Dobór elementów elektorniki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Re: Dobór elementów elektorniki
USB to 5V ty masz:
- sterownik LPT Mach 3
Ilość obsługiwanych osi: 5
Sterowanie falownikiem: 0-10V
Przekaźnik: 10A
Napięcie zasilania: 12 - 24V DC
- sterownik LPT Mach 3
Ilość obsługiwanych osi: 5
Sterowanie falownikiem: 0-10V
Przekaźnik: 10A
Napięcie zasilania: 12 - 24V DC
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
Niestety juz od dwóch lat nie mieszkam we Wrocławiu, a faktycznie nie zmieniłem tego w swoim profilu 
Mam dostęp do zasilacza impulsowego 24V 360W 15A - rozumiem, że będzie OK. A jakie byłoby najlepsze wyjście do zasilania tych silników ?

Mam dostęp do zasilacza impulsowego 24V 360W 15A - rozumiem, że będzie OK. A jakie byłoby najlepsze wyjście do zasilania tych silników ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Ten zasilacz jak najbardziej wystarczy. Potestujesz prędkość maksymalną i sprawdzisz czy wrzeciono da radę.
Jakie chcesz osiągać prędkości? Jaki jest zakres osi XY?
Jakie chcesz osiągać prędkości? Jaki jest zakres osi XY?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
zibi mam ten sterownik -
https://elektroweb.pl/druk-3dcnc/561-st ... mach3.html
- jest tam informacja "Zasilanie z portu poprzez kabel USB dołączony do urządzenia lub napięciem stałym 12-24V" mój błąd jeśli na początku źle go opisałem.
Dodane 11 minuty 5 sekundy:
TOP67 - świetnie, ze ten zasilacz wystarczy, a w porównaniu do 36V 360W 10A - który bardziej się nada ?
Dodane 14 minuty 7 sekundy:
TOP67 - nie mam załozonych prędkości, które chce osiągnąć. Cały czas się uczę i na początek chcę, żeby to wszystko ruszyło, potem będę zgłębiał zagadnienia coraz bardziej. Zakres osi X 500mm Y 600mm
https://elektroweb.pl/druk-3dcnc/561-st ... mach3.html
- jest tam informacja "Zasilanie z portu poprzez kabel USB dołączony do urządzenia lub napięciem stałym 12-24V" mój błąd jeśli na początku źle go opisałem.
Dodane 11 minuty 5 sekundy:
TOP67 - świetnie, ze ten zasilacz wystarczy, a w porównaniu do 36V 360W 10A - który bardziej się nada ?
TOP67 - nie mam załozonych prędkości, które chce osiągnąć. Cały czas się uczę i na początek chcę, żeby to wszystko ruszyło, potem będę zgłębiał zagadnienia coraz bardziej. Zakres osi X 500mm Y 600mm
-
- Kontakt:
Jeśli masz zasilacz 24V, to go zastosuj.marco228 pisze: ↑19 gru 2019, 10:25Dodane 11 minuty 5 sekundy:
Niezależnie jakiego zasilacza użyjesz, będzie działać. Nawet na 12V 5A. Najwyżej nie osiągniesz wielkich prędkości. Do testów możesz użyć zasilacza komputerowego lub od starszego notebooka (wtedy miały jeszcze ponad 100W).
Sporo jeszcze zależy od śruby. Rodzaj i skok. Większy skok, to większa prędkość, ale mniejszy moment i dokładność.
-
- Kontakt:
Kulowa nie ma dużych oporów, a skok 5 mm to rozsądny kompromis.
Na mikrokroku 16 uzyskasz rozdzielczość 0,0015 mm
Na mikrokroku 16 uzyskasz rozdzielczość 0,0015 mm
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Do autora tematu:
Osób - na tym forum - które chciały zbudować swoją maszynę były dziesiątki, jeśli nie setki. Wielkie plany, projekty - rzucali się na głęboką wodę z umiejętnościami pływackimi na poziomie kamienia. Efekt - żaden, plany w kąt, na forum ich nie uświadczysz.
Niewielu skończyło pozytywnie.
Pierwszą rzecz jaką musisz zrobić - konstrukcja mechaniczna, poprawna. Kąty, płaszczyzny, luzy. Przemyśl, zaplanuj, zrób.
Dopiero wtedy cała reszta, jeśli w tym czasie sam już się nie doszkolisz.
Osób - na tym forum - które chciały zbudować swoją maszynę były dziesiątki, jeśli nie setki. Wielkie plany, projekty - rzucali się na głęboką wodę z umiejętnościami pływackimi na poziomie kamienia. Efekt - żaden, plany w kąt, na forum ich nie uświadczysz.
Niewielu skończyło pozytywnie.
Pierwszą rzecz jaką musisz zrobić - konstrukcja mechaniczna, poprawna. Kąty, płaszczyzny, luzy. Przemyśl, zaplanuj, zrób.
Dopiero wtedy cała reszta, jeśli w tym czasie sam już się nie doszkolisz.