Silniki z drukarki Epson C43SX

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

SpooN
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: SpooN » 17 kwie 2008, 13:28

Troszkę odświeżę ten post.
Posiadam dokładnie takie same silniki.
Mam do wykonania mały model robota. Będzie on napędzany na pewno 2 tymi silnikami.
Posiadam już złożony SSK-MB2 oraz 4 Sterowniki SSK-B01.
I teraz mam kilka pytań:

Podłączyłem zasilanie na sterowniku +5V.
W silniku odpowiednio dobrałem pary i podpiąłem do sterownika. Silnikiem da sie kręcić w programie Mach2.

PR na sterowniku jak nim kręce to praktycznie nie widzę żadnych zmian działania silnika... a chyba powinienem bo zwiększam prąd prawda, róznice widze tylko wtedy kiedy dam go na totalnie skrajne polozenie wtedy silnik wogole sie nie kręci.

Zatem moje pytanie:
1. Jakim napięciem powinienem zasilać sterownik? (max 40V mogę przyłożyć do sterownika). Czy ma to być 5V max ? czy 5V to jest minimum to poprawnej pracy ?

Bardzo proszę o pomoc bo termin projektu powoli sie kończy :)

Tagi:

Amor
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Amor » 17 kwie 2008, 13:40

mam taki sam sterownik, zasilanie logiki max 5V, zasilanie silnika 35-40V, mialem taki sam problem jak ty gdy podlaczylem zasilacz 8V jak zmienilem na 25V to minimalnie wystarczy zakrecic potencjometrem zeby zobaczyc roznice, pozatym sprawdz czy zwarles pola J3 na sterowniku, wszystko pisze w instrukcji sterownika

SpooN
Posty w temacie: 2

Post napisał: SpooN » 17 kwie 2008, 14:12

Nie no jasne to że Logika ma mieć 5V to rozumiem :)
Czyli poprostu najlepiej by bylo podpiac z 30V tak dla bezpieczenstwa... pr na minimum podpiac silnik... i lekko go zaczac wysterowac ?

To teraz pytanie... w przypadku jakich ustawien np w Mach2 powinienem krecic PR-em ?

Ahh właśnie pytanie kolejne ...
Czy silniki podane w topicu sa jedno czy 2 fazowe ?
Bo zabardzo sie nie orientuje w jaki sposob moge sprawdzic jaki jest silnik ? 2 czy 1 fazowy...

[ Dodano: 2008-04-17, 19:00 ]
Przed chwila pomierzyłem Prądy jakie płyna przez silnik.
1. Podpiałem zasilanie sterownika nie na 5V a na 12V
2. Wpiałem miernik szeregowo pomiedzy uzwojenie C

Być może mam zepsuty miernik gdyż pokazywal mi przy spoczynku max 0,75A. Kręcąc PR-em widziałem wzrost Prądu jednak dochodziło do 0,75A i wiecej nie pokazywał mimo ze mogłem krecić PR-em do oporu. Silnik sie dosyć grzał i dało się nim zakręcić w Mach2.

Z tego co wyczytałem pare postów wyżej powinienem ustawic PR w pozycji takiej by pokazywał 0,89A zgadza się?

Ogólnie silnik nie pracuje tak płynnie jak przy 5V. Zatem chciałem sie upewnić czy pomiary wykonałem dokładnie i czy dobrze rozumiem sens ustawiania PR-a gdyż nie jestem pewnien. Bardzo prosiłbym o pomoc w dobraniu odpowiedniego napięcia oraz prądu by porządnie można było z tuningować ten silnik a nie na OKO :P

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”