Dobra Panowie, widzę że faktycznie jest kilka rozwiązań i będę jeszcze szukał w necie. Natomiast w jaki sposób wykorzystać do mocowania tych rzeczy tarczę, którą już mam i przypominam są tam otwory na śrubę M12. Takim najlepszym rozwiązaniem chyba jednak będzie uchwyt tokarski - trójszczękowy samocentrujący lub ewentualnie ten ze zdjęcia od rdarek, bo w niego można wkręcić większość tych końcówek np. kieł zabierakowy. Dobrze myślę, czy źle? Generalnie chodzi mi o to, jak zamontować taki kieł zabierakowy do takiej tarczy jak moja?
Mam dwie gotowe tarcze, więc dobrze będzie je wykorzystać w jakiś sposób.
Oznaczenia uchwytu tokarskiego
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Re: Oznaczenia uchwytu tokarskiego
Do drewna nie stosuje się uchwytu 3 szczękowego tylko te specjalne z wymiennymi "tarczami"
Uchwyt do metalu nie ma odpowiedniego trzymania bo drewno jest miękkie.
Nie ma sensu przy tym grzebać bo najlepiej by było zrobić nowe wrzeciono z stożkiem morsea i gwintem T38 - M33 x 3.5mm
Żeby pasowały standardowe uchwyty i kły tokarskie.
Uchwyt będzie kosztować 600-1000zł przy podstawowych tanich modelach. Na coś takiego przydałoby się mieć odpowiednią tokarkę.
Uchwyt do metalu nie ma odpowiedniego trzymania bo drewno jest miękkie.
Nie ma sensu przy tym grzebać bo najlepiej by było zrobić nowe wrzeciono z stożkiem morsea i gwintem T38 - M33 x 3.5mm
Uchwyt będzie kosztować 600-1000zł przy podstawowych tanich modelach. Na coś takiego przydałoby się mieć odpowiednią tokarkę.
-
Ok, rozumiem. Cena też przemawia do mnie w odpowiedni sposób.koala.g pisze:Nie ma sensu przy tym grzebać bo najlepiej by było zrobić nowe wrzeciono z stożkiem morsea i gwintem T38 - M33 x 3.5mm
Nadal jednak nie wiem co pośredniego zastosować, żeby można było zamontować np. kieł zabierakowy do takiej tarczy jak moja?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Jest kilka rozwiązań które można by zastosować.
Inna sprawa to ten silnik jest praktycznie z przekładnią 1:1 ile on ma obrotów?
Jak 2800 to przegwizdane trochę, powinno być w zakresie 300 do ok 1000(jeśli jest regulacja obrotów).
Inna sprawa to ten silnik jest praktycznie z przekładnią 1:1 ile on ma obrotów?
Jak 2800 to przegwizdane trochę, powinno być w zakresie 300 do ok 1000(jeśli jest regulacja obrotów).
-
Mogę prosić o jakieś sugestie, podpowiedzi, linki?koala.g pisze:Jest kilka rozwiązań które można by zastosować.

Myślę, że na początek, to nawet jedno najbardziej uniwersalne rozwiązanie wystarczy.
Nie wiem, bo tabliczka znamionowa nieczytelna. Wydaje mi się, że to jest silnik o niskich obrotach, bo jak go odpaliłem, to nie widać jakiegoś szaleństwa. Zmiany obrotów też nie ma. Można zastosować falownik do regulacji obrotów, ale myślę, że to dopiero gdy trzeba będzie to zrobić. Poza tym myślę sobie, że skoro to kiedyś była tokarka, a jak stwierdził to rdarek - tokarka do drewna własnej konstrukcji i ktoś tego musiał używać, to pewnie te obroty będą ok.koala.g pisze:Inna sprawa to ten silnik jest praktycznie z przekładnią 1:1 ile on ma obrotów?