Te wodziki u mnie i tak są źle ustawione zapewne, bo wskazania dźwigni od posuwów się nie zgadzają ze wskazaniem na obudowie, więc będę je musiał skorygować. Co do tej pokrywy to może poczekam na potwierdzenie że się nic z niej nie wysypie, bo w dobie panującej pandemii wirusa będe później pół roku czekał na fachowca...
Co do obrotów to DTR podaje że silnik główny i przekładnia pasowa powinna się kręcić odwrotnie do wskazówek zegara, a u mnie kręci się zgodnie z nimi. Normalne obroty do toczenia włączam dźwignia do dołu, a wsteczne do góry. Prędkości wrzeciona do toczenia na czerwonym zakresie mam: 125, 125, 250, 250, 500, 500; a na wstecznym biegu zgadzają się z tabelka: 90, 125, 180, 250, 355, 500. Żeby to zmienić przełożyłem fazy we wtyczce od tokarki i przekładnia pasowa kręci się w lewo, prędkości do toczenia jest 6 tak jak na wskaźniku, ale obroty do toczenia włącza się dźwignią do góry, nie działa pompka chłodziwa, pompka oleju a posuwy przyspieszone działąją odwrotnie. Rozważam opcję przełożenia faz tylko od silnika głównego i albo przerobienia dźwigni załączania obrotów aby załączały się do toczenia do dołu, albo przyzwyczajenia się do opcji załączania ich do góry. Chyba że jest inna metoda aby to doprowadzić do kultury....