji narzędzi, ale tylko wówczas jak uzbrojenie mam w magazynie na innych pozycjach lub nie chce ich ruszać ich do innej roboty. Modyfikacja polega np. na tym że ustawiam narzędzia od końca magazynu T16 -> T15 -> T14 itd., gdzie standardowo zaczyna się od T1.
Co do numeru korekcji to nie za bardzo rozumiem w czym problem.
Na każdej obrabiarce macie inny numer korektora do poszczególnych narzędzi że trzeba modyfikować program na maszynie?
Choćby było kilkadziesiąt frezarek - Najkorzystniej jak tworzy się transparentny spis narzędzi dla wszystkich z przypisanymi korektorami.
Technologowi też taki spis się udostępnia. I CAM generuje plik tak że nie trzeba nic poprawiać.
Sam czasem program poprawiam w kwestii numeracji narzędzi, ale tylko wówczas jak uzbrojenie mam w magazynie na innych pozycjach lub nie chce ich ruszać ich do innej roboty. Modyfikacja polega np. na tym że ustawiam narzędzia od końca magazynu T16 -> T15 -> T14 itd., gdzie standardowo zaczyna się od T1.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Nie zrozumiałeś, chodziło o automatyczne ustawianie korekty wg numeru zgodnego z numerem narzędzia. Zmieniasz numer - zmienia się korektor.Petroholic pisze: ↑28 sty 2019, 21:29Jak go nie ma na starym Fanucu (Haasowym) to puszczasz kolejne narzędzie z korektą z poprzedniego = w wersji optymistycznej jedzie w powietrzulepi pisze:Jak go nie ma to sie nie zapomni.W wersji pesymistycznej jedzie poniżej stołu
![]()
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
Panowie serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Super tipy a ja myślałem od stycznia 2019 , że nikt mi w tym temacie nie odpowiedział bo nie przyszły mi powiadomienia na meila
Szczególnie zaciekawił mnie temat zmiany makra wymiany narzędzia. Sprawdzę to we wtorek
My od tam tego czasu rozwiazalismy ten problem w ten sposób, że operator ma dostęp do CAMa i podmienia nr narzędzi w CAMie zanim program trafi na maszynę. W takim wypadku jeśli mamy np 100 lini w których występuje np ten sam korektor "D" nie trzeba ich wszystkich podmieniać.
Nie mieliśmy od tamtej pory żadnej pomyłki więc działa
Jeszcze raz dziękuję

Szczególnie zaciekawił mnie temat zmiany makra wymiany narzędzia. Sprawdzę to we wtorek

My od tam tego czasu rozwiazalismy ten problem w ten sposób, że operator ma dostęp do CAMa i podmienia nr narzędzi w CAMie zanim program trafi na maszynę. W takim wypadku jeśli mamy np 100 lini w których występuje np ten sam korektor "D" nie trzeba ich wszystkich podmieniać.
Nie mieliśmy od tamtej pory żadnej pomyłki więc działa

Jeszcze raz dziękuję

Mazatrol Matrix
Fanuc
Sinumerik 840
Heindenhain 510
Hurco WinMax Mill
SprutCAM
FeatureCAM
SolidEdge
NX
Fanuc
Sinumerik 840
Heindenhain 510
Hurco WinMax Mill
SprutCAM
FeatureCAM
SolidEdge
NX
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Jeżeli tak chcesz to twoja logika z #... którą napisałeś dla fanuka jest jak najbardziej ok
Sprawdź tylko z których # możesz korzystać bo na pewno #100 jest do czegoś przypisany.
Wg. mnie osobiście lepszym rozwiązaniem jest usystematyzowanie gospodarki narzędziowej w taki sposób żebyś generując program z CAMa generował ten nr narzędzia który będzie na pewno na maszynie..
Czyli musisz zrobić dla pracowników jakiś schemat numerowania żeby wszyscy się nim posługiwali..
Nie wiem ile masz narzędzi w firmie, jaka to dokładnie maszyna.. ale jak byś był bardziej zainteresowany to napisz na priv bo ostatnio rzadko tu zaglądam.
Sprawdź tylko z których # możesz korzystać bo na pewno #100 jest do czegoś przypisany.
Wg. mnie osobiście lepszym rozwiązaniem jest usystematyzowanie gospodarki narzędziowej w taki sposób żebyś generując program z CAMa generował ten nr narzędzia który będzie na pewno na maszynie..
Czyli musisz zrobić dla pracowników jakiś schemat numerowania żeby wszyscy się nim posługiwali..
Nie wiem ile masz narzędzi w firmie, jaka to dokładnie maszyna.. ale jak byś był bardziej zainteresowany to napisz na priv bo ostatnio rzadko tu zaglądam.