Lekka konstrukcja z aluminium

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Mrozik
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: Mrozik » 21 kwie 2008, 00:07

Jako sczęśliwy posiadacz takowego sprzętu potwierdzam jakość, naprawdę za te pieniądze (~8000zł) w polsce nie da się kupić nic lepszego i nowego, maszynka narzędziowa do delikatnych robót najlepiej czuje się w alu, ale z żeliwem i stalą też większych problemów nie ma. Zastanawia mnie tylko w jaki sposób skasowali luz na pinoli wzdłużny i poprzeczny?

Tagi:

Autor tematu
jamesoki
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 9

Post napisał: jamesoki » 21 kwie 2008, 08:59

Mrozik pisze:Zastanawia mnie tylko w jaki sposób skasowali luz na pinoli wzdłużny i poprzeczny?
Che o tym nie mówiłem. Pinolę trzeba blokować bo jest luz. Maksymalnie do góry i blokada. Ja w materiał wchodzę tylko stołem i tak trzeba by to zrobić. Trzeba by tylko dolożyć łożysko oporowe na stół bo teraz jest na podkładkach ale luzu nie ma. Mocniejszy silnik krokowy i to łożysko oporowe trzeba by zastosować i myślę że by poszło.

Mrozik
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: Mrozik » 21 kwie 2008, 16:23

jamesoki pisze:
Mrozik pisze:Zastanawia mnie tylko w jaki sposób skasowali luz na pinoli wzdłużny i poprzeczny?
Che o tym nie mówiłem. Pinolę trzeba blokować bo jest luz. Maksymalnie do góry i blokada. Ja w materiał wchodzę tylko stołem i tak trzeba by to zrobić. Trzeba by tylko dolożyć łożysko oporowe na stół bo teraz jest na podkładkach ale luzu nie ma. Mocniejszy silnik krokowy i to łożysko oporowe trzeba by zastosować i myślę że by poszło.
To że frezować trzeba na pinoli wsuniętej na maxa i zblokowanej to jak wiem, dlatego mnie zastanawia jak się z tego tłumaczą, rozwiązanie ze stołem podnoszonym do góry jest oczywiście najlepsze, ale też dość trudne do wykonania. Tutaj link do konwersji frezarki zx tyle że z dodatkowym poziomym wrzecionem:
http://www.cnczone.com/forums/showthread.php?t=25895

Autor tematu
jamesoki
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 9

Post napisał: jamesoki » 25 kwie 2008, 21:37

O to właśnie chodziło przeróbka takiej samej maszynki na CNC. Zadziwiające jest to że wszystkie prace frezerskie są wykonane na przerabianej maszynce. Chylę czoło. Wyszedł wspaniały tutorial.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”