Silnik krokowy

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

roobert123
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Post napisał: roobert123 » 09 kwie 2008, 12:55

Witam

wzór:
Ms = (F*h)/(2*3,14*ƞ);
Ms - moment silnika równoważącego siłę F [Nm],
h- skok śruby [m],
ƞ - sprawność pary śruba nakrętka dla śrub ślizgowych 0,3-0,5;
( dla tocznych 0,8 -0,95 );

Ponieważ moment silnika to zwykle moment trzymający a tu trzeba jeszcze rozpędzić jakąś masę,
głównie chodzi tu o moment bezwładności śruby i wirnika silnika ( stół i detal obrabiany pomimo znacznej masy z uwagi na duże przełożenie ma z reguły mniejsze znaczenie), i jeszcze tarcie na prowadnicach,
więc trzeba zastosować jeszcze jakiś wsp. bezpieczeństwa przynajmniej 2 ja stosuję 4.
trzeba jeszcze popatrzeć jak zmienia się ch-ka momentu w funkcji obrotów od tego zależy Vmax.

Pozdrawiam.
Robert

Tagi:

Renegat2x
Posty w temacie: 2

Post napisał: Renegat2x » 11 kwie 2008, 14:00

Dzięki za info.
Choć ja jestem bardzo zielony, jeśli chodzi o dobór śruby do silnika.
Chciałbym wykonać mała frezarkę max. do drewna. Wymiary to ok 50 cm długości w osi x, 30 cm w osi Y i ok 30cm w osi Z. Takie są wstępne założenia.
Posiadam jeden silnik z ksera, który jest podany na początku postu oraz mam możliwość załatwić (także z kser) silniczki. Obecnie mam kolejny:

Nazwa VEXTA stepping motor
Model C6244-9212K
2-PHASE 1.8deg/step
AX06 0081
DC 5.7V
1.6A
QW7 06162

Czy ktoś wie jaki on ma moment trzymający? Czy będzie lepszy od poprzedniego? Czy uda mi się znaleźć do nich gotowy zasilacz?

(Właśnie mnie olśniło... Przepraszam za wcześniej napisaną wiadomość po prostu przegapiłem jedną tabelkę i dlatego coś mi nie pasowało i nie mogłem dojść do ładu i składu.)

Dziękuje za wyrozumiałość i pomoc.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”