Oznaczenia uchwytu tokarskiego

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
Grzegorz_n
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 12

Re: Oznaczenia uchwytu tokarskiego

Post napisał: Grzegorz_n » 13 gru 2019, 15:38

Dobra Panowie, widzę że faktycznie jest kilka rozwiązań i będę jeszcze szukał w necie. Natomiast w jaki sposób wykorzystać do mocowania tych rzeczy tarczę, którą już mam i przypominam są tam otwory na śrubę M12. Takim najlepszym rozwiązaniem chyba jednak będzie uchwyt tokarski - trójszczękowy samocentrujący lub ewentualnie ten ze zdjęcia od rdarek, bo w niego można wkręcić większość tych końcówek np. kieł zabierakowy. Dobrze myślę, czy źle? Generalnie chodzi mi o to, jak zamontować taki kieł zabierakowy do takiej tarczy jak moja?

Mam dwie gotowe tarcze, więc dobrze będzie je wykorzystać w jakiś sposób.

Tagi:

koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: koala.g » 13 gru 2019, 15:54

Do drewna nie stosuje się uchwytu 3 szczękowego tylko te specjalne z wymiennymi "tarczami"
Uchwyt do metalu nie ma odpowiedniego trzymania bo drewno jest miękkie.

Nie ma sensu przy tym grzebać bo najlepiej by było zrobić nowe wrzeciono z stożkiem morsea i gwintem T38 - M33 x 3.5mm
Żeby pasowały standardowe uchwyty i kły tokarskie.

Uchwyt będzie kosztować 600-1000zł przy podstawowych tanich modelach. Na coś takiego przydałoby się mieć odpowiednią tokarkę.

Autor tematu
Grzegorz_n

Post napisał: Grzegorz_n » 13 gru 2019, 16:07

koala.g pisze:Nie ma sensu przy tym grzebać bo najlepiej by było zrobić nowe wrzeciono z stożkiem morsea i gwintem T38 - M33 x 3.5mm
Żeby pasowały standardowe uchwyty i kły tokarskie.
Ok, rozumiem. Cena też przemawia do mnie w odpowiedni sposób.

Nadal jednak nie wiem co pośredniego zastosować, żeby można było zamontować np. kieł zabierakowy do takiej tarczy jak moja?

koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: koala.g » 13 gru 2019, 17:42

Jest kilka rozwiązań które można by zastosować.

Inna sprawa to ten silnik jest praktycznie z przekładnią 1:1 ile on ma obrotów?
Jak 2800 to przegwizdane trochę, powinno być w zakresie 300 do ok 1000(jeśli jest regulacja obrotów).

Autor tematu
Grzegorz_n

Post napisał: Grzegorz_n » 13 gru 2019, 18:37

koala.g pisze:Jest kilka rozwiązań które można by zastosować.
Mogę prosić o jakieś sugestie, podpowiedzi, linki? :)
Myślę, że na początek, to nawet jedno najbardziej uniwersalne rozwiązanie wystarczy.

koala.g pisze:Inna sprawa to ten silnik jest praktycznie z przekładnią 1:1 ile on ma obrotów?
Nie wiem, bo tabliczka znamionowa nieczytelna. Wydaje mi się, że to jest silnik o niskich obrotach, bo jak go odpaliłem, to nie widać jakiegoś szaleństwa. Zmiany obrotów też nie ma. Można zastosować falownik do regulacji obrotów, ale myślę, że to dopiero gdy trzeba będzie to zrobić. Poza tym myślę sobie, że skoro to kiedyś była tokarka, a jak stwierdził to rdarek - tokarka do drewna własnej konstrukcji i ktoś tego musiał używać, to pewnie te obroty będą ok.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”